T. Mickonis – dabar jau buvęs Vilniaus policininkas: nuo pareigų jis buvo nušalintas, kai į policiją su skundais ėmė plūsti nukentėjusieji. Tada paaiškėjo, kad Vilniaus apskrities policijos 2 policijos komisariate tyrėju dirbęs pareigūnas, pasinaudodamas kitų žmonių duomenimis, iš greitųjų bendrovių skolinosi dideles sumas pinigų ir jų negrąžino.

Maža to, nuo jo, įtariama, nukentėjo ir policijoje pagalbos ieškoję žmonės – po apklausų tyrėjo kabinete jie sulaukdavo pasiūlymų užsiimti bendru verslu ar tiesiog paskolinti pinigų. T. Mickonis nepažįstamiesiems siūlydavosi vos ne į draugus – rašydavo SMS žinutes, skambindavo telefonu, o kai kuriuos susirasdavo per feisbuką ir kviesdavo susitikti ir išgerti alaus.

Ir ne tik: vienas vyras, kurį T. Mickonis buvo apklausinėjęs dėl smulkaus incidento, iš tyrėjo sulaukė išskirtinio pasiūlymo – šis esą jį bandė įkalbėti dirbti slaptuoju policijos bendradarbiu. „Jis minėjo, kad nori pagauti savo viršininką, sukurs istoriją, jog praeityje šis buvo teistas už kontrabandą ir pan.“, – sakė vėliau nuo policininko nukentėjęs vilnietis.

O kiti stebėjosi, kad T. Mickonis apskritai dirbo policijoje. „Iki šiol negaliu patikėti, kad tokie žmonės kaip T. Mickonis galėjo dirbti policijoje – po susidūrimo su šiuo asmeniu aš nustojau pasitikėti policija ir jos objektyvumu“, – per apklausą pareiškė ne vienas nukentėjusysis.

Ir šie žmonės tikrai turi pagrindo pykti – neįtikėtina, kad T. Mickoniui pavyko įsidarbinti policijoje, nes tai, kaip jis elgėsi, primena itin įžūlų sukčiavimą.

Maža to, T. Mickonis užtraukė didžiulę gėdą savo tėvui – jis užima vadovaujančias pareigas Širvintų policijoje.

Tiesa, kai kurie nukentėjusieji sako, kad dar prieš T. Mickoniui įsidarbinant policijoje buvo girdėję, jog šis esą skendėjo skolose ir jo artimieji apie tai žinojo. „Žinojau, kad Tomo tėvas yra vienas iš Širvintų policijos viršininkų, aplinkiniai kalbėjo, jog niekas į pareiškimus policijoje nereaguoja, jie kažkur dingsta“, – sakė vienas nukentėjusiųjų.

Bet į policiją jis vis dėlto kreipėsi, tačiau, kaip pats sako, tik dėl to, kad ikiteisminį tyrimą dėl galimo sukčiavimo pradėjo Vilniaus, o ne Širvintų policija.

Tyrimas dėl nusikaltimų, kuriuos galėjo padaryti T. Mickonis, užtruko gana ilgai, tačiau tam yra objektyvios priežastys: nusikalstamų veikų yra tiek daug, kad vien prokuroro surašytas kaltinamasis aktas sudaro daugiau kaip 100 puslapių.

Baudžiamoji byla, kurioje T. Mickonis kaltinamas dėl sukčiavimo ir pasikėsinimo sukčiauti, neteisėto svetimų banko kortelių ir prisijungimo prie elektroninės bankininkystės įgijimo, siekiant inicijuoti finansines operacijas, dokumentų suklastojimo, jų panaudojimo ir piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi buvo perduota Vilniaus apygardos teismui. Ją jau pradėjo nagrinėti teisėjas Stasys Punys.

Byloje ikiteisminiam tyrimui vadovavęs Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras Remigijus Matevičius beveik tris valandas skaitė T. Mickoniui pateiktus kaltinimus – kaip kaltinamasis, naudodamasis svetimais duomenimis ėmė tūkstantinius kreditus, jų negrąžino, o paskui nukentėjusiesiems padenginėjo skolas, imdamas naujus kreditus jau kitų žmonių vardu.

Šioje byloje nukentėjusiaisiais prokurorai pripažino trylika žmonių, bet šis sąrašas galėjo būti dar ilgesnis – ne visi su T. Mickoniu susidūrę žmonės norėjo santykius aiškintis policijoje ir teisme. Tuo metu dėl teisybės kovoti pasiryžę ir vilties atgauti prarastus pinigus dar nepraradę nukentėjusieji iki šiol apie tai, kaip juos galimai apgavo kaltinamasis, kol kas kalba nedrąsiai.

„Šioje byloje nukentėjo mano brolis – dėl protinės negalios jis patiria daug patyčių, todėl kai jam T. Mickonis parodė dėmesį, šis apsidžiaugė, kad susirado draugą, – pasakojo vieno nukentėjusiojo sesuo. – Jis tik dabar supranta, kur pateko – prarado ne tik savo banke laikytas santaupas, nes negalėjo susimokėti už butą, antstoliai jo vos už skolas nepaėmė. Gerai bent tiek, kad greitųjų kreditų bendrovės iš jo pinigų nereikalauja – kai parašė pareiškimą policijai, nutarė skolas išsiieškoti iš tikrojo kaltininko.“

Tomas Mickonis
Moters teigimu, jos brolis aklai tikėjo T. Mickoniu – šis buvo paprašęs leisti pasinaudoti jo sąskaita, nes turėjo įvairių reikalų. Protiškai neįgalus vyras nė nenutuokė, kad tuo metu jau buvęs policijos pareigūnas juo tik naudojasi – diena iš dienos iš įvairių greitųjų kreditų bendrovių ėmė paskolas. Jo vardu buvo paimta beveik 8 tūkst. eurų kreditų. Jos buvo imamos įvairiomis sumomis.

Policijoje maloniai nustebino: toks dėmesingas pareigūnas

Teismui atvertus baudžiamąją bylą paaiškėjo, kad T. Mickonis jau kartą yra teistas. Nors su nukentėjusiaisiais jis susitaikė, tačiau teismas vis dėlto jį pripažino kaltu dėl sukčiavimo, neteisėto prisijungimo prie elektroninių duomenų, dokumentų klastojimo ir net turto prievartavimo. Jam buvo skirta vienerių metų laisvės atėmimo bausmė, bet jos vykdymas atidėtas.

Tačiau ši baudžiamoji byla T. Mickonio neišgąsdino – tuo metu, kai ją nagrinėjo teismas, širvintiškis toliau sėkmingai, įtariama, apgaudinėjo žmones: būtent tuo metu vyras padarė bene daugiausiai jam inkriminuojamų nusikaltimų.

Į T. Mickonio pinkles pakliuvo ne tik jo bendradarbiai, draugai ar policijoje pagalbos ieškoję žmonės, bet ir net dabar jau buvusi mylimoji – su ja susipažino studijuodamas M. Romerio universiteto Viešojo saugumo fakultete.

Nukentėjusiąja pripažinta mergina policijos tyrėjams sakė, kad leido savo draugui naudotis ne tik jai priklausančia banko mokėjimo kortele, bet ir elektroninės bankininkystės duomenimis, tačiau neįtarė, jog mylimasis daro kokius nors nusikaltimus. Tiesa, jai kartais kildavo įtarimų, bet kai ši tik T. Mickonio užklausdavo apie pinigus, jis smalsumą esą nuslopindavo savo klausimais.

Nukentėjusiuoju yra pripažintas ir šios merginos brolis, kuris policijos pareigūnams pareiškė, kad niekada nebuvo davęs savo banko duomenų T. Mickoniui, tačiau jo vardu taip pat buvo imami greitieji kreditai. Vyras įtaria, kad vieno gimtadienio metu T. Mickonis galėjo slapta paimti jo piniginę ir nusifotografuoti joje buvusius banko kortelės bei elektroninės bankininkystės prisijungimo duomenis bei kodus.

Bene į keisčiausią situaciją pakliuvo žmonės, kurie T. Mickonį pažinojo kaip policijos pareigūną.

Viena moteris, policijai pasiskundusi, kad buvęs jos sugyventinis grasino sudaužyti jos automobilį, nes ši paskleidė žinią, jog nuo buvusio mylimojo užsikrėtė venerine liga, buvo iškviesta į T. Mickonio darbo kabinetą. Čia ji sulaukė išskirtinio pareigūno dėmesio – esą jis buvo labai dėmesingas, išklausė jos su sugyventiniu išsiskyrimo istoriją. „Tokiu savo elgesiu jis įgijo mano pasitikėjimą“, – teigė moteris.

Pirmosios apklausos policijoje metu moteris tyrėjui užsiminė, kad ką tik buvo sulaukusi buvusio sugyventinio sesers skambučio telefonu – ši prašė dėl konflikto nesikreipti į teismą, siūlė atlyginti už gydymąsi sumokėtus pinigus ir susitaikyti. Kaip vėliau moteris suprato, ši žinia labai sudomino policininką – po apklausos ji nespėjo nueiti iki savo automobilio, kai T. Mickonis jai paskambino į mobiliojo ryšio telefoną ir paprašė grįžti.

„Nuovadoje policininkas man padiktavo, kaip reikia rašyti pareiškimą dėl siūlomų pinigų žalai atlyginti – patikėkite, toks pareigūno elgesys man sukėlė dar didesnį pasitikėjimą juo, man atrodė, koks jis atidus ir sąžiningas“, – sakė dabar nukentėjusiąja pripažinta vilnietė.

Žodis „dėkui“ yra pats didžiausias atlygis

Nepraėjus nė valandai, kai ji išvyko iš policijos, į jos telefono numerį T. Mickonis atsiuntė SMS žinutę – rašė, kad pakalbėjo su advokate, kuri patikino, kad drąsiai galima kreiptis į teismą, o už dokumentų paruošimą reikės sumokėti daugiau kaip 100 Eur.

Po šios žinutės moteris paskambino pareigūnui – šis primygtinai siūlė susisiekti su buvusio sugyventinio seserimi ir pasakyti, kad ji kreipsis į teismą. O dar po kelių valandų tyrėjas nurodė, kad ši būtinai turi atvykti į policiją – atvykusi moteris atvežė pinigus už skundą teismui (juos tyrėjas įsidėjo į stalčių) ir sužinojo, jog tyrėjas pasistengė, kad patirtą žalą ji gautų jau kitą rytą. Taip ir buvo – buvusio sugyventinio sesuo į jos sąskaitą pervedė beveik 600 Eur.

Bet tada moteris sulaukė naujos staigmenos – tyrėjas pasakė, kad ši turi atnešti 373 Eur, kuriuos šis perduos advokatei už naujo ieškinio paruošimą, nes esą iš šios istorijos galima prisiteisti daugiau žalos. „Kitus pinigus jis man liepė pasilikti – už venerinės ligos gydymą“, – sakė ji.

Kai moteris pasirodė policijos nuovadoje, įvykiai toliau klostėsi dar keisčiau – pareigūnas jai davė vienos sostinės advokatės išrašytą sąskaitą už teisines paslaugas ir tvirtino, kad su ja advokatė susisieks telefonu, o jis pats negali dabar paimti pinigų, geriau susitiks kitoje vietoje po kelių valandų.

Visą dieną jie susirašinėjo SMS žinutėmis, kol galop darbo dienos pabaigoje susitiko moters automobilyje – čia ji teigia perdavusi pinigus. O vakare pareigūnui žinutę parašė pati moteris – nurodė, kad nori atsidėkoti už pagalbą, todėl klausė, kada ir kur galėtų susitikti.

„Oi, žinokite, nejuokaukite, tikrai nereikia, galima taip susitikti pasikalbėti. Aš sakiau, kad žodis „dėkui“ yra pats didžiausias atlygis“, – rašė T. Mickonis. O dar kitoje SMS žinutėje jis pridūrė: „Juk žinote mane, mano tikslas yra padėti žmonėms, tam aš ir dirbu“.

Šios žinutės moterį dar labiau pamalonino – jai atrodė, kad susidūrė ne tik su sąžiningu pareigūnu, bet ir itin geros širdies žmogumi.

Vis dėlto maždaug po savaitės ji susitiko su T. Mickoniu – kaip padėką jam įteikė butelį ispaniško brendžio butelį ir pieniško šokolado plytelę. „Aš iš visos širdies norėjau atsidėkoti už tokį supratingumą ir dėmesingumą, labai pasitikėjau šiuo pareigūnu, maniau, kad jis yra tikras profesionalas“, – sakė vilnietė.

Bet taip tik atrodė – netrukus ji pakeitė savo nuomonę. Po kelių valandų vėl su policininku susitikusi moteris sužinojo, kad turi su juo vykti į „Akropolį“, nes šiai reikia atspausdinti advokatės paruoštus dokumentus. O pakeliui T. Mickonis esą pasakojo, kaip jis perka kurą, kurį vėliau brangiau parduoda, bet tai – viskas teisėta.

Staiga policininkas pasikeitė: reikia pinigų

„Ir tada jis užsiminė, kad jam reikia pinigų – aš nesupratau, kodėl jis man tai pasakoja ir vis kartoja, kad tai yra teisėta“, – vėliau aiškins moteris.

Anot jos, „Akropolyje“ T. Mickonis net neatsiklausė, ar ji paskolins pinigų ir banko skyriuje paspaudė priėmimo kvitą – esą ši turi pateikti prašymą gauti naujus elektroninės bankininkystės prisijungimo duomenis. Bet moteris nesutiko: „Kuo toliau, tuo labiau man ši situacija nepatiko, todėl pasakiau, kad nesutinku išsiimti naujų bankininkystės kodų.“

„Ne, tai ne“, – T. Mickonio žodžius prisiminė moteris. Bet jos pareigūnas nepaliko ramybėje – ėmė prašyti paskolinti beveik 300 Eur. Ši sutiko ir nuėmė bankomate, pareigūnas pasirašė skolos raštelį, žadėdamas po kelių dienų skolą grąžinti. Bet grąžino tik penktadalį – kai ši primindavo apie skolą, T. Mickonis rasdavo daugybę priežasčių išvengti susitikimo, be to, jai taip ir nepavyko prisiskambinti policininko surastai advokatei, o ši taip pat neskambino.

Įtarusi, kad pateko į apgaulės spąstus, moteris pati paskambino teisininkei – ši nieko apie ieškinį, kurį esą turėjo surašyti, nebuvo girdėjus. Moterys susitarė susitikti – šio susitikimo metu pamačiusi kasos išlaidų orderį, advokatė pareiškė, kad jį anksčiau buvo išrašiusi T. Mickoniui, nes jis yra buvęs jos klientas.

„Tada galutinai supratau, kad mane apgavo“, – sakė ji.

Feisbuke policininkas pasisiūlė draugauti

Ne ką į keistesnę situaciją pakliuvo ir kitas vilnietis, kurį dėl triukšmo per gimtadienį T. Mickonis buvo nubaudęs administracine tvarka. Praėjus dviem savaitėms po šio incidento vyras feisbuke sulaukė žinutės – pareigūnas teiravosi, kaip šiam sekasi.

„Mes susirašinėjome, o paskui T. Mickonis man pasiūlė tapti slaptu bendradarbiu, minėjo, kad nori pagauti savo viršininką, kad jo praeitį „sulegenduos“, kad jis buvo teistas už kontrabandą ir pan.“, – sakė nuo pareigūno nukentėjęs vilnietis.

Vyrai ne kartą buvo susitikę, o kartą T. Mickonis paprašė paskolinti pinigų – esą jam trūksta investuoti į automobilių verslą. Vyras sutiko, bet paskui pasigailėjo – taip ir neatgavo beveik tūkstančio eurų. Kaip ir jo bičiulis, dirbantis vienoje saugos bendrovėje, kuris prarado bene tris kartus didesnę sumą.

Beje, jis pareigūnams nurodė, kad su T. Mickoniu susipažino darbo metu, kai prekybos centre buvo sulaikytas vagis – nuo to laiko pareigūnas apsaugininkui rašė SMS žinutes, siūlė išgerti alaus. Elgėsi lyg būtų geras draugas.

Į pareigūno pinkles pakliuvo ir vienoje bendrovėje dirbanti mergina, kurią T. Mickonis teismo nurodymu privalėjo pristatyti į bylos nagrinėjimą – su ja bendrauti pradėjęs pareigūnas merginą taip pat įkalbėjo paimti greitąjį kreditą.

Greituosius kreditus T. Mickonis ėmė ir nušalintas nuo pareigų – grįžęs į gimtąsias Širvintas vyras įsidarbo vienoje bendrovėje ir savo kolegoms gyrėsi, kad yra studijavęs M. Romerio universitete, dirbo policijoje, bet šiuo metu yra nušalintas nuo pareigų, nes jo kolega esą darbo metu nušovė žmogų. „Kai baigsis tyrimas, būsiu grąžintas į tarnybą“, – kalbėjo T. Mickonis.

O kitiems bendradarbiams ir pažįstamiems širvintiškis girdavosi, kad užsiima medienos verslu, iš kurio galima gerai uždirbti, kontrabanda, vaisių ir automobilių prekyba. „T. Mickonio kalbos buvo labai įtikinamos“, – sakė ne vienas nukentėjusysis, kaltinamajam patikėjęs savo elektroninės bankininkystės duomenis. O juos turėjęs buvęs pareigūnas vis jungėsi prie elektroninės bankininkystės ir ėmė paskolas.

Apie kaltę net nekalba“ tai – civiliniai santykiai

Tuo metu T. Mickonis piktinasi tokiomis nukentėjusiųjų kalbomis ir teigia, kad yra nepagrįstai apkaltintas sukčiavimu, nes su žmonėmis, kuriems šis negrąžino skolų, sieja tik civiliniai santykiai.

Vilniaus apygardos teisme kaltinamasis kol kas nepanoro išsakyti savo pozicijos – pareiškė, kad pirmiausiai išklausys visų nukentėjusiųjų ir liudytojų pasakojimus. „Čia jokio sukčiavimo nėra“, – sakė jis.

Kaltės T. Mickonis nepripažino ir ikiteisminio tyrimo metu – jis tikino, kad buvusi draugė meluoja, kai sako, kad šis be jos žinios naudojosi jos elektroninės bankininkystės duomenimis, – esą ji viską žinojo, o dabar kerštauja, nes jis merginą paliko...

Buvęs pareigūnas nesutiko ir su kaltinimais, susijusiais su buvusia tarnyba – T. Mickonis neneigė, kad bendravo su moterimi, kuri skundėsi savo buvusio sugyventinio elgesiu, tačiau pažymėjo, kad jai neteikė jokių teisinių paslaugų ir pinigų nesiskolino, o visa tai, ką ši pasakojo per apklausas, esą yra šmeižtas.

Kol teisme neįrodyta T. Mickonio kaltė, jis laikomas nekaltu, tačiau jeigu teismas įrodys jam pateiktus kaltinimus, buvusiam policininkui grės įkalinimas iki aštuonerių metų.