Vilniaus miesto apylinkės teismas trečiadienį paskelbė, kad praėjusių metų liepą Vilniaus policiją ant kojų sukėlęs garsusis bėglys pripažįstamas kaltu ne tik dėl svetimo turto pagrobimo ir sugadinimo, bet ir pasipriešinimo policijos pareigūnams.

Teisėjas Olegas Zaicevas paskelbė, kad anksčiau net aštuonis kartus teistas A. Bitiukovas praėjusią vasarą pagrobė du automobilius – ne tik tą, kurį sostinės gatvėmis persekiojo policijos pareigūnai. Abi nuo plėšiko nukentėjusios aukos – moterys.

Dėl nusikaltimų kaltu pripažintam A. Bitiukovui teismas skyrė 4 metų 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmę, ją atliekant pataisos namuose.

„A. Bitiukovo atsakomybę lengvina tai, kad jis prisipažino padaręs nusikalstamas veikas ir nuoširdžiai gailisi, jo atsakomybę sunkina, kad nusikalto būdamas apsvaigęs nuo alkoholio ir tai turėjo įtakos nusikalstamų veikų padarymui, taip pat tai, jog nusikalstamas veikas padarė būdamas recidyvistas“, – nuosprendyje nurodė teisėjas O. Zaicevas.

Pasak teismo, 9 kartą teisiamas A. Bitiukovas iš ankstesnių teistumų, taip pat ir skirtų laisvės atėmimo bausmių, išvadų nepadarė, toliau daro nusikalstamas veikas, o tai rodo jo asmenybės pavojingumą ir visuomenėje nustatytų elgesio normų ir įstatymų ignoravimą.

Iš nuteistojo teismas nukentėjusiosioms ir draudimo bendrovėms taip pat priteisė beveik 14 tūkst. eurų žalos atlyginimą.

Bylos duomenimis buvo nustatyta, kad A. Bitiukovas praėjusių metų liepos 19 d., apie 18 val. Vilniuje, Ateities g. esančioje „Statoil“ degalinės plovykloje iš moters, kuriai sudavė buteliu per galvą ir susigrūmė, atėmė šiai priklausantį automobilį „Hyundai“ ir išvažiavo.

Nukentėjusi moteris apie pagrobtą automobilį iš karto pranešė bendruoju pagalbos telefonu, nusikaltimu įtariamo vyro ėmė ieškoti gatvėse patruliuojantys pareigūnai. O A. Bitiukovas tuo metu kuo ramiausiai nuvažiavo į Dvarčonis pas savo uošvę – manė, kad ji paskolins pinigų. Alkoholiui, nes norėjosi dar išgerti.

Kai pinigų vyras negavo, vėl sėdo prie „Hyundai“ vairo ir važinėjosi po Vilnių – aplankė draugus, o galop apie 21.45 val. buvo pastebėtas pareigūnų Saulėtekio al. Kai šie bandė automobilį sustabdyti, A. Bitiukovas tik padidino greitį ir nuvažiavo link centro. Pareigūnai bėglį ėmė persekioti – A. Bitiukovas nereagavo į reikalavimus sustoti, nors jį patruliai persekiojo įjungtais švyturėliais ir specialiais garsiniais signalais.

Vairuotojas, kurio automobilis skriejo viršydamas 100 km/val. greitį, net nereaguodavo į draudžiamus raudonus šviesoforų signalus, taip sukėlė grėsmę. O sostinės centre, Žygimantų gatvėje, automobilis užvažiavo ant šaligatvio ir taip kelė pavojingas situacijas tuo metu ėjusiems pėstiesiems ir važiavusiems dviračių vairuotojams – šie buvo priversti staigiai keisti judėjimo greitį ir imtis veiksmų savo saugumui užtikrinti.

A. Bitiukovo vairuojamas pagrobtas „Hyundai“ sustojo tik prie Žaliojo tilto, kai pareigūnai nusprendė blokuoti vietą, kurios atkarpoje turėjo pasirodyti bėglys. Bet ir pamatęs stovinčius policijos automobilius vairuotojas nesustojo – gaudynės baigėsi tik tada, kai jis atsitrenkė į policijos automobilį.

Staigiai išlipę iš tarnybinio automobilio pareigūnai nubėgo sulaikyti vairuotojo – jis buvo agresyviai nusiteikęs, nevykdė teisėtų reikalavimų, vienam pareigūnui bandė suduoti kumščiu, bet šis jį sutramdė panaudodamas elektrošoką. Tačiau net ir tada A. Bitiukovas nenurimo – panaudojus jėgą buvo ištrauktas iš automobilio, paguldytas ant žemės, jam uždėti antrankiai už nugaros.

Buvo apsvaigęs nuo alkoholio ir vaistų

Dar kitas nusikaltimas, dėl kurio A. Bitiukovas buvo nuteistas, buvo padarytas prieš garsiąsias bėglio gaudynes – birželio 16 d., apie 22.15 val., vyras Vilniaus rajone iš moters pagrobė automobilį „Volkswagen Jetta“. Priėjęs prie nukentėjusiosios vyras ėmė ją smaugti, o kai ši nukrito ant žemės, sudavė jai ne mažiau kaip dešimt smūgių į įvairias kūno vietas.

Pagrobęs beveik 16 tūkst. Eur įvertintą automobilį A. Bitiukovas vėliau pats nuvyko į policiją ir prisipažino, kad padarė nusikaltimą. Tai jam pasiūlė žmona, kuriai vyras paskambino telefonu ir papasakojo, ką padarė. Policijoje jam buvo nustatytas daugiau kaip 2 prom. girtumas.

Teisme A. Bitiukovas pripažino jam pateiktus kaltinimus, tačiau apie įvykius, kai pagrobė automobilius, nelabai ką galėjo papasakoti – aiškino, kad nelabai prisimena.

Kaltinamasis sakė, kad tuo metu, kai iš moterų pagrobė transporto priemones, „buvo apsvaigęs nuo alkoholio ir raminamųjų vaistų, kuriuos vartojo, kad geriau miegotų“.