Prie vairo - išgėręs traktoriaus vairuotojas

Naktį iš penktadienio 13 d., į šeštadienį Vilniaus apskr. vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos valdybos Kelių patrulių rinktinės pareigūnai tikrino transporto priemonių vairuotojų blaivumą. Reidas prasidėjo Naujosios Vilnios rajone.

Patikrinimui sustabdžius „Audi A6“ automobilį, kilo įtarimų, kad jo vairuotojas, galimai, neblaivus. Patikrinus 1981 m. gimusio vairuotojo blaivumą, alkotesteris parodė 0,27 promilės. Alkoholio norma būtų leistina, nors ir nerekomenduotina, jeigu ne vienas „bet“ - vairuotojas dar neturėjo dviejų metų vairavimo stažo. Pagal šiuo metu galiojančius įstatymus, „transporto priemonių vairavimas, pradedantiesiems vairuotojams esant neblaiviems, kai nustatomas lengvas neblaivumo laipsnis (daugiau kaip 0 promilių, bet ne daugiau kaip 0,4 promilės), – užtraukia baudą vairuotojams nuo dviejų šimtų trisdešimt vieno iki dviejų šimtų aštuoniasdešimt devynių eurų“.

Netrukus pareigūnų dėmesį patraukė gatve važiavęs traktorius CAT. Patikrinus jo vairuotoją, gim. 1985 m., paaiškėjo, kad šis taip pat vairavo neblaivus - alkotesteris parodė 0,37 prom. Kadangi asmens vairuotas traktorius buvo sunkesnis negu 9 tonos, pagal galiojančius įstatymus jo irgi laukia bauda - „... transporto priemonių, kurių didžiausioji leidžiamoji masė didesnė negu 3,5 t... vairavimas, vairuotojams esant neblaiviems, kai nustatomas lengvas neblaivumo laipsnis (daugiau kaip 0 promilių, bet ne daugiau kaip 0,4 promilės), – užtraukia baudą vairuotojams nuo vieno šimto keturiasdešimt keturių iki dviejų šimtų aštuoniasdešimt devynių eurų“.

Reido metu buvo gautas signalas, kad kitame Vilniaus krašte, ties Laisvės pr. 125 numeriu pažymėtu namu sulaikyta automobilį „Audi A3“ vairavusi moteris, gimusi 1970 m., kuriai nustatytas 2,1 prom. girtumas. Nuvežus moterį į Vilniaus priklausomybės ligų centrą ir pakartotinai patikrinus girtumą, alkotesteris parodė 2,26 prom.

Beje, nemalonumų automobilio vairuotoja galėjo išvengti. Atvykus policijos pareigūnams ji tik sėdėjo automobilyje. Pareigūnai, pastebėję, kad vairuotoja - neblaivi, perspėjo, kad tokios būklės vairuoti negalima. Nepaisant perspėjimų, pajudėjus pareigūnų automobiliui, pajudėjo ir moters vairuojamas „Audi A3“ automobilis. Dabar, pagal nuo sausio 1 d. įsigaliojusį įstatymą, moteriai gresia ne tik bauda, bet ir kalėjimas.

Nakties „didvyris“ - neblaivus ir teisės vairuoti neturintis jaunuolis

Po vidurnakčio reidas persikėlė arčiau miesto centro - prie Edukologijos universiteto. Netrukus buvo gautas pranešimas, kad Laisvės prospekte, neįvertinusi slidžios kelio dangos ir nepasirinkusi saugaus greičio, posūkyje mergina nesuvaldė automobilio „Audi“ ir šis rėžėsi į kelio ženklą. Žmonių aukų ir sužalojimų buvo išvengta, tačiau automobilio laukia rimtas remontas.

Reido vietoje beveik iškart buvo sulaikyti dviejų automobilių - „Audi A4“ ir „Toyota Prius“ - vairuotojai, abu gimę 1991 m. Vaikinai yra dar pradedantieji vairuotojai, todėl jų transporto priemonės turėjo būti pažymėtos „klevo lapo“ ženklu. Nors šis nusižengimas nėra didelis, už jį numatyta administracinė atsakomybė.

Visgi nakties „didvyriu“ tapo neblaivus „Volvo“ vairuotojas. Policijai stabdant automobilį „Volvo 70“, jo vairuotojas nepakluso teisėtiems pareigūnų reikalavimams ir padidinęs greitį pamėgino pasprukti. Policija bėglį pasivijo Šeškinės mikrorajone. Tada ir paaiškėjo, kad prie vairo buvo neblaivus (1,08 prom.), vairuotojo pažymėjimą už girtumą praradęs, 1991 m. gimęs vaikinas. Dabar jam teks atsakyti ne tik už vairavimą neblaiviam, už vairavimą neturint tam teisės, bet ir už bandymą pabėgti nuo policijos pareigūnų ir už greičio viršijimą - sprunkantį vairuotoją užfiksavo Ukmergės g. esantis greičio matuoklis.

Nemalonumai laukia ir šalia sėdėjusio, 1990 m. gimusio automobilio šeimininko. Jis turės atsakyti už tai, kad perleido transporto priemonę neblaiviam ir teisės vairuoti neturinčiam asmeniui, bei, labai gali būti, kad liks be automobilio.