Krašto apsaugos ministerija pranešė, kad Lietuvos kariuomenės Karinių jūrų pajėgų Jūrų gelbėjimo koordinavimo centras šeštadienį vakare gavo Valstybinės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pranešimą apie Baltijos jūroje ties Klaipėda dingusį katerį ir juo plaukusius du asmenis ir pradėjo paieškos operaciją.

Sekmadienį ryte, apie 8 val., pastebėtas Baltijos jūroje apvirtęs kateris su ant jo esančiu asmeniu. Karinių oro pajėgų sraigtasparniu asmuo nukeltas ir skraidinamas į Klaipėdos ligoninę medicinos apžiūrai. Kito asmens paieška tebevykdoma.

Pasieniečiams apie į uostą laiku negrįžusius asmenis pranešė jų artimieji. Artimieji pasigedo dviejų Lietuvos piliečių, kurie šeštadienį apie 9 val. ryto išplaukė į jūrą žvejoti 7 metrų plastikiniu kateriu ir planavo sugrįžti į uostą 18 val., tačiau to nepadarė. Su jais nepavyko susisiekti.

Jūrų gelbėjimo koordinacinis centras paieškos ir gelbėjimo operacijai pasitelkė VSAT sraigtasparnį „Eurocopter 135“ ir Karinių oro pajėgų sraigtasparnį „Dauphin“, turintį šilumos šaltinio paieškos ieškiklius, ir du Karinių jūrų pajėgų laivus „Jotvingis“ ir „Šakiai“. Papildomai ruošiamas ir laivas „Kuršis“.

Paieška tęsiama

„Atsižvelgiant į rasto katerio poziciją buvo peržiūrėti ir susiaurinti paieškos rajonai. Iki šiol operacija vyksta pilnu tempu - nurodytuose sektoriuose dingusio asmens ieško du sraigtasparniai ir du laivai“, - BNS sekmadienio popietę sakė Lietuvos Karinių jūrų pajėgų komandoras leitenantas Ramūnas Kažerskas.

Anot jo, sekmadienio rytą rastas žvejybinis kateris jau yra iškeltas ant gelbėjimo operacijoje dalyvaujančio laivo „Šakiai“ denio. Gelbėtojams sekmadienį ryte pavyko aptikti katerį ir išgelbėti vieną ant jo buvusį žveją, kito asmens paieška tęsiama.

Pasak R. Kažersko, išgelbėtas žvejys nugabentas į Klaipėdos ligoninę, jo būklę stabili.

Paieška nutraukta

Vasario 5 d., 17 val., Karinių jūrų pajėgų Jūrų gelbėjimo koordinavimo centras, įvertinęs realias galimybes išgyventi šaltame Baltijos jūros vandenyje, baigė apie 18 valandų trukusią vieno iš dviejų dingusių žvejų paieškos operaciją. Nuo vidurnakčio vykdytos operacijos metu, sekmadienio rytą, apie 8 val., gelbėtojai aptiko apvirtusį katerį ir vieną iš dviejų dingusių asmenų. Sušalęs vyras buvo nuskraidintas į Klaipėdos Universitetinę ligoninę medicinos apžiūrai, jo būklė yra stabili.

„Remdamiesi tarptautine jūrų paieškos ir gelbėjimo praktika bei žmogaus galimybėmis išgyventi tokiame šaltame vandenyje, esame priversti konstatuoti, kad padarėme viską, ką galėjome, ieškodami vieno iš dviejų dingusių katerio įgulos narių. Skaudu pripažinti, bet tokiomis sąlygomis, kokios dabar yra Baltijos jūroje, taip ilgai išgyventi neįmanoma“, – sakė paieškos operacijai vadovavęs Jūrų gelbėjimo koordinavimo centro viršininkas komandoras Eugenijus Valikovas.

Šiuo metu Baltijos jūros temperatūra siekia 0 - +2 laipsnius, žmogus tokiomis sąlygomis be specialių priemonių gali išgyventi iki 1 val., o mūvint specialius, šilumą sulaikančius kombinezonus – iki 6 valandų.

Pasak kmd. E. Valikovo, ieškodami dingusio žvejo gelbėtojai tris kartus viršijo tokiomis oro ir vandens temperatūrų sąlygomis skiriamą paieškos operacijų laiką, taip pat kelis kartus nuodugniai patikrino paieškos rajoną.

Pirmas pranešimas apie žvejų dingimą gautas vasario 4 d., 22.50 val., tačiau paieškos operacijai vadovavęs Jūrų gelbėjimo koordinavimo centras atskaitos momentu laikė vasario 5 d., 8.20 val., kada buvo išgelbėtas vienas iš dviejų katerio įgulos narių.

Centro atstovai, vykdydami paieškos ir gelbėjimo operaciją, nuolat bendravo su artimaisiais. Apie operacijos pabaigą juos asmeniškai informavo Jūrų gelbėjimo koordinavimo centro viršininkas.

Per 2016 m. Karinių jūrų pajėgų Jūrų gelbėjimo koordinavimo centras užfiksavo 66 įvykius. Buvo vykdomos 26 paieškos ir gelbėjimo operacijos, kurių metu išgelbėti 136 asmenys, 2 žmonės žuvo.