Šiame rezonansiniame tyrime Jasinskai buvo įtarti savo namuose paslėpę Ievą ir jos daiktus. Kuo šeimai baigėsi kontaktas su policija, ketvirtadienio vakarą papasakos „Specialus tyrimas“.

Gintaras negali pamiršti ryto, kai jo namuose buvo atlikta neatidėliotina krata, o jis pats išvežtas į Kauną apklausti. Už penkiasdešimties kilometrų nuo jo namų. Visa tai vyko tą pačią dieną, bene tuo pačiu metu, kai buvo suimti įtariamieji Ievos žudikai ir rastas nužudytos merginos kūnas. Paprastu kelininku dirbantis Gintaras iki šiol susijaudinęs. Nors po kratos ir tardymo jau praėjo beveik trys savaitės, vyras tikina negalintis atsigauti.

Po kratos iš visų šeimos narių buvo paimtos ryšio priemonės ir kompiuteriai. Jų žmonės neatgauna iki šiol. Gintaro žmonai Eglei į komisariatą važiuoti neteko, tačiau moters akyse tyrėjai krėtė namus. Išpurtė asmeninius daiktus, net apatinį moters trikotažą išnaršė.

Nors moters pavardės byloje nėra, o patys tyrėjai streso apimtai Eglei vis kartojo „ponia, jūs čia niekuo dėta“, iš jos taip pat buvo paimtas mobilusis telefonas, kompiuteris ir planšetė. Moteriai teko atsakinėti į pareigūnų klausimus, iš kur ji gavo vestuvinį žiedą, kurį nešioja.

Dar labiau nepasisekė šešiolikmečiam Gintaro ir Eglės sūnui. Tą pačią kratos dieną nepilnamečio namie nebuvo. Paauglys kriminalistų buvo išvesdintas tiesiai iš pamokų. Net trys ginkluoti pareigūnai vaikiną kaip ir jo tėvą išsivežė į Kauno komisariatą ir ten tardė iki vakaro. Apie veiksmus prieš sūnų nežinojo nei tėvas, nei be jokių ryšio priemonių namie likusi mama. Eglė tikina, kad sūnus patyrė didelį stresą.

Su Kauno kriminalistais reikalų turėjusi šeima šiandien jaučiasi pažeminta ir be reikalo nuskriausta. Visiems trims iki šiol ramybės neduoda klausimas: už ką su jais buvo pasielgta tarsi su didžiausiais nusikaltėliais. Kokių duomenų turėjo tyrėjai, kad ėmėsi kratos ar nepilnamečio faktinio sulaikymo? Juk nieko kito mūsų kaime nepurtė – atsistebėti negali sutuoktiniai.

Pažeminta šeima priėjo vienintelės išvados: pareigūnai jų nebūtų krėtę ir tardę, jei ne jų pačių noras padėti išsiaiškinti Ievos pagrobimo aplinkybes. Merginos pagrobimo vakarą Gintaras ir Eglė buvo išvykę pasisvečiuoti pas gimines į Kėdainius. Grįžo vėlai vakare. Vienas namie likęs sūnus pro langą už keliasdešimties metrų matė stovintį automobilį ir prie jo susibūrusius nevietinius jaunuolius. Grįžus tėvams, sūnus papasakojo apie mįslingą automobilį.

Apie tai, kad dingo mergina, Gintaras sužinojo kitą rytą, kai apie paiešką paskelbė žiniasklaida. Tada Gintaras pagalvojo, kad vakare sūnaus matytas automobilis ir jaunuoliai galėtų būti susiję su nusikaltimu. Vyras nusprendė netylėti ir papasakoti policijai. Juolab niekur net važiuoti nereikėjo. Po Liepių kaimą nuo ryto zujo policijos automobiliai – buvo intensyviai ieškoma merginos.

Buvęs kriminalinės policijos vyriausiasis komisaras Alvydas Sadeckas įsitikinęs, kad jeigu pareigūnai atliko kratą, tai jos tikrai reikėjo. Priešingu atveju, kam gaišti laiką? Juk šioje byloje ir taip yra ką veikti – laidai „Specialus tyrimas“ teigė buvęs Lietuvos policijos komisaras.

Kratą vykdę Kauno kriminalistai ir Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai kategoriškai atsisako komentuoti šią situaciją. Paaiškinimas lakoniškas – bet koks komentaras gali pakenkti ikiteisminiam tyrimui.

„Aš esu sąžiningas žmogus. Taip pat auklėju ir savo vaikus“, – tikina Gintaras. Liepių gyventojas iki šiol gailisi, kad pranešė pareigūnams apie įtartiną automobilį prie savo namo. Nežinia, ar ši informacija buvo naudinga tyrimui, bet Gintaras mušasi į krūtinę, kad daugiau niekada nesiverš padėti policijai.

Sulaikę įtariamuosius Ievos žudikus, pareigūnai pripažino, kad be visuomenės pagalbos galėjo atsidurti aklavietėje. Komisaras Linas Pernavas dėkoja žmonėms, o žmonės jau sega medalius policijos vadams. Tuo metu paprasta šeima iš Liepių kaimo iki šiol neatsigauna nuo patirto šoko ir nesulaukia net atsiprašymo.

„Specialus tyrimas“ – ketvirtadienį 19.30 val. per LRT televiziją. Vedėjas Daumantas Butkus.