Apie tai, kad šešių žmonių tyčiniu nužudymu kaltinamas buvęs Šakių rajono Gelgaudiškio miestelio gyventojas Artūras Dailidė galėtų būti paleistas iš Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo, pirmadienį prabilta Vilniaus apygardos teisme – teisėjai toliau nagrinėjo baudžiamąją bylą dėl tragiško gaisro, nutikusio 2007 m. kovo 11 d. sostinės Žirmūnų g. 93 name paryčiais.

Penktadienis yra paskutinioji diena, iki kurios teismo sprendimu A. Dailidė gali būti laikomas Lukiškėse – labai sunkiais nusikaltimais kaltinamas A. Dailidė, kuriam gresia net įkalinimas iki gyvos galbos, nelaisvėje yra jau dvejus metus.

Tačiau net ir praėjus tokiam ilgam laiko tarpui yra pavojinga A. Dailidę paleisti į laisvę – byloje valstybinį kaltinimą palaikantis prokuroras Tomas Uldukis sako, kad baudžiamojo proceso įstatyme numatyti tikslai bus pasiekti tik kaltinamąjį izoliavus nuo visuomenės. Ir net nesvarbu, kad kaltinamasis už grotų yra ilgą laiką – valstybinis kaltintojas mano, jog A. Dailidei suėmimas turėtų būti pratęstas maksimaliam įstatyme numatytam trijų mėnesių laikotarpiui.

„Nuo 2014 m. gruodžio, kai A. Dailidė buvo sulaikytas, naujų gaisrų daugiabutyje, kuriame jis gyveno, nekilo, o jeigu kaltinamasis būtų išleistas į laisvę, yra pagrindas manyti, kad jis darys naujas nusikalstamas veikas, – sakė prokuroras. – Kaltinamajam inkriminuojamos veikos yra ypatingai pavojingos, sukėlusios ypatingas pasekmes, šiandien mes galime kalbėti net apie sistemiškumą.“

Pasak prokuroro, nors svarstant klausimą dėl kardomosios priemonės pratęsimo nėra sprendžiamas kaltės klausimas, tačiau byloje surinkta pakankamai duomenų, kuriais galimai yra pagrįsta kaltinamojo kaltė.

Tuo metu į didžiausio Lietuvos piromano titulą pretenduojantis A. Dailidė mano, kad nieko baisaus nenutiktų, jeigu jis iš Lukiškių būtų išleistas į namus – tą patį daugiabutį, kuriame kaltinamas sukėlęs tragiškai pasibaigusį gaisrą.

„Įkalinimo įstaigoje esu pakankamai ilgą laiką, dėl to man pablogėjo sveikata, serga ir mano dukra – manau, kad esu vertas būti šalia šeimos“, – pareiškė ginkluotų konvojaus pareigūnų saugomas A. Dailidė.

Iš trumpos kaltinamojo kalbos susidarė įspūdis, kad jis tiki, jog anksčiau ar vėliau išeis į laisvę: „Iš šio teismo proceso matosi, kad tai, ką žmonės kalba, – tik gandai.“

Kaltinamajam antrino ir jį ginantis advokatas Sigitas Mikliušas, pažymėjęs, kad A. Dailidė praeityje nėra teistas, o kaltinimais, kurie dar neįrodyti, negalima vadovautis svarstant kardomosios priemonės pratęsimo klausimą.

„Kaltinamasis yra kalinamas ilgą laiką, turi šeimą, manau, jam galima skirti namų areštą“, – sakė S. Mikliušas.

Kad A. Dailidė jau netrukus gali grįžti į daugiabutį, kuriame, įtariama, padeginėjo kaimynų turtą, sukėlė šoką Žirmūnų g. 93 namo gyventojams. „Jokiu būdu jo negalima išleisti, nes viskas gali kartotis iš naujo“, – išgirdusi, apie ką buvo kalbama teismo posėdyje, sakė viena namo gyventoja.

Ar labai sunkiais nusikaltimais kaltinamas A. Dailidė teismo proceso baigties lauks laisvėje, ar už grotų, trijų teisėjų kolegijai pirmininkaujanti teisėja Regina Pocienė ketina paskelbti jau šį ketvirtadienį.

Baudžiamąją bylą nuo kovo mėnesio nagrinėjantis Vilniaus apygardos teismas jau yra apklausęs visus nukentėjusiuosius (jų yra daugiau kaip 50) ir šiuo metu tęsia liudytojų apklausas – iš 160 žmonių jau apklausta 110. Pirmadienį teisėjų darbą sujaukė vertimų biuras – į posėdį neatvyko vertėja, turėjusi liudytojų pasakojimus išversti iš gestų kalbos. Dėl to, kad vertėja neatvyko be pateisinamos priežasties, teismas vertimų biurui skyrė 2 MGL baudą.

Tuo metu kiti namo gyventojai prisiminė ne tik tragiškai pasibaigusį 2007 m. gaisrą, bet ir kitus atvejus, kai daugiabutyje buvo padegtos šiukšlės, durys, kilimėliai prie durų.

„Ir mūsų buto duris bandė padegti, bet nepavyko – jos yra apdorotos priešdegiminiu skysčiu, – pasakojo daugiabutyje gyvenantis Artūras Matulis. – Bet kadangi nepavyko, padegė kaimyno.“

Jis sakė, kad su šeima buvo namuose, kai 2007 m. pavasarį daugiabutyje kilo didžiulis gaisras. „Ten buvo tiek dūmų, kad per juos nieko nesimatė, mus ugniagesiai išvedė per avarinį išėjimą“, – sakė liudytojas.

„Per gaisrą namas atrodė labai baisiai – išėję pažiūrėjome iš vienos pusės – dega, nuėjome į kitą – dar didesnė liepsna, – tragiškus įvykius prisiminė anksčiau čia gyvenusi Jurgita Černiauskienė. – O paskui matėme, kaip gaisrininkai iš namo gultuose nešė lavonmaišius. Tai buvo baisu.“

O daugiabutyje iki mirties gyvenęs vilniečio Sergejaus Triščekino tėvas jam buvo pasakojęs, kaip savo akimis matė pro langus šokinėjančius žmones. „Tai buvo didžiulis šokas – juk žmonės žuvo“, – sakė liudytojas, kurio tėvo durys dar iki šio didžiojo gaisro taip pat buvo padegtos.

Kadangi daugiabutyje gaisrai vis kartojosi, namo gyventojai nutarė įsirengti vaizdo kameras – jos buvo sumontuotos prie lifto ir aplink daugiabutį iš keturių pusių. Būtent šios vaizdo kameros padėjo išaiškinti gaisrą, sukeltą 2014 m. gruodžio 4 d. – tą vakarą prie lifto buvo padegti vieno kaimyno į laiptinę išnešti daiktai.

Ugnį tada greitai pavyko sutramdyti, o kai žmonės peržiūrėjo vaizdo įrašus, nustėro – pamatė savo kaimyną A. Dailidę. Po jo sulaikymo daugiabutyje nebuvo kilęs nė vienas gaisras.

Iš karto po sulaikymo į areštinę uždarytas A. Dailidė pareigūnams buvo prisipažinęs, kad būtent jis sukėlė tragišką gaisrą, tačiau vėliau šio savo liudijimo išsižadėjo ir pareiškė, jog taip kalbėti esą privertė pareigūnai. Savo pozicijos jis kol kas neišsakė ir teisme – tik prasitarė, kad nepripažįsta kaltinimų, nes esą nieko nepadarė, o visas aplinkybes paaiškins tik tada, kai bus apklausti visi nukentėjusieji ir liudytojai.

A.Dailidė kaltinamas dar 2007 m. kovo 11 d. Vilniaus Žirmūnų gatvėje esančiame daugiabutyje sukėlęs tragišką gaisrą – jame žuvo net šeši žmonės, dar dešimtims buvo sutrikdyta sveikata. Šio gaisro metu žuvo ir buvęs Seimo narys Petras Šakalinis, ir žinomi menininkai – nuo gimimo aklas Remigijus Audiejaitis ir Mantas Gimžauskas.

Padegtame daugiabutyje A. Dailidė gyveno – jis į sostinę atsikraustė iš Šakių rajono, kur, anot vietos gyventojų, esą taip pat galėjo padeginėti gyventojų namus, tačiau dėl to oficialiai nebuvo apkaltinas nusikaltimais. Šakių rajono gyventojai DELFI žurnalistui yra prisipažinę, kad gaisrai kaimuose liovėsi tuomet, kai A. Dailidė išvyko į Vilnių, o kai kurie net nenustebo, jog didžiulis gaisras kilo daugiabutyje, kuriame gyveno A. Dailidė.

Ikiteismino tyrimo metu ekspertai nenustatė, jog A. Dailidė yra linkęs į piromaniją.

Įtariama, kad didžiulį gaisrą A. Dailidė daugiabutyje galėjo sukelti būdamas apsvaigęs nuo alkoholio.

Kol A. Dailidės kaltės neįrodė teismas, jis laikomas nekaltu, tačiau jeigu teisėjai pripažins, jog įtariamasis galėjo padaryti jam inkriminuojamus nusikaltimus, už tai jam grės laisvės atėmimas iki 20 metų arba net įkalinimas iki gyvos galvos.

Gaisras Žirmūnų daugiabutyje kilo 2007 m. kovo 11-osios naktį – viena namo avarinė laiptinė buvo užgriozdinta senais rakandais ir degė nuo trečio iki devinto aukšto. Kita avarinė laiptinė taip pat buvo užblokuota. Tik ją atblokavus buvo evakuoti gyventojai. Šeštajame ir septintajame aukštuose avarinė laiptinė buvo visiškai užblokuota ir jos atlaisvinti nesugebėta – negalėdami išsigelbėti du namo gyventojai – 30 ir 25 metų vyrai iššoko iš šešto namo aukšto, abu jie mirė.

Dar kiti trys namo gyventojai užduso dūmuose, o vienas vyras, apdegęs 90 proc. kūno, mirė ligoninėje.

Per šį gaisrą apdegė 6-9 aukštai ir juose esantys butai, o 54 butai lokalizuojant gaisrą buvo aplieti vandeniu, dėl to gyventojai ilgą laiką negalėjo grįžti į gyvenamąsias vietas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)