Klaipėdos apygardos prokuratūros 2-ojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroras Saulius Galminas ikiteisminį tyrimą pradėjo ketvirtadienį. Vakar jį ir pasiekė informacija, kad viename iš socialinių tinklų yra skelbiami šmeižikiški ir žeminantys šalies Prezidentę D. Grybauskaitę ir kelis Seimo narius įrašai. Informacija prokuratūrą pasiekė iš kitų teisėsaugos institucijų.

„Vos tik mus pasiekė informacija, kad viešojoje erdvėje skelbiama šmeižikiška informacija, į ją reagavome iš karto ir pradėjome ikiteisminį tyrimą. Tai nėra paprastas šmeižtas, o šmeižiama šalies vadovė. Šis ikiteisminis tyrimas turi visuomeninę reikšmę. Asmuo nustatytas. Artimiausiu metu bus kreipiamasi į teismą dėl psichiatrinės ekspertizės paskyrimo įtariamajam, nes jo būklė man kelia abejonių. Pats dalyvavau ir jo apklausoje, ir per kratą jo namuose. Verta akcentuoti tai, kad kartą šiam asmeniui jau buvo atlikta tokia ekspertizė, tačiau tąkart ekspertai jį pripažino veiksniu“, – teigė Klaipėdos apygardos prokuratūros 2-ojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroras S. Galminas.

Nustatytas asmuo yra Lietuvos pilietis, bet jo tautybė – rusas. Jis gyvena Klaipėdoje, yra bedarbis. Po apklausos vyras paleistas, jam skirtos švelnesnės kardomosios priemonės – dokumentų paėmimas ir rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

Nustatyta, kad įtariamasis šmeižto laviną socialiniame tinkle „Facebook“, savo asmeninėje paskyroje pradėjo lieti vasario 9 dieną.
Anot prokuroro, jis šalies Prezidentę ir du Seimo narius apkaltino, kad jie žudė žmonės. Žmogus, kuris paskelbė tokią informaciją, esą pats tai matė.

„Jis įsitikinęs, kad nieko neapšmeižė, kad visa jo paskelbta informacija yra tiesa, kad tai viešindamas jis atliko pilietinę pareigą. Galima sakyti, kad jis šalies Prezidentę ir du Seimo narius įvardijo žudikais ir yra įsitikinęs, jog teigia tiesą“, – tvirtino S. Galminas.

Penktadienio rytą įtariamojo namuose atlikta krata, joje dalyvavo ir prokuroras. „Galima sakyti, jog krata buvo sėkminga. Manau, kad jau dabar surinkti patys reikšmingiausi duomenys, kad būtų galima šį asmenį patraukti baudžiamojon atsakomybėn. Tačiau pirmiausia reikia išsiaiškinti, ar jis yra pakaltinamas“, – teigė S. Galminas.

Pradėjus ikiteisminį tyrimą, nustatyta, kad šis asmuo jau yra patekęs į teisėsaugos akiratį, mat dar 2013 m. pareigūnams buvo įtarimų sukėlę jo nuolat rengiami raštai vienam saugomam šalyje asmeniui.
Už šmeižtą numatytos įvairios sankcijos: ir bauda, ir laisvės atėmimas iki dvejų metų.