Panevėžio apskr. policijos atstovai praneša, kas byla jau perduota nagrinėti į teismui.

Dar 5 vyrai, kaip įtariama – jų bendrininkai, dėl šių nusikaltimų nuteisti spalio mėnesį.

Ikiteisminį tyrimą šioje byloje atliko Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos pareigūnai, o jam vadovavo Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Aurelijus Navickas.

Į teisiamųjų suolą sės du kaltinamieji, 23 metų panevėžietis R. S. ir 26 metų kėdainiškis A. L., kurie ilgai slapstėsi Didžiojoje Britanijoje. Po intensyvių paieškų, pareigūnams profesionaliai surinkus reikalingos informacijos apie jų buvimo vietą, jie buvo sulaikyti ir pargabenti į Lietuvą pagal Europos arešto orderį.

R. S. ir A. L. kaltinami prekyba žmonėmis veikiant organizuotoje grupėje, kai aukos verbuojamos, gabenamos bei išnaudojamos nusikaltimams daryti.

Tyrimo metu nustatyta, kad keli panevėžiečiai kartu su kėdainiškiais bei laisvės atėmimo bausmes pataisos namuose atliekančiais nuteistaisiais provincijoje aktyviai ieškodavo socialiai pažeidžiamų asmenų, kuriuos gabendavo į Vokietijos Federacinę Respubliką talkinti telefoniniams sukčiams.

Ikiteisminio tyrimo metu surinktais duomenimis, prieš nukentėjusiuosius buvo naudojama psichinė bei fizinė prievarta, jiems buvo grasinama susidorojimu. Išvežti į Vokietiją jie buvo verčiami iš ten gyvenančių žmonių paimti pinigus, kuriuos iš jų išviliodavo paskambinę telefonu sukčiai, pripasakoję apie tariamai įvykusius eismo įvykius ar kitas nelaimes.

Kaltinamiesiems R. S. ir A. L dėl prekybos žmonėmis veikiant organizuotoje grupėje gresia nuo 4 m. iki 12 m. laisvės atėmimo bausmės.

Minėtų kaltinamųjų galimi bendrininkai, 4 panevėžiečiai ir kėdainiškis, jau sulaukė bausmių. Šių metų spalio mėnesį Kauno apygardos teismas juos pripažino kaltais dėl prekybos žmonėmis, turto prievartavimo, neteisėto disponavimo narkotinėmis medžiagomis, ginklu ir kitų nusikaltimų.

Tyrimo metu, kurį taip pat atliko Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos pareigūnai, buvo nustatyta, kad Panevėžyje gyvenantys 39 metų A. N., 37 metų I. V., 30 metų M. Z. ir 27 metų S. Ž. bei 34 metų kėdainiškis A. B. nuo 2012 metų rudens iki 2013 metų rugpjūčio veikdami įvairių sudėčių organizuotose grupėse, iš anksto susitarę, verbavo ir gabeno žmones į Vokietiją.

Du iš teisiamųjų – S. Ž. ir M. Z. šia nusikalstama veikla užsiėmė būdami nelaisvėje – atlikdami bausmes pataisos namuose.

Kauno apygardos teismas jiems už šiuos nusikaltimus skyrė nuo 4 iki 9 metų laisvės atėmimo bausmes.