Pykčio protrūkį sukėlė tai, kad įtariamieji yra ne lietuvių kilmės. Policija perspėjo, kad liejančius pyktį stebi, tačiau tai nepadėjo, tad dabar iškalbingiausius žada bausti.

Kovo 5 dieną, kaip I. Strazdauskaitė dingo kelyje Plungė – Vilnius, intensyvios ir gausios merginos paieškos kiek mažiau nei po savaitės davė rezultatų. Deja, tyrimas virto be tik pagrobimo, bet ir žiauraus nužudymo byla. Paaiškėjo, kad įtariamieji – ne lietuvių kilmės, dėl to tuoj pat feisbuke pasipylė lavina romus niekinančių komentarų.

Sekmadienį, kai Vilniaus miesto apylinkės teismas dar sprendė, ar užtenka duomenų suimti įtariamus keturis vyrus, Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis išplatino pranešimą ir priminė, kad policija stebi socialinius tinklus bei žiniasklaidoje vos pasirodančius komentarus. Tai nepadėjo – smerkiantys visą tautą komentatoriai nenurimo, nors patys romai neslėpė, kad smerkia tautiečių nusikaltimą ir patys negali suvokti žiaurumo. Ne vienas romų kilmės žmogus pabrėžė, kad žiaurus nužudymas – ne tautybės klausimas. Juk ir lietuviai žudo taip pat žiauriai ir beprasmiškai.

„Kauno kriminalinės policijos nusikaltimų nuosavybei tyrimų valdybos pirmojo skyriaus pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl nesantaikos kurstymo dar pirmadienį. Tyrimas yra vienas, tačiau ne dėl vieno galimo nesantaiką kursčiusio asmens“, – DELFI sakė Kauno apskrities policijos atstovė Odeta Vaitkevičienė.

Antradienį paaiškėjo, kad policija ėmėsi kur kas griežtesnių priemonių komentatoriams tramdyti. Kauno kriminalinius nusikaltimus narpliojantys pareigūnai pradėjo tyrimą dėl nesantaikos kurstymo ir ketina bausti kiekvieną, kuris laidysis žiauriais grasinimais ir kurstys nesantaiką. Kol kas neaišku, kiek tiksliai komentatorių jau pateko į teisėsaugos akiratį. Be to, jų skaičius auga.

Tyrimas pradėtas pagal 170 straipsnį: Kurstymas prieš bet kokios tautos, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę.

Už tokį nusikaltimą, priklausomai nuo jo sunkumo, gresia nuo laisvės apribojimo ar arešto iki laisvės atėmimo iki trejų metų.

DELFI primena, kad kovo 5 d. apie 21.00 val. gautas pranešimas, kad tamsiai rudos spalvos automobiliu „Audi A7“ apie 16.30 val. iš Plungės į Vilnių išvažiavo I. Strazdauskaitė (gimusi 1991 m.), kuri, pravažiavusi Kauną, pasak pranešėjo, dingo – dingo ryšys, vėliau telefonas buvo išjungtas. Iš Plungės į Vilnių išvykusi mergina paslaptingai dingo.

Nuo pirmų paieškos žingsnių buvo įtariama, kad jauna mergina pagrobta. Tokie įtarimai kilo kai naktį iš sekmadienio į pirmadienį, apie 01.30 val., jos automobilis buvo rastas Jonavos rajone, netoli Žeimių miestelio esančiame miške.

Po kelias paras trukusių itin aktyvių paieškų, penktadienį, kovo 10 d. buvo sulaikyti šeši įtariamieji.

Policijos pareigūnai I. Strazdauskaitės artimiesiems turėjo pranešti skaudžią žinią. Merginos nužudymas sukrėtė ir jos paieškoje dalyvavusius net I. Strazdauskaitės žmones, ir pačius policijos pareigūnus.

Sekmadienį, kovo 12 d., keturi įtariamieji buvo suimti trim mėnesiams. Dar du jauni vyrai, tyrimo duomenimis, nėra susiję su merginos nužudymu, tačiau nėra ir visiškai laisvi - jiems paskirtas rašytinis pasižadėjimas neišvykti.