Keisti žaidimai

Ketvirtadienį prokuratūros atstovai pateikė informaciją apie pernai nutrauktą ikiteisminį tyrimą.

Generalinėje prokuratūroje peržiūrimas praėjusių metų gruodžio 8 d. Kauno apylinkės prokuratūroje nutrauktas ikiteisminis tyrimas dėl šios mergaitės nežymaus sveikatos sutrikdymo. Prokuratūra praneša, kad šis nutarimas buvo tikrintas aukštesniųjų prokurorų du kartus: pirmą kartą iš karto po nutarimo nutraukti ikiteisminį tyrimą, antrą – vykdant generalinio prokuroro E. Pašilio pavedimą patikrinti visus pernai iš šiemet nutrauktus ikiteisminius tyrimus, kuriuose buvo tiriami įtarto smurto prieš vaikus atvejai.

Sužinojus apie tragišką įvykį Šiauliuose, tyrimo medžiagą bei priimtą nutarimą nutarta dar kartą įvertinti ir Generalinėje prokuratūroje. Šiuo metu turimais duomenimis, nutrauktas ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas 2016 m. spalio 14 d. po to, kai motina kreipėsi konsultacijos dėl nedidelio dviejų su puse mėnesių amžiaus dukters sveikatos sutrikimo.

Vaiką apžiūrėjusi gydytoja pastebėjo poodines kraujosruvas abiejų kūdikio žandų srityje ir įvertinusi, kad jos negalėjo atsirasti vaikui tiesiog muistantis, informavo Vaiko teisių apsaugos specialistus. Mergaitė buvo paimta, pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Tyrimo metu nustatyta, kad mergaitę auginę nepilnametė motina bei savo pavardę vaikui suteikęs vyras neturi tinkamų socialinių, tėvystės įgūdžių, juos lankė socialinis darbuotojas, tačiau įtarimų dėl smurto nebuvo. Mergaitę auginęs vyras, apklausiamas specialiuoju liudytoju, papasakojo, kad išvakarėse žaidė su vaiku ir buvo suėmęs ją už žandukų. Jo teigimu, vaikas į tai reagavo juoku, todėl jis nepagalvojęs, kad daro kažką blogai.

Šios versijos nepaneigė Valstybinės teismo medicinos tarnybos specialisto išvada, kitų apklaustų asmenų parodymai, todėl įsitikinus, kad kitų įtarimą keliančių aplinkybių nėra, tyrimas buvo nutrauktas nenustačius nusikalstamos veikos požymių.

Apie šį sprendimą buvo informuotas Vaiko teisių apsaugos skyrius. Po kurio laiko mergaitės motinos ir šio vyro santykiai nutrūko, moteris su dukra grįžo gyventi į Šiaulius, kur socialinė pagalba buvo teikiama toliau.

Mergytė mirė

Praėjus penkiems mėnesiams nuo minėto įvyko, mergaitė, kaip įtariama, buvo užmušta.

Įtarimai buvo pareikšti 17-metei kūdikio motinai ir 24 metų šiauliečiui, su kuriuo moteris pradėjo gyventi kartu maždaug prieš mėnesį. Nustatyta, kad mergytė mirė dėl galvos traumos - konstatuotas kraujavimas į smegenis, akių dugną.

Teismas motiną leido suimti vienai savaitei, o jos sugyventinį – vos penkioms paroms.

Nusprendė pasiaiškinti

Ketvirtadienį prokurorai nusprendė paaiškinti, kodėl ikiteisminis tyrimas buvo nutrauktas.

Taip, aš priėmiau sprendimą nutraukti tyrimą. Rėmiausi tuo, kas buvo surinkta ikiteisminio tyrimo metu. Spalio 12 gavome pranešimą iš Kauno klinikų apie kūdikį su mėlynėmis (…). Būtent Kauno klinikų medikai suveikė labai profesionaliai, bet ir padarė nuotraukas, kurias pateikė tyrėjams“, - pasakojo Kauno apylinkės prokuratūros 4-to skyriaus prokurorė Renata Oželienė. Ši prokurorė nusprendė tyrimą nutraukti.

Prokurorės prisiminė, kad tėvai savo kaltės nepripažino.

„Apklausos metu tėvas paaiškino, kad labai bijojo, kad vaikas gali būti atimtas, todėl iš pradžių savo kaltės nepripažino. Spalio 18 dieną mergaitę išrašė iš klinikų, kur jai buvo atlikti visi įmanomi tyrimai, konsultavo visi įmanomi specialistai. Visi atsakymai buvo neigiami. Visgi mergaitė turėjo problemų, nes gimė neišnešiota. Mamos pirminė versija buvo ta, kad kraujosrūvos galėjo atsirasti ne tik dėl žaidimų, bet ir dėl mergaitės ligos. Bet kokiu atveju mergaitė į šeimą negrįžo“, - kalbėjo R. Oželienė.

Spalio 17-ąją atsakingos institucijos priėmė sprendimą negrąžinti mergaitės į šeimą, kol motina ir tėvas nepadarys reikiamų išvadų.

„Tėvai aktyviai dalyvavo įgudžių lavinimo pamokose. Ypač aktyvus buvo tėvas. Įveikus visus testus gruodžio mėnesį mergaitė grąžinta į šeimą. Sausio 1-ąją nepavyko susisiekti su šeima, todėl informuota Vaiko teisių apsaugos tarnybos Šiaulių tarnyba. Būtent į Šiaulius išvyko mergina ir paskelbta šeimos paieška. Tėvas negalėjo paaiškinti, kur išvyko motina su vaiku. Įtarta, kad motina su vaiku išvyko pas kitą vyrą“, - kalbėjo R. Oželienė.

Prokurorė paaiškino, kodėl tyrimas buvo nutrauktas.

„Nebuvo tyčios. Jis nesuvokė, kad taip gali atsitikti, jis nenorėjo vaiko sužaloti. Tai neužtraukia baudžiamosios atskomybės“, - teigė R. Oželienė.

Kauno apylinkės prokuratūros vyriausioji prokurorė Nomeda Urbonavičienė teigė, kad R. Oželienės sprendimas buvo tikrintas kelis kartus, tačiau jokių pažeidimų neužfiksuota.