Dažniausiai moterys skraidintos vengrų pigių skrydžių bendrovės „Wizz Air“ lėktuvais, rašo „The Daily Mail“. Kaip teigiama teismo dokumentuose, iš Vilniaus oro uosto šios moterys vykdavo į Lutono oro uostą Jungtinėje Karalystėje.

Šiam nusikalstamam tinklui vadovavo 32 metų Lina Kezelytė, o jos 53 metų motina Valentina Kezelienė rezervuodavo skrydžius ir padėdavo „išplauti“ pinigus.

Tuoktuvių ceremonijos vykdavo Londone arba netoli jo. Iš karto po to nuotakos vienos grįždavo atgal į Lietuvą. Tyrėjai nustatė, kad į penkias L. Kezelytės banko sąskaitas pervesti 315 376 svarai (295 324 eurai) ir dar ji turėjo 99 496 svarų (93 170 eurų) sumą grynaisiais.

Teismo posėdžiuose išklausyti nelegalių jaunikių, kurie, išmėginę visus įmanomus būdus likti Europoje, galiausiai buvo priversti grįžti į tėvynę, parodymai. Penkios moterys, stojusios prieš teismą, neigė kaltinimus, kad nuo 2012 m. vasario 1 d. iki 2014 m. rugpjūčio 28 d. prisidėjo prie nelegalios imigracijos organizuodamos fiktyvias santuokas ir teikdamos pagalbą „jaunikiams“. Prieš teismą stojo gaujai vadovavusi L. Kezelytė ir jos motina V. Kezelienė bei trys jų padėjėjos: 28 metų Beata Jarmolovič, 29 metų Renata Semaško ir 25 metų Rūta Spersikaitė.

Visos prieš teismą stojusios moterys neigė minėtu laikotarpiu dalyvavusios „plaunant“ pinigus. Kaip teigiama teismo dokumentuose, šis nelegalaus verslo modelis buvo sukurtas padėti Europos Sąjungos (ES) šalių pilietybės neturintiems vyrams, norintiems gyventi JK. Kai kuriais atvejais šiems vyrams pavykdavo apmulkinti atitinkamas institucijas. Net jei šių asmenų pateikti prašymai išduoti vizą būdavo atmetami, jie pateikdavo apeliaciją ir pasiekdavo užsibrėžtą tikslą – jiems būdavo leidžiama likti kartu su teisėtomis sutuoktinėmis. Šiuo metu teisiamos moterys padėdavo organizuojant santuokas ir derindavo detales.

Fiktyvioms nuotakoms būdavo sumokama sutarta suma, joms būdavo nurodoma, kur kreiptis dėl draudimo numerio, patvirtinančio, kad jos naudojasi savo ES teisėmis. Nuosprendžius kaltinamosios turėtų išgirsti po septynių savaičių.