Jeigu ne vienas pilietiškai pasielgęs vilnietis, neaišku, kaip ši kelionė būtų pasibaigusi – įtaręs, kad moteris yra neblaivi, vyras paskambino bendruoju pagalbos telefonu ir pranešė, jog savo akimis matė, kaip ką tik į automobilį įsėdo galbūt apsvaigusi moteris.

Policijos pareigūnai į šį pranešimą reagavo iš karto – mieste patruliuojantiems ekipažams buvo pranešta vieta, kur link nuvažiavo automobilis, o jį pastebėję patruliai transporto priemonę iš karto sustabdė.

O tada paaiškėjo, kad policijai apie galimai neblaivią vairuotoją pranešęs vyras buvo teisus – moteris akivaizdžiai buvo neblaivi. Tačiau užfiksuoti jos girtumą nebuvo taip paprasta – vairuotoja tik iš šešto karto sugebėjo „įpūsti“ į alkotesterį. Jis parodė sunkų girtumo laipsnį – 2,72 prom. alkoholio.

Dar didesnis girtumas buvo nustatytas, kai vairuotoja buvo nuvežta į Priklausomybės ligų centrą – atlikus kraujo tyrimus buvo nustatytas 3,08 prom. girtumas.

Tokios aplinkybės paaiškėjo Vilniaus prokurorams atlikus ikiteisminį tyrimą baudžiamojoje byloje, kurioje kaltinimai dėl to, kad vairavo kelių transporto priemonę apsvaigusi nuo alkoholio, buvo pateikti vilnietei Reginai Vinckevič.

Jai iškeltą bylą jau išnagrinėjo Vilniaus miesto apylinkės teismas – už tai, kad vairavo neblaivi, R. Vinckevič dvejiems metams prarado teisę vairuoti bei privalės į valstybės biudžetą sumokėti 50 MGL (1 883 eurų) baudą.

Teismas galėjo konfiskuoti ir R. Vinckevič priklausantį automobilį, į kurį prokurorai laikinai apribojo savininkės teises, tačiau buvo nutarta, kad jis moteriai turi būti grąžintas.

Pasak teismo, „už teisės pažeidimus valstybės nustatomos poveikio priemonės turi būti proporcingos (adekvačios) teisės pažeidimui, jos turi atitikti siekiamus teisėtus ir visuotinai svarbius tikslus, neturi varžyti asmens akivaizdžiai labiau negu reikia šiems tikslams pasiekti, tarp siekiamo tikslo nubausti teisės pažeidėjus ir užtikrinti teisės pažeidimų prevenciją ir pasirinktų priemonių šiam tikslui pasiekti turi būti teisinga pusiausvyra (proporcingumas)“.

Teismas atsižvelgė, kad kaltinamoji yra neįgali (jai nustatytas 35 proc. nedarbingumas), pirmą kartą traukiama atsakomybėn už transporto priemonės vairavimą neblaiviai, niekada praeityje nebuvo teista ir bausta už kitus šiurkščius Kelių eismo taisyklių pažeidimus, taip pat ir į teigiamą charakteristiką iš buvusios darbovietės, kurioje nurodoma, kad R. Vinckevič anksčiau niekada darbo metu nebuvo pastebėta neblaivi ar apsvaigusi.

„Vadovaudamasi teisingumo ir proporcingumo principais, teismas sprendžia, kad šiuo atveju automobilio konfiskavimas netaikytinas“, – nurodė bylą išnagrinėjęs teisėjas.

Bylos duomenimis nustatyta, kad R. Vinckevič vairuojamą automobilį „Volkswagen Touran“ policijos pareigūnai sustabdė sausio 6 d. 14.45 val. Vilniuje, Pergalės g., ties sankryža su Priekalo g.

Baudžiamojon atsakomybėn patraukta moteris pripažino, kad prie automobilio vairo sėdo neblaivi ir kitiems eismo dalyviams bei pėstiesiems kėlė grėsmę. Ji sakė, kad tądien buvo nuvažiavusi pas draugę ir kartu praėjusių švenčių (Naujųjų metų) proga išgėrė butelį šampano.

„O tada išvažiavau namo, bet pakeliui dar nutariau užsukti į paštą Naujojoje Vilnioje, – sakė ji. – Kai važiavau Pergalės g., prie mano vairuojamo automobilio privažiavo policijos pareigūnų tarnybinė transporto priemonė su įjungtais švyturėliais ir mane sustabdė. Labai gailiuosi dėl tokio savo neatsakingo elgesio, pažadu, kad ateityje daugiau tokie dalykai nepasikartos.“

Tuo metu policijos pareigūnai, sustabdę neblaivios moters vairuojamą „Volkswagen Touran“, per apklausą sakė, kad vos sustabdžius automobilį ir priėjus prie vairuotojos tapo akivaizdu, jog ši yra girta. „Nuo jos sklido stiprus alkoholio kvapas“, – tikino vienas pareigūnų.

Pasak jo, R. Vinckevič buvo tokia girta, kad ilgą laiką net nesugebėjo „įpūsti“ į alkotesterį – net šešis kartus teko keisti pūtimo vamzdelį. „O kai pagaliau pripūtė, pasakėme, kad dabar važiuosime į Priklausomybės ligų centrą, bet vairuotoja nenorėjo nemalonumų – prašė ją parvežti į namus“, – sakė policininkas.

Policija – ne taksi, todėl tik tada, kai Priklausomybės ligų centre medikai paėmė R. Vinckevič kraują ir policijos komisariate užpildė visus būtinus dokumentus, nuo alkoholio apsvaigusiai moteriai buvo iškviestas keleivių pervežimo paslaugas teikiančios bendrovės automobilis.