„Aš ne tik tave – visus tavo artimuosius sunaikinsiu; man vis tiek – kalėjimas arba psichiatrinė“, – tokias ir panašias bauginančias SMS žinutes buvusiai ilgametei savo draugei, su kuria taip pat yra susilaukęs ir vaiko, siuntė buvęs sportininkas.

Maža to, jis moterį grasino apipilti chemine medžiaga – jeigu ši nebus jo, reiškia, nebus ir niekieno.

Tokios detalės paaiškėjo Vilniaus apygardos teismui išnagrinėjus J. Solionovui iškeltą baudžiamąją bylą – teisėjai nutarė, kad anksčiau neteistas vyras yra toks pavojingas, kad bausmę privalo atlikti pataisos namuose.

Už tai, kad sistemingai baugino ir grasino mirtimi savo buvusiai sugyventinei ir jos dukrai, J. Solionovas įkalinimo įstaigoje turės praleisti vienerius metus. Šią bausmę nuteistajam dar spalio mėnesį skyrė apylinkės teismas, tačiau J. Solionovas nuosprendį apskundė apeliacine tvarka.

Šiuo metu buvęs kultūrizmo čempionas yra suimtas – už grotų jis pateko dar praėjusių metų rugsėjo pabaigoje, todėl iki įkalinimo pabaigos jam teliko vos pusmetis.

Nors buvusiai sugyventinei buvo pasėjęs didžiulę baimę, tačiau ši teisme vis tiek vyro gailėjosi – svarstė, ar tikrai reikia jį laikyti pataisos namuose, esą vietoj to jam geriau skirti priverstinį gydymą.

„Nuteistojo veiksmų pavojingumo pobūdis, grasinimų intensyvumas ir realus pavojingumas, visiškas savo kaltės neigimas ir jokios atgailos už padarytus veiksmus nebuvimas, duomenys apie nuteistojo asmenybę, piktnaudžiavimą alkoholiu ir to sąlygotus nuolatinius pavojingo pobūdžio veiksmus, teisėjų kolegijai sudaro pagrindą pritarti pirmosios instancijos teismo sprendimui dėl nuteistajam skirtinos laisvės atėmimo bausmės“, – paskelbė Vilniaus apygardos teismo trijų teisėjų kolegija.

Anot jų, nors baudžiamasis įstatymas įpareigoja teismus asmeniui, pirmą kartą teisiamam už neatsargų arba nesunkų ar apysunkį tyčinį nusikaltimą, paprastai neskirti su laisvės atėmimu susijusios bausmės, tačiau bausmės paskirtis siejama ne tik su siekiu nubausti asmenį, bet ir su tikslais atimti ar apriboti nuteistam asmeniui galimybę daryti naujas nusikalstamas veikas, taip pat paveikti bausmę atlikusius asmenis, kad laikytųsi įstatymų ir vėl nenusikalstų.

Bylos duomenimis buvo nustatyta, kad J. Solionovas savo buvusią sugyventinę terorizavo nuo 2015 m. spalio iki lapkričio, kol ši nutarė kreiptis pagalbos į policijos pareigūnus. Tačiau, kaip nurodė nukentėjusiąja pripažinta moteris, jos gyvenimas aukštyn kojomis apsivertė gerokai anksčiau – dar 2006 m., kai kartu su ja gyvenęs J. Solionovas ėmė piktnaudžiauti alkoholiniais gėrimais.

„O juk kartu sportavome, turėjome bendrą verslą, – teisme sakė moteris. – J. Solionovas buvo priklausomas nuo alkoholio ir šis potraukis vis didėjo, jo būklė vis sunkėjo, pasidarė irzlus, agresyvus. 2006 m. metė sportą, viena turėjau rūpintis šeima. Vedžiojau jį pas gydytojus, bet nepadėjo – jis nenorėjo gydytis.“

Moters teigimu, tuose pačiuose namuose augę vaikai (ji taip pat yra susilaukusi vaikų su pirmuoju sutuoktiniu) J. Solionovą matė nuolat girtą. Kai padėtis tapo nekontroliuojama, moteris nutraukė santykius – buvęs sportininkas išėjo gyventi pas motiną. Tačiau ryšių su buvusia drauge nenutraukė – juos siejo bendras vaikas.

Nukentėjusioji tikino, kad neblaivus J. Solionovas sudaužė jos automobilį „Lexus“, todėl ji nusipirko „Toyota“, bet po pusės metų ir ši transporto priemonė nukentėjo – išdaužė langą. Tada, anot jos, pardavęs motinos butą, nupirko „Jaguar“, kitus pinigus išdalino vaikams, o savo dalį pragėrė per mėnesį.

„Ir apsigyveno prie mūsų namų – po langais, automobilyje, dėl to ėmė skųstis kaimynai, – sakė buvusi J. Solionovo sugyventinė. – Aš net bijodavau išeiti iš namų – jis nuolat skambindavo ir rašydavo SMS žinutes, kentėjo ir dukra. J. Solionovas mane žlugdė psichologiškai, man buvo labai baisu dėl pačios ir vaikų gyvybės – mes trokštame tik vieno: ramiai gyventi.“

Moteris prisipažino iš kitų žmonių sužinojusi, kad J. Solionovas ketino ją apipilti cheminėmis medžiagomis.

Buvusią sugyventinę ir jos šeimą sunaikinti grasinęs apie baisius savo ketinimus buvo užsiminęs ir SMS žinutėse: „Jiems rūgštis į snukį. Lauk“; „Tavo mažieji nenudvės. Bus baisūs“; „Aš ne tik tave, visus tavo artimus sunaikinsiu“.

Kai moteris kreipėsi pagalbos į policijos pareigūnus, J. Solionovas nenurimo ir toliau siuntė SMS žinutes: „Išsigimėlius pradedu naikinti“; „Aš laisvas, veltui tikiesi mentų pagalbos“; „Aš kentėjau dėl čmošnikų, dabar visi atsakys“.

Daugybę grasinančio pobūdžio žinučių buvusiai sugyventinei siuntęs J. Solionovas nepripažino jam pateiktų kaltinimų dėl nuolatinio bauginimo ir teigė, kad tapo melo auka. „Visi meluoja“, – teisme teigė jis. Ir pridūrė, kad telefono numeris, iš kurio buvo siunčiami grasinimai, jam net nepriklauso.

Vyras teigė, kad kaip išmanydamas bandė rūpintis savo dabar buvusia sugyventine – jai nupirko automobilius „Jaguar“, „Lexus“, taip pat apmokėjo už šios plastines operacijas. „Mes kartu važiavome į Turkiją pailsėti, o kai susipykome, ji manęs nebeįsileido į namus“, – sakė J. Solionovas.

Kaltinamasis taip pat pridūrė, kad teismas turėtų atsižvelgti į jį charakterizuojančius duomenis, nes ikiteisminį tyrimą atlikę pareigūnai byloje tenurodė, jog jis yra nedirbantis, neregistruotas Darbo biržoje ir neturi gyvenamosios vietos.

„Esu 10 kartų Lietuvos čempionas, 5 kartus sporto federacijos prizininkas, 5 kartus Pasaulio ir Europos prizininkas, turiu tarptautinę profesionalo licenciją, Vilniaus miesto savivaldybė už nuopelnus 2015-2016 m. apdovanojo medaliu“, – teismui aiškino J. Solionovas.