E. B. kaltinamas tuo, kad 2015 m. lapkričio mėnesį, atlikdamas bausmę pataisos namuose, tarpusavio konflikto metu, tyčia sudavė kitam nuteistajam ne mažiau kaip penkis smūgius plaktuku į galvos bei kaklo sritis, dėl ko šis po kelių dienų ligoninėje mirė, praneša Kauno apygardos teismas.

Kaltinamasis kaltu prisipažino iš dalies ir paaiškino, kad pataisos namuose dirbo kirpėju, o nužudytasis – siuvėju šalia esančiose patalpose. Abu nuteistieji bendraudavo. E. B. siuvėjui buvo paskolinęs plaukų kirpimo mašinėlę, o po vakarienės atėjus į siuvėjo darbines patalpas, šis jam paaiškino, kad iš E. B. skolintą plaukų kirpimo mašinėlę kažkas pavogė. E. B. tokiu paaiškinimu nepatikėjo, užpyko ir pradėjo ginčytis, ypač įsižeidė, kai keiksmažodžiais buvo įžeisti jo šeimos nariai. Kaip sudavė plaktuku – sakė neatsimenantis, suprato, kad tą padarė jis.

Teismas, atsižvelgdamas į byloje esančius ir ištirtus duomenis, į kaltinamojo, liudytojų parodymus, ekspertizės išvadas, pripažino E. B. kaltu. Skirdamas bausmę teismas atsižvelgė į tai, kad yra padarytas labai sunkus ir tyčinis nusikaltimas, kuriuo sukeltos sunkios ir neatstatomos pasekmės, padaryta žala visuomenei, nusikaltimu atimta gyvybė, kaltinamojo atsakomybę lengvinančių aplinkybių nenustatyta.

Atsižvelgiant į paminėtas aplinkybes, jų visumą, ypatingai atsižvelgdamas į kaltinamojo asmenybę, ankstesnį jo teistumą už labai sunkų nusikaltimą, teismas kaltinamajam skyrė itin griežtą, baudžiamojo įstatymo sankcijoje numatytą, 14 metų laisvės atėmimo bausmę, kuri taip pat subendrintina su bausme, paskirta už ankstesnį nusikaltimą ir skirta galutinė subendrinta bausmė – laisvės atėmimas 25 metams, iš kurių 5 metus turės atlikti kalėjime, likusius – pataisos namuose. E. B. nuosprendžiu pripažintas pavojingu recidyvistu.

Nuosprendžiu iš dalies patenkintas nukentėjusiosios civilinis ieškinys ir iš E. B. priteistas 1249,85 euro dydžio turtinės ir 20 000 Eur dydžio neturtinės žalos atlyginimas.

Nuosprendis per 20 dienų gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui per Kauno apygardos teismą.

Primename, kad E. B. Kauno apygardos teismo 2014 m. gruodžio 22 d. nuosprendžiu buvo pripažintas kaltu ir nuteistas 16 metų laisvės atėmimo bausme už itin žiaurų nužudymą, nežymų mažametės sveikatos sutrikdymą ir atvirą svetimo turto pagrobimą.