Tačiau „verslo planas“ Lietuvoje jiems neišdegė – milijonais suvilioti Klaipėdos krepšinio klubo „Neptūnas“ vadovai, įtarę klastą, kreipėsi į policiją, jos pagalbos paprašė ir Pakruojo futbolo klubo „Kruoja“ vadovas, sukčiavimu kaltinamiems užsieniečiams patikėjęs 240 tūkst. eurų.

Lietuvos sporto klubų vadovus apgauti pasikėsinę užsieniečiai per slaptą operaciją buvo sulaikyti dar 2015 m. balandžio pabaigoje, o jiems iškeltoje baudžiamojoje byloje ikiteisminį tyrimą atlikę prokurorai surašė kaltinamąjį aktą – Vilniaus miesto apylinkės teismas pradėjo nagrinėti užsieniečiams pateiktus kaltinimus.

Jų sulaukė Prancūzijos pilietis Eudoras Yosifas Mohacis, Rumunijos piliečiai Marianas Sergiu Vilaroiu ir Augustinas Kissas bei pastaruoju metu Tailande gyvenęs Italijos pilietis Luca Poltronieri.

Kai kurie kaltinamieji dėl savo nelegalios veiklos yra gerai žinomi kitų šalių teisėsaugos pareigūnams, užsimenama, kad jie galėjo pasikėsinti apgauti ir kitus sporto klubus. O rumunas A. Kissas šiuo metu dėl galimo sukčiavimo yra ieškomas Šveicarijos pareigūnų – greičiausiai, kai baigsis baudžiamasis procesas Lietuvoje, jis bus išduotas į šią valstybę.

Tyrimą atlikę policijos pareigūnai teigia, kad bendrininkų grupėje veikę užsieniečiai naudojo pakankamai sudėtingas ir gerai parengtas schemas.

Pakruojo „Kruojo“ klubo savininkas Emilijus Junevičius buvo apgautas dar 2014 m., kai elektroniniu paštu gavo viliojantį pasiūlymą parduoti sporto klubą už 1 mln. eurų. Derybos ir susitikimai vyko tiek Vilniuje, tiek Milane.

Tyrėjams E. Junevičius neslėpė, kad įvairių užsienio kompanijų atstovais prisistatinėjantys užsieniečiai jam buvo padarę solidų įspūdį, jis patikėjo, jog šie ketina investuoti pinigus į futbolo klubą.

Su verslo atstovais prisistačiusiais vyrais buvo sutarta, kad šie, kaip garantą ir patikimumo įrodymą, turi gauti 240 tūkst. Eur, o po to vykdomos kitos sąlygos, po kurių klubo savininkas gauna 1 mln. Eur. Bet klubo savininkas šių pinigų negavo, nors ir, vykdydamas nurodymus, įdėjo į vokus 240 tūkst. Eur – šią sumą jis turėjo atgauti, bet, kaip vėliau paaiškėjo, jam buvo įbrukti 240 tūkst. Eur yra tik vadinamoji pinigų lėlė – baltų popieriaus lapelių krūvos, pridengtos viena tikra kupiūra iš viršaus.

„Kruojos“ savininkui sukčiavimu kaltinamiems vyrams patikėtų pinigų taip ir nepavyko atgauti.

Nežinia, ar futbolo klubo savininką apgavusius vyrus būtų pavykę sučiupti, jeigu ne šių gobšumas – tuo metu jie vedė derybas ir su krepšinio klubo „Neptūnas“ atstovais. Pasiūlymo investuoti į sparčiai kylančią komandą sulaukęs klubo vadovas Osvaldas Kurauskas bei projektų ir vystymo vadovas Viktoras Usovas su „investuotojais“ derybas vedė nuo 2014 m. lapkričio.

Patikėję pažadais, kad „Neptūnui“ siūloma ilgailaikė piniginė parama, jie taip pat nuvyko į Milaną (Italija) – įspūdį norėję sudaryti „investuotojai“ pasiūlė susitikti „Hilton“ viešbutyje. Čia vykusio susitikimo metu buvo užsiminta, kad trejų metų laikotarpiui „Neptūnui“ bus suteikta 3,2 mln. Eur parama. Tačiau kad ji pasiektų klubą, buvo pareikalauta tarpininkui sumokėti 200 tūkst. Eur.

Pasiūlymą klubo atstovai nutarė apsvarstyti – grįžo į Lietuvą, kur toliau bendravo su tariamais investuotojais. Laiškuose jiems buvo nurodyta, kad investuotojai pageidauja, jog „Neptūno“ atstovai paramos sandorio metu parodytų, kad tikrai turi 200 tūkst. Eur grynaisiais – jie kaip garantas turi būti sudėti į vokus ir padėti viešbučio seife.

Derybos su „Neptūno“ atstovais užtruko, todėl netrukus „investuotojai“ nutarė padidinti tariamos paramos sumą iki 7,2 mln. Eur. Bet tuo pačiu nurodė, kad jau tada tarpininkui teks sumokėti ne 200 tūkst., o 1 mln. Eur, sutartyje nurodant, kad skiriama 8,2 mln. Eur parama.

Krepšinio klubo atstovams taip pat užsieniečiai pareiškė, kad parama „Neptūnui“ bus pervesta tik tuomet, kai šie į tarpininko įmonės sąskaitą Honkongo „HSBC“ banke perves nurodytą milijono eurų tarpininkavimo mokestį.

Milijonų eurų buvo pareikalauta atsinešti ir į viešbutį – sudėti į vokus. Supratę, kad galėjo pakliūti į sukčių spąstus, krepšinio klubo atstovai kreipėsi į teisėsaugos pareigūnus. Kadangi panašiai buvo apgautas „Kruojos“ klubo savininkas, pareigūnai neabejojo, kad susidūrė su ta pačia grupuote, todėl pasiūlė „Neptūno“ atstovams pakviesti į Vilnių atvykti tariamus investuotojus.

O šie įtarė, kad gali turėti nemalonumų, todėl labai maskavosi, vengė nurodyti detales apie save, akcentavo, kad atvyks tik vienas arba dviese, o susitikimo metu krepšinio klubo atstovas privalo būti vienas, be jokių kitų asmenų.

Situaciją sunkino ir tai, kad neturėta duomenų, kada jie atvyksta iš užsienio, kiek jų ir kas jie tokie, nes tiesioginis bendravimas buvo labai ribotas.

Bet operacija pavyko – balandžio 22 d. užsieniečiai buvo sulaikyti Vilniaus „Radisson Blue Lietuva“ viešbutyje Konstitucijos pr. Šio susitikimo metu dalyvavo tik E. Y. Mohaci, prisistatęs visai kitu vardu, ir V. Usovas – vyrai aptarė užstato pinigų skaičiavimo bei būsimos rėmimo sutarties sąlygas.

Be to, klubo vadovui buvo nurodyta, kad jis tik už valandos galės pasakyti konkrečią užstato pinigų perdavimo nei tolimesnio sandorio sudarymo vietą, tačiau pareigūnai nelaukė – užsienietį sulaikė. Buvo sulaikyti ir dar trys jo bendrai.

Klubo atstovas nustebino pareigūnus savo gebėjimais valdyti ir vertinti situaciją tokio dosnaus pasiūlymo akivaizdoje.

„Policijos operacijos metu, demaskuojant įtariamuosius, krepšinio klubo atstovo elgesys su „dosniaisiais“ rėmėjais vertas rimto teatro meno apdovanojimo. Šio žmogaus sumanus elgesys buvo svarbus indėlis sėkmingai sulaikant įtariamuosius“, – po įtariamųjų sulaikymo yra sakius Lietuvos kriminalinės policijos biuro Ikiteisminio tyrimo valdybos viršininkė Jurgita Ivanauskienė.

Ikiteisminio tyrimo metu paaiškėjo, kad užsieniečiai ketino klubo vadovui apgaulės momentu įbrukti grynųjų pinigų imitacijas vietoj tikrųjų pinigų, arba iš karto po to vykti į banką ir atlikti pavedimą į sukčių nurodytą sąskaitą.

Jeigu teisme bus įrodyta kaltinamųjų kaltė, jiems grės laisvės atėmimo iki 8 metų bausmė, o kol jų kaltė dar neįrodyta, jie laikomi nekaltais.