Po to, kai gegužės mėnesį Jungtinėje Karalystėje buvo uždraustos psichotropinės medžiagos, buvo įkalinti tik keturi žmonės, tačiau šalies vyriausybė teigia, jog daugiau žmonių kovoja teismuose.

Vadinamieji „legalūs narkotikai“, kurie sukelia panašų apsvaigimą kaip kokainas, marihuana ir ekstazis, yra siejami su šimtais mirčių ir asocialiu vartotojų elgesiu.

Negana to, vis dažniau šiuos narkotikus rinkdavosi šalies kaliniai ir jų vartojimo mastas tikėtinai prisidėjo prie daugėjančių smurto atvejų šalies kalėjimuose.

Po to, kai šių metų gegužės 26 dieną „legalūs narkotikai“ buvo uždrausti, šalyje jau buvo areštuoti 492 žmonės. Taip pat keturi žmonės buvo įkaltinti. Vienas jų - 29 metų amžiaus William Cook, kuris gavo trejų su puse metų laisvės atėmimo bausmę dėl to, kad „Electric Daisy Carnival“ karnavale buvo sugautas su šimtais azoto suboksido kapsulių.

Šalyje uždraudus „legalius narkotikus“, 332 parduotuvės nustojo juos pardavinėti ir net 31 parduotuvė buvo uždaryta.

Jungtinės Karalystės Vidaus reikalų ministrė Sarah Newton pareiškė: „Uždraudėme naująsias psichotropines medžiagas, nes jos nėra saugios, jos gali sugriauti gyvenimus ir mes jų šioje šalyje netoleruosime.“

„Džiaugiuosi matydama, kad policija pilnai pasinaudoja savo naujomis galiomis, areštuoja narkotikų pardavėjus ir užtikrina, jog jiems bus skirta laisvės atėmimo bausmė, kuri atspindi nusikaltimo rimtumą. Mes ne vien remiame teisėsaugą kovojant su nelegalių narkotikų pasiūla, tačiau taip pat imamės veiksmų, kad išvengtumėme žalos, kurią sukelia jų vartojimas – pradedant nuo jaunų žmonių švietimo apie narkotikų žalą, baigiant pagalba gydymo metu priklausomiems asmenims“, - pridūrė ji.

Šalies vidaus reikalų ministerijos duomenimis, naujos psichoaktyviosios medžiagos 2015 metais Jungtinėje Karalystėje buvo susijusios su 204 mirčių.