Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) atstovas praneša, kad Aviacijos valdyboje buvo gautas Policijos departamento prašymas pasitelkti pasieniečių sraigtasparnį dingusio žmogaus paieškai. Tokie atvejai gana dažni, kai dingsta žmogus ir policininkams, artimiesiems bei kitiems gelbėtojams nepavyksta jo rasti. Pasieniečių sraigtasparniai tuomet būna paskutinė viltis.

Antradienį pasieniečių aviatoriams pranešta, kad tos pačios dienos popietę iš namų išėjo ir negrįžo 83-ejų Kėdainių rajono gyventojas. Beveik iki nakties trukusios jo paieškos buvo bevaisės.

Netrukus iš pasieniečių bazės Trakų rajono Paluknio miestelyje pakilo sraigtasparnis „Eurocopter EC135“. Oro sąlygos buvo sudėtingos, todėl skrydis iki paieškos rajono užtruko kiek ilgiau nei įprasta – apie 40 minučių.

Apylinkes šalia Josvainių miestelio VSAT pareigūnai iš oro pradėjo tyrinėti sraigtasparnyje sumontuota termovizorine kamera. Ji fiksuoja šilumą skleidžiančius objektus. VSAT pilotams teprireikė maždaug 10 minučių, kol Josvainių ribose esančioje atviroje vietovėje jie pamatė ant žemės gulintį žmogų. Buvo apie vidurnaktį iš antradienio į trečiadienį. Pasieniečiams nekilo abejonių, kad tai yra dingęs vyras. Nuo jo namų iki šios vietos tiesiąja yra apie pustrečio šimto metrų.
Toliau gelbėjimo operacija vyko kaip dažniausiai būna tokiais atvejais - VSAT pilotai pakibo virš rasto pradingėlio.

Radijo ryšiu jie ant žemės buvusiems policininkams pranešė, kur yra gulintis vyras. Toliau pasieniečiai iš oro koordinavo, kad pareigūnai neklaidžiotų ir iškart kuo skubiau ateitų prie žmogaus. Netrukus atskubėję policininkai sušalusį, tačiau sąmonės nepraradusį senolį pakėlė nuo žemės ir išnešė į automobilį. Vėliau jis buvo perduotas medikams.

Iš viso šiemet pasieniečiai iš savo sraigtasparnių taip išgelbėjo 7 žmones, kurie dingo ir kurių kitais būdais nepavyko rasti. Dažniausiai tai buvo senyvo amžiaus asmenys, o operacijos vykdavo tamsiu paros metu panaudojant VSAT sraigtasparniuose sumontuotas termovizorines kameras.