Už žmogaus palikimą gyvybei pavojingos būklės I.Raziūnaitei skirta pusantrų metų laisvės atėmimo bausmė, tačiau jos vykdymas atidėtas dvejiems metams. Negydytam kūdikiui buvo konstatuotas plaučių uždegimas.

Spalio 31-ąją Henriką Raziūną savo iniciatyva aplankė Devynduonių procedūrinio kabineto felčerė Violeta Grendienė. "Per purvyną nuklampojusi į Raziūnų vienkiemį, radau sergantį kūdikį. Tame pačiame kambaryje magnetofonas grojo visu garsu, nebuvo įmanoma susikalbėti.

Vaikui buvo pakilusi temperatūra. Motina sakė, kad jis serga pirmą dieną. Tik vėliau sužinojau, kad berniukas sirgo jau visą savaitę. Namie nebuvo nei vaistų, nei pinigų jiems pirkti", - pasakojo V.Grendienė.

Apžiūrėjusi negaluojantį kūdikį, felčerė liepė kviesti greitąją medicinos pagalbą. Vaiko motina ir teta garantavo, kad tikrai nueis pas netoliese gyvenančią giminaitę ir iš jos paskambins greitajai. Tačiau nė viena jų nenuėjo ir vaikui medikų nepakvietė.

Teisme I.Raziūnaitė teisinosi, jog greitosios pagalbos nekvietė klausydama savo motinos, kuri tikino, kad kūdikis pasveiks pats. Pasak devyniolikmetės motinos, kūdikiui nebuvo labai blogai, nes temperatūra tai pakildavo, tai vėl nukrisdavo.

Motina manė, kad kūdikis verkšlena tik todėl, kad jam dygsta dantys. Dėl kūdikio mirties Kėdainių apylinkės prokuratūra baudžiamąją bylą iš pradžių iškėlė felčerei V.Grendienei. Ji buvo kaltinama netinkamu pareigų atlikimu.

Vėliau ši baudžiamoji byla buvo nutraukta. Nustatyta, kad V.Grendienė felčerės darbo instrukcijų nepažeidė: ji neturėjo teisės skirti vaistų bei daryti injekcijų kūdikiui.

Kėdainių rajono kūdikių ir vaikų mirties atvejų nagrinėjimo komisija taip pat neįžiūrėjo jokios felčerės kaltės dėl H.Raziūno mirties.

Po H.Raziūno mirties Devynduonių felčerė V.Grendienė "Lietuvos rytui" sakė, kad net ir laukdamasi I.Raziūnaitė nesirūpino būsimo kūdikio sveikata. Nėščiosios tyrimai buvo blogi, o moterų konsultacijoje ji lankėsi tik keletą kartų.

V.Grendienės aptarnaujamoje teritorijoje gyvena trys šeimos. Jos vaikus gimdo vieną po kito ir gyvena iš pašalpų. Vaikus gimdančių, bet nesugebančių jų auginti moterų logika ciniška: "Kūdikiui gimus gausiu 700 litų, jam mirus - vėl 700, o paskui dar gimdysiu ir vėl gausiu 700 litų".