DELFI šeštadienį pranešė, kad vienas iš galimų įtariamųjų socialiniame tinkle rašė: „Jūs turit armiją, aš turiu brolius“. L. Pernavas „Lietuvos ryto“ televizijai sakė kad, tie broliai kartu ir uždaryti, bei įvardijo, kad pareigūnų armija šiai dienai yra stipresnė.

Pakalbinus įtariamuosius gerai pažįstantį artimą žmogų, panašu, kad šiuo metu suimti įtariamieji yra ne broliai, o rusų vadinama brolija. Tai gali būti artimi žmonės, kurių gali ir nesaistyti kraujo ryšys.

„Taip, vienas iš tų asilų yra mano brolis, ir nereikia ant visų čigonų stumti“, – dar šeštadienį DELFI portalui sakė Tomas (vardas pakeistas).

Sekmadienį pradėjus pokalbį su Tomu, jis nieko neklaustas rėžia: „Jeigu gyvenčiau Lietuvoje, nežinau ar galėčiau išvesti vaikus į lauką. Feisbuke man rašo grasinančias žinutes ir sako, kad užmuš. Ne tik mane, kad užmuš visus čigonus.“

Taip, vienas iš tų asilų yra mano brolis, ir nereikia ant visų čigonų stumti.

DELFI kalbintas Tomas jau beveik dešimt metų gyvena Didžiojoje Britanijoje. Vyro teigimu, jis yra vieno iš įtariamųjų brolis, kito – pusbrolis. Tomas patvirtina, kad keturis įtariamuosius tikrai sieja giminystės ryšiai.

Vyro balsas virpa, jam sunku rinkti žodžius. Tomas neslepia didelio skausmo dėl to, ką sugebėjo padaryti jam artimi žmonės. „Aš jų neteisinu...Vienas – mano brolis, kitas – pusbrolis.“

Tomas papasakojo, kad jo brolis taip pat kelis metus dirbo Didžiojoje Britanijoje, tačiau vėliau grįžo į Lietuvą. Anot vyro, grįžęs į Lietuvą brolis pradėjo valkatauti, nieko neveikė. Tomas broliui ir jo šeimai siuntė pinigus, norėjo paremti. Įtariamasis turi mažą dukrytę, kurios krikštatėviu jau šį birželį turėtų tapti DELFI pašnekovas. Jo teigimu, su broliu palaikė artimus santykius. „Kaip jis, kurmi, taip galėjo padaryti, aš jį mylėjau, juo rūpinaus“, – sakė Tomas.

Kalbintas vyras prasitarė, kad jo brolis, kuris įtariamas I. Strazdauskaitės nužudymu, buvo teistas, tačiau paleistas lygtinai.

Anot pašnekovo, jis apie įvykį sužinojo penktadienį vakare, vyras buvo darbe. „Man net plaktukas iš rankų iškrito, negalėjau tuo patikėti, nebegalėjau dirbti,“ – nuoskaudą liejo įtariamųjų giminaitis.

Paklaustas, ar dar nebendravo su savo šeima, Tomas sakė, kad ne: „Ne, nebendravau...Gal vėliau paskambinsiu tėvui, paklausiu kaip jaučiasi.“

Kvaila būtų galvoti, kad tai buvo tik mašina. Mašina yra tik metalo gabalas. Padalinus sumą iš keturių ar šešių asmenų ir įvertinus faktą, kad ji yra vogta, nusikaltėliai pasidalintų vos po kelis tūkstančius eurų. Manau, kad tai buvo užsakyta žmogžudystė.

Pašnekovo pasiteiravome apie jam žinomų įtariamųjų asmenų portretus. Apie vieną jų Tomas pasakė: „Negaliu patikėti, jis negalėtų net musės nuskriausti, lėtapėdis.“ Kitas įtariamasis, pasak pašnekovo, galėtų padaryti nusikaltimą, jis drąsus, jam reikia tik paskatinimo.

Paklaustas, ar jo manymu, nusikaltimo priežastimi galėjo būti prabangus automobilis, Tomas nedvejodamas atsako: „Kvaila būtų galvoti, kad tai buvo tik mašina. Mašina yra tik metalo gabalas. Padalinus sumą iš keturių ar šešių asmenų ir įvertinus faktą, kad ji yra vogta, nusikaltėliai pasidalintų vos po kelis tūkstančius eurų. Manau, kad tai buvo užsakyta žmogžudystė.“

Tomas piktinasi Feisbuke sklindančiais komentarais ir žinutėmis apie romų tautybės asmenis. Jis teigia nesuprantąs, kodėl padarius nusikaltimą lietuviams, tokie siaubingi žodžiai nepasipila. „Prieš kelis mėnesius lietuviai užmušė Matuką, tėvai užmušė savo vaiką. Prieš kelis metus lietuviai išprievartavo ir sudegino merginą. Ar tik čigonai yra žmogžudžiai?“, – retoriniu klausimu mintį baigė vyras.

Paklaustas, apie romų integraciją Lietuvoje ir kylančias problemas, Tomas teigė nesuprantąs, kodėl Lietuvoje čigonai vadinami romais. Jis nesupranta, kaip šiai tautai dar iki šiol nepavyko integruotis. „Anglijoje, kuomet nusikaltimą įvykdo musulmonas, jie net neviešina. Jei padaro anglas – apie tai kalba garsiai. Nedaro žmonių karo. Lietuvoje žaidžiama žmonėmis.“

„Vienas iš artimųjų man vakar sakė keisti pavardę, nes neva mane gyvą suės. Bet aš nematau priežasčių dėl ko turėčiau tai daryti“, – mintimis dalijosi pašnekovas.

Nestumkit ant visų čigonų, jie nėra visi kalti. Nėra šeimos be išsigimėlių.

Pokalbio pabaigoje paklaustas, ką dar norėtų pridurti, Tomas dar kartą paprašė: „Nestumkit ant visų čigonų, jie nėra visi kalti. Nėra šeimos be išsigimėlių.“

Šeštadienį DELFI kalbino vieną iš įtariamųjų pažįstančius žmones.

Anot vieno iš pašnekovų, įtariamasis K.B. lankė sporto klubą, boksą. Neseniai susituokė su nepilnamete. Draugų ir pažįstamų paklaustas, ar jo išrinktoji jam ne per jauna, jis atsakydavo, kad draugė itin energinga ir užkrečia jį savo energija. Jaunavedžiai planavo susilaukti vaikų.

Kaip portalui teigė kita mergina, kilusi iš Kėdainių, K.B. visuomet pasižymėjo nepriekaištinga išvaizda, gatvėje nevengdavo merginoms laidyti komentarų. Kėdainiuose manyta, kad jis iš pasiturinčios šeimos, vaikinas vairuodavo prabangius automobilius. Merginos teigimu, jog lyg ir vieša paslaptimi laikyta, kad jų šeima kažką juodo suka.

Žvelgiant į įtariamojo Feisbuko profilį, galima manyti, kad tėvas yra suvirintojas, o mama būrėja. Prieš kelis mėnesius jo profilyje pasirodė įrašas: „Mergaitės, vyrai. Mamytės būrimo salonas jau atidarytas. Jei turite problemų, kurių nei daktarai, nei psichologai neišsprendžia, rekomenduoju apsilankyti jos ofise.“