Daug metų kriminalinėje žvalgyboje dirbęs ir daugybę žmonių sekęs buvęs operatyvininkas Saulius Petkevičius, dabar dirbantis privačiu detektyvu, pataria, kaip įsitikinti ar jus tikrai kažkas seka kelyje.

Pasak pašnekovo, einant prie savo automobilio patartina įdėmiai apsižvalgyti – jei pastebėjote stovintį automobilį, kuriame yra žmonių, o jums pradėjus važiuoti, pajudėjo ir ta mašina, yra pagrindas susirūpinti.

Važiuojant kas 30 sekundžių fiksuokite, kas važiuoja už jūsų ir prieš jus. Jei po pusvalandžio vis dar matote tą patį automobilį, tai jau įtartina (nors galbūt tik sutampa jūsų maršrutai). Patikrinti, ar jus tikrai seka, galima keliais būdais. Tam nebūtina pažeidinėti Kelių eismo taisykles (pavyzdžiui, nesustoti degant raudonam šviesoforo signalui). Paprasčiausiai, įvažiavę į žiedą apsukite keletą ratų – jei ratus ims sukti ir įtartinasis automobilis, akivaizdu, jog esate sekamas. Arba įvažiuokite į akligatvį – jei netrukus čia atsiras ir tas automobilis, 99 proc., kad jus seka.

Įsitikinus, kad esate sekamas, venkite nuošalių vietų ir iškart skambinkite policijai.

Specialiosios tarnybos objekto sekimui naudoja mažiausiai tris automobilius, o nusikaltėliai dažniausiai pasitenkina vienu. Tačiau, pavyzdžiui, brangų automobilį sekantys „rimti“ vagys kartais irgi naudojasi iškart keliomis mašinomis. Tokiu atveju pastebėti sekimą daug sudėtingiau.

Bendrojo pagalbos centro atstovės spaudai Vilmos Juozevičiūtės teigimu, kilus įtarimui, kad kelyje esate persekiojamas kito automobilio, reikėtų nedelsiant skambinti bendruoju pagalbos numeriu 112. Skambinantis asmuo nedelsiant yra sujungiamas su policijos įstaigų operatyvaus valdymo padaliniu. Situacijos valdymą perima policijos pareigūnai.

Pareigūnai prašo apibūdinti persekiojantį automobilį, klausia koks tai automobilis, valstybiniai numeriai, tikslinasi kitas aplinkybes. Policijos pareigūnai vairuotojai pataria ką reikia daryti. Anot V. Juozevičiūtės pagrindinė rekomendacija – važiuoti į saugesnę vietą. Tai gali būti degalinė, prekybos centras, vietos, kurios yra gerai apšviestos, įrengtos vaizdo stebėjimo kameros.

Policijos departamento atstovas spaudai Ramūnas Matonis paaiškino, kokia automobilių stabdymo tvarka, pareigūnams dirbant su nežymėtu tarnybiniu automobiliu.

Ką daryti, jeigu jus seka kelyje?

Stabdoma važiuojant iš paskos su įjungtais švyturėliais (naujuose policijos automobiliuose jie matomi 360 laipsnių kampu, senesniuose jie įrengti mašinos priekyje, už grotelių).Vairuotojas gali būti stabdomas tik šviesiu paros metu. Automobilyje turi būti du uniformuoti pareigūnai. Jei kyla pagrįstų įtarimų, jog tai ne policija, nestokite ir iškart skambinkite 112, jums bus paaiškinta ar jus stabdo tikri pareigūnai.