Tai, kas vyko vos už 80 km nuo Vilniaus nutolusiame Kalesninkų kaime, yra visiškas dugnas – vienuose namuose su žmona ir posūniu gyvenęs 60 metų V. Klebeka diena iš dienos gėrė alkoholį, pritrūkus pinigų, eidavo vogti, neprižiūrėjo savo vaikų, dėl ko šie pateko į globos namus. O visus įvykius „vainikavo“ šeimos tragedija – patėvis kirviu užkapojo savo posūnį.

Vilniaus apygardos teismas antradienį paskelbė, kad itin žiauriai savo šeimos narį nužudęs V. Klebeka pataisos namuose praleis vienuolika metų. Be to, jis savo žmonai ir posūniui, pripažintiems nukentėjusiaisiais, privalės sumokėti 7 tūkst. eurų neturtinei žalai atlyginti.

„Teismas sprendžia, kad kaltinamojo elgesį, didelę iš esmės dėl besaikio girtavimo ir menkaverčių priežasčių kilusią ir visiškai neadekvačią agresiją smurtauti prieš posūnį lėmė jo apsvaigimas nuo alkoholio“, – paskelbė apkaltinamąjį nuosprendį paskelbusi teisėja Daiva Kazlauskienė.

Anot teismo, V. Klebeka savo posūniui dar praėjusių metų rugpjūčio 25 d., apie 21 val., konflikto metu tyčia metaliniu strypu ir kirviu sudavė ne mažiau kaip 53 smūgius į įvairias kūno vietas, dėl ko šis, patyręs didžiules kančias, mirė.

Posūnį nužudęs žudikas išėjo iš namų ir bastėsi po kaimą, o nužudytojo kūną tik kitą rytą aptiko į V. Klebekos namus atvažiavęs to paties kaimo gyventojas – jis žudiką buvo pažadėjęs nuvežti pas gydytojus, nes šiam reikėjo nuo kojos nuimti gipso įtvarą. Koją vyras buvo susilaužęs prieš tris mėnesius – tada taip pat įsivėlė į konfliktą su posūniu.

V. Klebeka prieš dvejus metus buvo teistas dėl smurto prieš posūnį, apie nesutarimus šeimoje žinojo visi kaimo gyventojai, todėl žinia, kad daugybę kartų teistas ir greitai į pensiją turintis išeiti V. Klebeka užmušė posūnį, beveik nieko nenustebino. Tačiau kokiomis aplinkybėmis tarp patėvio ir posūnio kilo konfliktas, niekas nematė.

Nematė ir kai V. Klebeka posūnį užkapojo kirviu, daužė metaliniu strypu.

Tuo metu pats V. Klebeka teisme sakė, kad su posūniu pykosi dėl įvairių dalykų, o kartais vyrai susimušdavo dėl pavydo – esą V. Klebeka pykdavo, kad posūnis miega su savo motina, o posūnis esą mušdavo savo patėvį, kad šis miega su savo žmona.

Vyras teigė, kad kartais paryčiais nubusdavęs savo lovoje pasigesdavo žmonos – ji jau gulėdavo pas sūnų. „Tai ji kalta dėl visko, kas nutiko“, – rodydamas pirštu į savo žmoną, su kuria susituokė prieš devyniolika metų, teisme pareiškė nužudymu apkaltintas vyras.

Sūnaus netekusi motina tokius žudiko žodžius kategoriškai neigė ir aiškino, kad sutuoktiniui jau visiškai protas nuo alkoholio susisuko.

Kalbėdamas apie tragišką rugpjūčio vakarą, kai kirviu užkapojo ir metaliniu strypu užtalžė savo posūnį, V. Klebeka aiškino, kad tuo metu jam buvo sugipsuota koja, todėl niekur negalėjo vaikščioti, visą laiką būdavo namuose.

„Pavakarę į namus grįžo Tomas girtas, parsinešė samagono ir ėmė mane tempti iš lovos – norėjo, kad kartu išgertume, – sakė V. Klebeka. – Nenorėdamas, bet išėjau į lauką, kur pavėsinėje išgėriau kelias taureles, nes žinojau, kad alkoholio negalima gerti kartu su vaistais. Tomui nepatiko, kad nebenorėjau daugiau kartu su juo gerti, todėl tarp mūsų kilo konfliktas.“

V. Klebeka sakė, kad jau ėjo į nmaus, bet posūnis esą jį verandoje pastūmė, dėl ko jis parvirto.

„Tada pagriebiau šalia buvusį metalinį strypą, kuriuo 5-6 kartus posūniui sudaviau per rankas, kojas – Tomas nubėgo į kambarį, kur norėjo pasiimti kirvuką, aš griebiau pagalį, tačiau į ranką pakliuvo kirvis, kuriuo trenkiau gal 2-3 kartus per galvą. Tomas liko gulėti ant žemės, o aš išėjau iš namų“, – aiškino jis.

Žudikas negalėjo pasakyti, kodėl ekspertai ant nužudytojo kūno rado ne mažiau kaip 53 sužalojimus. „Gal iš pykčio ir galėjau suduoti tiek smūgių, kiek nustatė ekspertas, tačiau pamenu tik apie 5-10 smūgių“, – sakė V. Klebeka.

Kad V. Klebeka dažnai pykosi ir mušėsi su savo posūniu, patvirtino ir kaltinamojo žmona, nužudytojo motina. „V. Klebeka buvo stipresnis už sūnų, jis prisigėręs visus varydavo iš namų“, – sakė moteris.

Kitas V. Klebekos posūnis, nužudytojo brolis teisme atskleidė tikrąjį žudiko veidą – esą jo vaikai buvo uždaryti į globos namus, nes tėvas dažnai namuose gerdavo, mušdavosi, vaikus mokė vogti. „Aš su vienu iš brolių gyvenau pas močiutę, nes namuose buvo baisu kartu gyventi“, – sakė jis.

Prieš mirtį patyrė ypatingas kančias

Baudžiamąją bylą išnagrinėjęs teismas konstatavo, kad nors V. Klebeka aiškino, jog konfliktą išprovokavo jo posūnio elgesys, tačiau iš nukentėjusiųjų ir liudytojų parodymų matyti, jog nukentėjusysis ir kaltinamasis vartodami alkoholinius gėrimus pykdavosi, mušdavosi dėl menkaverčių priežasčių.

„Byloje esantys teismų procesiniai sprendimai taip pat patvirtina ir ankstesnį kaltinamojo, dažnai piknaudžiavusio alkoholiniais gėrimais, smurtavimą prieš posūnį ir kitus asmenis, – pažymėjo teismas. – Kaltinamojo nurodytų aplinkybių, kad nukentėjusysis jį tarpduryje pastūmė, dėl ko jis užkliuvęs virto, nepatvirtina jokie objektyvūs įrodymai, kita vertus, tai niekaip negali ir nepateisina kaltinamojo elgesio ir jo naudoto smurto prieš posūnį apimties bei stiprumo.“

Teismo teigimu, V. Klebeka konflikto su posūniu metu sudavė pastarajam ne mažiau kaip 53 smūgius metaliniu strypu, kirviu, dėl to nukentėjusysis, jausdamas dideles kančias (po sužalojimų jis galėjo gyventi nuo keliolikos minučių iki kelių valandų), mirė.

Ekspertai nustatė, kad iš 53 net 24 smūgiai buvo suduoti į gyvybiškai svarbų žmogaus organą – galvą, iš kurių net mažiausiai 16 yra mirtį lėmę sužalojimai.

„Kaltinamasis, būdamas atsakingas už nukentėjusiajam sukeltą būseną, pagalbos nekvietė, išėjo iš namų, toliau ieškojo alkoholio ir visą naktį namo negrįžo, niekaip nepasirūpino nukentėjusiuoju, sutiktiems giminaičiams apie įvykį nepasakė“, – pažymėjo žudiką nuteisęs teismas.