Praėjusį penktadienį visiškai girtas automobiliu mirtinai suvažinėjęs 44 metų vietos laiškininkę ir iš įvykio vietos pabėgęs Lazdijų rajono gyventojas, 29 metų Saulius Matusevičius, suimtas dešimčiai parų. Už nusikaltimą vyrui gresia iki dešimties metų nelaisvės.

DELFI išsiaiškino, kad likus savaitei iki mirtimi pasibaigusios avarijos vyras Lazdijų rajono apylinkės teisme išgirdo nuosprendį už smurtą prieš savo sugyventinę.

Praėjusių metų birželį ir gruodį S. Matusevičius būdamas girtas sumušė savo sugyventinę, ją smaugė, sužalojo smilkinį, dilbį, žastą, prakirto lūpą.

Smurtaujama buvo trijų mažamečių vaikų akivaizdoje. Dvi atžalas iš pirmosios santuokos auginanti S. Matusevičiaus sugyventinė dar vienos atžalos buvo susilaukusi ir su nuteistuoju. Dar du vaikus iš pirmosios santuokos vyras po skyrybų paliko auginti buvusiai žmonai.

Smurtu prieš buvusią širdies draugę ir jo vaiko motiną S. Matusevičius, kaip pats aiškino teismo posėdyje, keršijo pedagoge vietos mokykloje dirbančiai moteriai už tai, kad ši priekaištavo už jo nuolatinius išgėrimus.

Kol vietos policija aiškinosi smurto aplinkybes ir nuo birželio iki gruodžio mėnesio tyrė baudžiamąją bylą, S. Matusevičius savo elgesio šeimoje nekeitė.

Neapsikentusi nuolatinio girtavimo, pernai gruodžio 11-ąją jo sugyventinė iškraustė S. Matusevičių iš jų nuomojamo namo viename Lazdijų rajono miestelyje į jo motinos namus Krosnoje.

Antrąkart prieš buvusią draugę S. Matusevičius ranką pakėlė praėjusių metų gruodžio 16-ąją, praėjus kelioms dienoms po jo iškraustymo.
Būdamas visiškai girtas S. Matusevičius esą atvyko taikytis. Taikymasis baigėsi policijos areštinėje: girtas vyras namuose smaugė sugyventinę, grasino užmušti, esą jei pastaroji nebūsianti jo – nebūsianti niekieno.

Policijos pagalbos dėl smurtaujančio vyro moteris su vaikais tąsyk laukė pabėgusi pas kaimynus.

Namo, kuriame S. Matusevičius praėjusių metų pabaigoje „auklėjo“ savo sugyventinę, kieme, šaltinių teigimu, šių metų kovo 10-ąją Lazdijų rajono policijos pareigūnai ir surado ne tik apdaužytą automobilį, kuriuo buvo partrenkta laiškininkė, bet ir visiškai girtą S. Matusevičių.

Kodėl vyras po nusikaltimo padarymo slėpėsi sodyboje, į kurią užsukti jam nebuvo galima? Kovo 3-osios dienos teismo nuosprendžiu byloje dėl smurto vyrui buvo uždrausta lankytis pas buvusią sugyventinę.

Tiesa, teismas, išnagrinėjęs dvi į vieną ikiteisminį tyrimą sujungtas baudžiamąsias bylas dėl S. Matusevičiaus smurto artimoje aplinkoje, tąkart S. Matusevičiui buvo pakankamai atlaidus – subendrinus bausmes ir pritaikius Baudžiamojo kodekso straipsnį, leidžiantį bausmę sumažinti trečdaliu, bei įskaičiavus dvi sulaikymo paras areštinėje, galutine bausme skyrė 28 valandas viešųjų darbų, bausmę atliekant per pusę metų.

Teismas įvertino, kad vietos seniūnijos atsiųstoje charakteristikoje dešimties klasių išsilavinimą turintis, bedarbis, ne kartą administracine tvarka baustas ir vietos policijai gerai žinomas S. Matusevičius apibūdinamas teigiamai. Teismas smurtautoją buvo įpareigojęs dalyvauti smurtinį elgesį keičiančiose programose.
Tačiau vietoj atgailos ir bausmės atlikimo vyras vos po kelių dienų įvykdė nusikaltimą, už kurį jam gresia belangė.

Jau buvo rašyta, kad kovo 3-ą dieną Mikniškių kaime, Lazdijų rajone, vairuodamas baltos spalvos „VW Passat“, partrenkė ir mirtinai sužalojo per kelią automobilio link ėjusią vietos laiškininkę.

Moteris žuvo vietoje, o nusikaltėlis iš įvykio vietos pabėgo. Suradus jį, jam nustatytas 2,77 promilės girtumas. Liudininkų teigimu, iki avarijos likus kelioms valandoms vyras tą dieną nuo pat ryto girtavo vienoje socialinės rizikos šeimoje Rudaminos miestelyje.
„Atsivežė iš pat ryto stipraus alaus ir čia visi gėrė, o paskui tas matyt ir išvažiavo“, - pasakojo tos sodybos kaimynai.