Vilniaus apygardos administracinis teismas pirmadienį paskelbė, kad Lukiškių tardymo izoliatorius-kalėjimas (TIK) privalo jai suteikti ilgalaikius pasimatymus su H. Daktaru ir sumokėti 500 eurų neturtinei žalai atlyginti. Tai – gerokai mažesnė suma, nei prašė R. Daktarienė, kuri patirtą žalą buvo įvertinusi 10 tūkst. Eur.

Bylą išnagrinėjęs teismas konstatavo, kad Lukiškių TIK neproporcingai apribojo R. Daktarienės teisę į jos šeimos gyvenimo gerbimą, todėl nepagrįstai nesuteikė jai teisės į ilgalaikį pasimatymą su savo sutuoktiniu, taip pažeisdamas Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijos nuostatas.

Pasak teismo, Lukiškių TIK, užtikrindamas įstatymų ir kitų teisės aktų nustatytas laikymo sąlygas, turėjo imtis pozityvių veiksmų, garantuojančių tinkamą teisės į šeimos gyvenimo gerbimą, įgyvendinimą, kad asmuo galėtų palaikyti ryšius su savo artimaisiais ir taip saugoti ir puoselėti šeimą.

Teisėjai taip pat nurodė, kad tai, jog įkalinimo įstaigoje nėra įrengta ilgalaikiams pasimatymams skirtų patalpų, nėra reikšminga aplinkybė sprendžiant civilinės atsakomybės klausimą, nes kaliniams garantuojamų teisių užtikrinimas įkalinimo įstaigose laikantis Konvencijos nustatyto reguliavimo yra pozityvi valstybės pareiga.

Kreipdamasi į teismą R. Daktarienė nurodė, kad Bausmių vykdymo kodekse nuteistiesiems iki gyvos galvos ilgalaikiai pasimatymai su sutuoktiniu nėra numatyti, tačiau dar 2013 m. EŽTT yra nurodęs, kad taip pažeidžiamos nuteistųjų ir jų šeimos narių teisės. Šį pažeidimą praėjusiais metais yra konstatavęs ir Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT).

„Moteris nori vykdyti savo įsipareigojimus, duotą priesaiką prieš vyrą, bet savo pareigos negali atlikti neturėdama ilgalaikių pasimatymų – be jų sunku išlaikyti artumą“, – teisme sakė R. Daktarienei atstovaujantis advokatas G. Gustaitis.

Anot jo, situacijos, kai siekiama vyrą ir žmoną padaryti svetimais žmonėmis, primena gūdžius sovietinius laikus.

Tuo metu R. Daktarienė mano, kad valstybė, nesudarydama galimybės ilgesniam laikui susitikti su sutuoktiniu, bando išskirti šeimą.

„Jau eina aštunti metai, kai neturiu pasimatymų su sutuoktiniu, dėl to patiriu daugių emocinių išgyvenimų, – teisme kalbėjo R. Daktarienė. – Mes stengiamės išlaikyti šeimą, o neturėjimas artumo gali pakenkti mūsų šeimos santykiams. Man šeima yra svarbiausias dalykas gyvenime – esame susituokę jau 36 metus, norėčiau tikėti, kad taip bus ir toliau, bet kad nepašlytų mūsų šeimos santykiai, trūksta to bendravimo, tos atmosferos.“

Pasak H. Daktaro sutuoktinės, valstybės institucijose dirbantys tarnautojai turėtų padėti išsaugoti šeimą, bet elgiasi priešingai.

„Manau, kad tam tikros valstybės institucijos neturėtų trukdyti šeimos išsaugojimui ir turėtų įvertinti šeimos vertybes“, – pabrėžė ji.

Šiuo metu R. Daktarienei su H. Daktaru Lukiškėse suteikiami tik trumpalaikiai pasimatymai – du kartus per mėnesį po tris valandas. Šiuos sutuoktinių susitikimus stebi įkalinimo įstaigos darbuotojai.