R. Borisovas vadovavo gaujai, kurios nariai, apsiginklavę pistoletu ir plaktukais skeltu galu, apiplėšė karalienės juvelyrus „Mappin And Webb“. Tuo metu, kai vykdė nusikaltimą, jis buvo vos prieš kelis mėnesius paleistas iš kalėjimo Vokietijoje, rašo dailymail.co.uk.

Detektyvai įtaria, kad plėšikai, pasinaudoję laisvo asmenų judėjimo galimybe ir pigiais skrydžiais, prasmuko į Jungtinę Karalystę ir įvykdę apiplėšimą iš jos išvyko.

R. Borisovas pabėgo į Lenkiją praėjus 24 val. po juvelyrinių dirbinių salono apiplėšimo. Britanijoje jis praleido mažiau nei 96 val.
Apiplėšimo, kuris tetruko 60 sekundžių, metu gauja pagrobė „Cartier“ laikrodžių, kurių bendra vertė – daugiau nei 125 tūkst. svarų (apytikriai 143 tūkst. eurų). Laikrodžiai taip ir nebuvo rasti.

Tačiau praėjusią savaitę R. Borisovas, kuris, policijos manymu, priklauso didelei nusikaltėlių gaujai iš Rytų Europos, buvo patrauktas baudžiamojon atsakomybėn, kai policija išsiaiškino, kad jo kraujo pėdsakai, kuriuos jis paliko 2014 m. įvykdyto apiplėšimo vietoje, sutampa su mėginiais, rastais Vokietijoje ir Lietuvoje įvykdytų nusikaltimų vietose.

Tuo metu, kai R. Borisovas pirmą kartą atskrido į Jungtinę Karalystę, jis buvo neseniai paleistas iš kalėjimo Vokietijoje, kur atliko bausmę už 13-os BMW automobilių vagystę.

2013 m. jis buvo deportuotas į Lietuvą, o gruodžio 23 d. dviem savaitėms atskrido į Britaniją. Policijos manymu, ši pirmoji kelionė buvo skirta apžiūrėti būsimo apiplėšimo vietą, o gal ir įvykdyti dar vieną vagystę.

Praėjus šešiems mėnesiams, birželio 10 d., R. Borisovas atskrido į Stanstedą. Mažiau nei po 48 valandų jis su savo gauja įsilaužė į juvelyrinių dirbinių parduotuvę. („Mappin And Webb“ yra oficialūs karalienės sidabrakaliai.)

Vienas iš plėšikų apsimetė moterimi – buvo su šviesių garbanotų plaukų peruku ir makiažu, jį į parduotuvę pakvietė apsaugininkas. Atsidūręs parduotuvėje jis išsitraukė pistoletą, o R. Borisovas su kitu bendrininku (abu su gobtuvais, kepurėmis ir uždengtais veidais) įsiveržė į parduotuvę apsiginklavę plaktukais skeltu galu.

R. Borisovas pagrobė 20 „Cartier“ laikrodžių, kurių bendra vertė 128 740 svarų (apytikriai 147 tūks. eurų), plaktuku sudaužęs vitriną. Jis susižeidė ir paliko kraujo pėdsakų.

Plėšikai, parduotuvėje užtrukę mažiau nei minutę, išsibėgiojo skirtingomis kryptimis.

Tas, kuris buvo persirengęs moterimi, įsmuko į netoliese esantį barą, išmetė peruką, persirengė sportiniais drabužiais, o po to nuvyko į Vaterlo, kur atsikratė netikro pistoleto.

Policijai kol kas nepavyko susekti R. Borisovo bendrininkų. Yra žinoma tik tai, kad kitą dieną po apiplėšimo jis iš Stanstedo išskrido į Lenkiją, nusileidęs mieste, esančiame netoli Lietuvos.

Skotland Jardas kreipėsi į Europolą, kad padėtų susekti gaują.

Paaiškėjo, kad nusikaltimo vietoje palikto kraujo pėdsakai sutampa su Vokietijos policijos DNR bazėje esančiais automobilių vagies iš Lietuvos, kuris buvo įkalintas 2011 m. už 13 vagysčių, o vėliau pirma laiko paleistas, duomenimis.

Pareigūnai taip pat išsiaiškino, kad 2016 m. R. Borisovas buvo nuteistas už dokumentų klastojimą.

Jis buvo įtrauktas į ieškomų asmenų sąrašą, tačiau įkliuvo tik praėjusių metų lapkričio 17 d., kai iš Gdansko Lenkijoje atskrido į Stanstedą.

Plėšikas, laisvai kalbantis keliomis kalbomis, sulaikytas atsisakė kalbėti su pareigūnais. Praėjus 12 valandų nuo sulaikymo, teismo ekspertizė išsiaiškino apie kraujo mėginius. Gruodžio mėnesį jis prisipažino, kad turėjo šaunamąjį ginklą ir įvykdė apiplėšimą, o praeitą savaitę Kingstono karūnos teismas nuteisė jį 12 metų kalėti.

Detektyvas seržantas Benas Kennedy pasakė: „Manome, kad jis priklauso gaujai, panašiai į „Rožinę panterą“, kurios nariai kerta valstybių sienas ir apiplėšinėja prabangias juvelyrinių dirbinių parduotuves. Tai labai organizuota gauja, kuri naudojasi laisvo asmenų judėjimo galimybe: be kliūčių atvyksta į šalį, įvykdo nusikaltimą ir išvyksta. Gali būti, kad čia jie yra įvykdę ir kitų nusikaltimų. Mes bendradarbiavome su Europos teisėsaugos pareigūnais, ir aš džiaugiuosi, kad teisėjas nusikaltėliui skyrė griežtą bausmę, nes nusikaltimas iš tiesų rimtas“.

Interpolo teigimu, „Rožinės panteros“ („Pink Panther“) gauja 1999–2015 m. įvykdė 380 ginkluotų apiplėšimų ir pavogė papuošalų už daugiau nei 280 mln. svarų. Šią gaują sudarė daugiau nei 200 buvusių kariškių daugiausiai iš Balkanų šalių. „Rožinės panteros“ vardu gauja buvo praminta po 2003 metais Londone įvykdyto apiplėšimo, kai plėšikas paslėpė deimantą veido kremo indelyje – panašus scenarijus buvo parodytas viename iš filmų „Rožinė pantera“ su Peteriu Sellersu pagrindiniame vaidmenyje.