„Bet išvadų dėl savo elgesio pažeidėja nedaro“, – net nebandė žodžių į vatą vynioti Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėja Giedrė Norvilienė, išnagrinėjusi R. Žydelienei iškeltą baudžiamąją bylą dėl kelių transporto eismo saugumo pažeidimo, kai vairavo transporto priemonę, būdama apsvaigusi nuo alkoholio.

Už tai, kad prie automobilio „Citroen Xara Picasso“ vairo sėdo neblaivi, kai alkotesteriu buvo nustatytas 2,07 prom. girtumas, o kraujyje rasta 2,10 prom. alkoholio, R. Žydelienė trejiems metams neteko teisės vairuoti, be to, į valstybės biudžetą privalės sumokėti 50 MGL (1 883 Eur) baudą.

Teismas taip pat nutarė iš Gariūnų turgavietėje pagal verslo liudijimą dirbančios R. Žydelienės konfiskuoti automobilį, prie kurio vairo ši buvo sustabdyta neblaivi.

„Konfiskuotinu turtu laikomas Baudžiamajame kodekse (BK) uždraustos veikos įrankis, priemonė ar rezultatas, o kaltininkui priklausantis konfiskuotinas turtas privalo būti konfiskuojamas visais atvejais – 2000 m. laidos automobilis „Citroen Xara Picasso“ nuosavybės teise priklauso kaltinamajai R. Žydelienei, todėl jis, kaip BK uždraustos veikos priemonė, privalo būti konfiskuotas“, – pažymėjo teisėja G. Norvilienė.

Bylos duomenimis, R. Žydelienės vairuojamą automobilį policijos pareigūnai sustabdė vasario 16 d., apie 21.50 val., Vilniuje, Ozo gatvėje, netoli „Akropolio“.

Policijos pareigūnai sakė, kad moteris įkliuvo atsitiktinai – tuo metu pareigūnai važiavo Ozo g., kai pastebėjo keistai besielgiantį automobilį.

„Jis įtartinai važiavo, vinguriavo po važiuojamąją dalį“, – sakė jie.

Sustabdę automobilį patruliai nustatė, kad prie jo vairo sėdėjo R. Žydelienė, nuo kurios sklido alkoholio kvapas.

„Moteris paaiškino, kad prieš pusvalandį ji gėrė tik brendį su kava“, – teigė policininkai. Jie vairuotoją iš karto nušalino nuo vairavimo ir nuvežė į Priklausomybės ligų centrą, kur buvo paimtas kraujas girtumo laipsniui nustatyti.

Kad vairavo automobilį būdama neblaivi, R. Žydelienė neneigė ir per apklausą policijoje, kai jai buvo pareikšti įtarimai. Ji pasakojo, kad tądien visą naktį dirbo turguje, o paskui atvažiavo pas savo tetą.

„Buvau susipykusi su mama, todėl pas tetą papietavau, kartu su ja išgėrėme pusę litro viskio – gėrėme po lygiai, – pareigūnams aiškino moteris. – Paskui nuėjau miegoti, vakare atsikėliau ir kartu su teta baigėme gerti butelyje likusį viskį. Tada nieko nevalgiau, tik gėriau arbatą.“

Ji tikino, kad niekur neketino važiuoti iš namų, bet telefone pamatė praleistą motinos skambutį. „Perskambinau, tačiau ji neatsiliepė, o netrukus man paskambino mamos kaimynė ir pasakė, kad ji blogai jaučiasi, kažkas su širdimi, reikia skubiai atvažiuoti, – pasakojo R. Žydelienė. – Kadangi daugiau nebuvo kam nuvažiuoti, paėmiau savo seno automobilio „Citroen Xara Picasso“ raktelius ir važiavau pas mamą į S. Stanevičiaus gatvę.“

Moteris tikino, kad jautėsi gerai, nors buvo ir išgėrusi alkoholio. „Tuo metu buvau susijaudinusi dėl mamos sveikatos, dėl to apie nieką negalvojau – kuo greičiau skubėjau pas ją į namus, bet mane sustabdė policijos pareigūnų ekipažas“, – sakė R. Žydelienė.

Kaip ir kiti pažeidėjai, ji gailėjosi dėl savo neapgalvoto elgesio. Tačiau, anot teismo, itin šiurkštų Kelių eismo taisyklių (KET) pažeidimą padariusi ir ne tik savo, bet ir kitų eismo dalyvių saugumui judrioje gatvėje grėsmę kėlusi moteris jau antrą kartą įkliuvo būdama neblaivi prie automobilio vairo – dar 2012 m. liepą teismas jai pustrečių metų uždraudė vairuoti transporto priemones. Tąkart R. Žydelienei buvo nustatytas 2,27 prom. girtumas.