Vilniaus apygardos teismas penktadienį paskelbė, kad iki suėmimo Vilniuje gyvenusį 25 metų J. Šatkevičių pripažįsta kaltu dėl tyčinio nužudymo, sunkaus ir nesunkaus sveikatos sutrikdymo, viešosios tvarkos pažeidimo.

Už tai jam skirta 10 metų laisvės atėmimo bausmė. Ją nuteistasis privalės atlikti pataisos namuose.

J. Šatkevičiui skirta bausmė buvo subendrinta su skirta kitu nuosprendžiu, todėl jis iš viso už grotų turės praleisti dvylika metų.

Teismas taip pat nutarė iš nuteistojo priteisti daugiau 4 tūkst. eurų turtinei ir daugiau kaip 70 tūkst. Eur neturtinei žalai atlyginti. Be to, jis dar daugiau kaip 13 tūkst. Eur privalės sumokėti Ligonių kasoms už nukentėjusiųjų gydymą.

Iš nuteistojo teismas taip pat nutarė konfiskuoti areštuotą automobilį BMW – juo J. Šatkevičius sukėlė tragišką eismo įvykį.

Kaip pažymėjo apkaltinamąjį nuosprendį paskelbęs teisėjas Ernestas Rimšelis, nuteistasis J. Šatkevičius šiurkščiai pažeidė Kelių eismo taisykles (KET) būdamas neblaivus ir neturėdamas teisės vairuoti, kai ši teisė atimta.

„J. Šatkevičius teigė, kad veiką padarė netyčia, dėl neatsargumo, ką sąlygojo girtumas, bet teismas su tokia kaltinamojo pozicija nesutiko ir pripažino, jog kaltinamasis neturėjo jokio racionalaus ir logiško pagrindo manyti, kad jis gali išvengti suprantamų pavojingų padarinių, kuriems jis buvo abejingas, – pažymėjo teisėjas. – Kaltinamasis aiškiai suprato, kodėl vairavimas išgėrus yra pavojingas, taip jis elgėsi netrukus po to, kai buvo priimtas sprendimas atimti teises už vairavimą neblaiviam kitoje byloje. Tokį jo abejingumą kitų asmenų interesams, galimiems padariniams teismas vertino kaip netiesioginę tyčią ir kvalifikavo kaip nužudymą bei sveikatos sutrikdymą nukentėjusiesiems. Jis taip pat pripažintas kaltu dėl viešosios tvarkos sutrikdymo.“

Vilniaus apygardos teismo nuosprendis dar neįsiteisėjo, nuteistasis jį galės skųsti apeliacine tvarka.

Valstybinį kaltinimą palaikęs prokuroras Rolandas Imbrasas J. Šatkevičiui dėl avarijos siūlė įkalinti 13 metų.

Teisti J. Šatkevičių už sunkiausią nusikaltimą – tyčinį nužudymą – prokurorai nusprendė remdamiesi teismų praktika, nes girtas prie vairo sėdęs, nors neturėjo tam teisės, vairuotojas privalėjo suvokti, kokie gali kilti skaudūs padariniai.

Po eismo įvykio J. Šatkevičiui buvo nustatytas 1,68 prom. girtumas.

Nusikaltimą, dėl kurio buvo nuteistas, J. Šatkevičius padarė Vilniuje, Erfurto g., 2015 metų kovo 13 d. vakarą, apie 20.30 val., kai vairuodamas nuosavą automobilį „BMW 530“, važiuodamas draudžiamu 92 km/val. greičiu, dėl chuliganiškų paskatų ir kitų žmonių gyvybei pavojingu būdu, keldamas pavojų kartu važiavusiems keleiviams bei aplinkiniams, chuliganiškai važinėjo Erfurto g. nuo Oslo g. pusės bei link Oslo g. pusės, padidindamas greitį, staigiai stabdydamas, slysdamas ir apsisukdamas 180 laipsnių kampu.

Taip J. Šatkevičiaus vairuojamas BMW išslydo į priešpriešinio eismo juostą ir partrenkė Erfurto-Žėručio g. sankryžoje esančia pėsčiųjų perėja ėjusius penkis žmones.

J. Šatkevičius teisme sakė, kad gailisi dėl savo neatsakingo poelgio, tačiau per avariją motinos netekusi vilnietė Natalija Žukovskaja, kurios dvi dukros taip pat buvo sužalotos eismo įvykio metu, abejoja, jog vyro atgaila yra nuoširdi. Anot jos, kaltinamasis nukentėjusiųjų pirmą kartą atsiprašė tik teisme.

„Jis mums net nepasižiūrėjo į akis, manau, jis atsiprašė teisėjų, o ne mūsų, – sakė N. Žukovskaja. – Jis pirmą kartą mūsų atsiprašė teisme, nors mes gyvename Lazdynuose ir jis, pasirodo, ten šalia gyveno, bet jis nesugebėjo net atsiprašyti arba pasiteirauti, kokia sveikata ar paklausti, kokios pagalbos reikia. Negalime nepagydžius tokių žmonių išleisti į visuomenę gyventi, nes jie gali dar daugiau padaryti.“

Moteris sau negali atleisti, kad tą vakarą, kai įvyko tragiškas įvykis, prieš išvažiuodama terapijai į Onkologijos kliniką, į mišias sostinės Lazdynų bažnyčioje išleido savo garbaus amžiaus motiną ir dvi mažametes dukras – jos tik norėjo pasimelsti ir paprašyti Dievo pagalbos vėžiu susirgusiai N. Žukovskajai.

„Norėčiau, kad jam būtų skirta tokia bausmė, kad jis nepadarytų daugiau žalos kitiems žmonėms, nes žinant anksčiau jo padarytus nusikaltimus man ir baisu pagalvoti – jeigu ne mes, būtų buvęs kas nors kitas, – anksčiau sakė N. Žukovskaja. – Kaip galima vairuoti neturint vairuotojo pažymėjimo ir dar pirkti automobilį? Jis suvokė, kad negali to daryti, bet vis tiek elgėsi savaip – negaliu, bet vis tiek darysiu.“

Anksčiau J. Šatkevičius buvo teistas ne tik dėl sunkaus sveikatos sutrikdymo – jo pavardė buvo minima ir baudžiamojoje byloje, kai buvo žiauriai sumuštas vienas vyras, tariamai pagrobęs jam ir jo draugams priklausantį kontrabandinių cigarečių krovinį. Iš nukentėjusiojo taip pat buvo prievartaujamas turtas. Dėl šio nusikaltimo buvo nuteistas ir vienas Šalčininkų rajono policijos pareigūnas.