Vilniaus apygardos teismas trečiadienį pradėjo nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje S. E. Putvinskienei pateikti kaltinimai dėl tyčinio šeimos nario nužudymo – prokurorai teigia, kad moteris dar birželio 11 d. vakarą savo namuose, A. Kojelavičiaus g. esančiame bute, peiliu nudūrė ilgametį savo sugyventinį Michailą V.

Baudžiamojoje byloje valstybinį kaltinimą palaikantis prokuroras Ramūnas Šileika teigė, kad moteris virtuviniu peiliu vyrui dūrė į šlaunį – jis mirė nuo ūmaus šoko ir vidinio nukraujavimo.

Įvykio metu S. E. Putvinskienė buvo neblaivi, alkoholio buvo rasta ir Michailo V. kūne.

Ikiteisminio tyrimo metu pareigūnams nieko apie tragišką įvykį negalėjusi papasakoti S. E. Putvinskienė teisme liejo ašaras – sakė, kad su sugyventiniu gyveno apie 8 metus, ne kartą jį buvo išvariusi iš namų, bet vėliau iš gailesčio priimdavo atgal. Be to, keletą mėnesių šiam teko praleisti ir už grotų – vyras buvo moterį sumušęs. O kai teismas jam uždraudė artintis prie sugyventinės namų, šis įpareigojimų net nevykdė, apie tai žinojo visi kaimynai.

Baudžiamojon atsakomybėn patraukta moteris teisme pasakojo, kad daugiau kaip metus gulėjo ligoninėje, o sugyventinis gyveno jos namuose, nors jiedu ir buvo sutarę, jog šis iš namų išsikraustys.

„Aš paprašiau gydytojų išleisti mane į namus savaitgaliui, o kai grįžau, Michailas mane pasitiko, pasiūlė išgerti alkoholio išsiskyrimo proga, – pasakojo S. E. Putvinskienė. – Išgėrėme, o aš tada grįžau prie tos pačios temos – paklausiau, kada jis išsikraustys iš mano namų, nes aš noriu ramaus gyvenimo. Jis tada labai supyko, pašoko nuo kėdės ir norėjo man trenkti į veidą, bet aš pasisukau ir jis man pataikė į galvą.“

Moteris sakė, kad norėjo išbėgti iš virtuvės, bet nesuspėjo – sugyventinis griebė už plaukų ir tempė atgal į virtuvę. „Jis sakė, kad manęs neišleis ir neleis ramiai gyventi – labai išsigandau, žinojau, koks jis yra agresyvus, – verkdama teisme kalbėjo kaltinamoji. – Aš jam bandžiau priminti, kad mes buvome susitarę, jog jis mane paliks ramybėje, bet jis dar labiau įsiuto ir griebė man už gerklės ir ėmė smaugti, o paskui – už plaukų ir tempti į kambarį.“

S. E. Putvinskienė sakė, kad tuo metu pamatė ant stalo padėtą peilį – jį pagriebusi sugyventiniui kartą dūrė į koją. „Jis tada mane iš karto paleido ir atsisėdo ant lovos, į mane žiūrėjo tokiom nustebusiom akimis – sakiau, kad iškviesiu greitąją pagalbą, bet jis neleido, šaukė, kad nieko nenoriu“, – pasakojo moteris.

Kai sugyventinis prigulė, S. E. Putvinskienė nuėjo į kitą kambarį, o kai po kiek laiko grįžo atgal, pamatė, jog sužeistas vyras guli kraujo klane. Ir tik tada ji iškvietė greitosios pagalbos medikus. Bet padėti jie vyrui nebegalėjo – nuvežtas į ligoninę jis mirė.

Tą pačią naktį į S. E. Putvinskienės namus pasibeldė policijos pareigūnai – jiems buto šeimininkė užsiminė, kad įvyko konfliktas su sugyventiniu, kuris ne kartą prieš ją yra naudojęs smurtą. Tačiau daugiau apie tai nepasakojo.

Kaltę dėl sugyventinio nužudymo pripažįstanti S. E. Putvinskienė sakė, kad sugyventinio smurtą ji kentėjo daugybę metų – vyras jai net buvo sulaužęs šonkaulius.

„Aš niekada į rankas neėmiau peilio prieš Michailą – visada stengiausi kviesti policiją, o dabar negalėjau to padaryti“, – kalbėjo ji.

Moteris tikino, kad nors ne kartą sugyventinį ir išvarė iš namų, tačiau šį atgal vis tiek priimdavo. Nes buvo gaila matyti, kaip žmogus griauna savo gyvenimą.

„Kartą jį pamačiau gatvėje – jis net į žmogų nebuvo panašus: gyvendavo kur tik galėdavo, buvo tikras bomžas“, – sakė sugyventinį iš 135 eurų neįgalumo pašalpos išlaikiusi moteris.

Kad S. E. Putvinskienės gyvenimas buvo labiau panašus į pragarą, teisme aiškino ir jos artimieji, ir kaimynai.

„Ji jau savo bausmę atliko – tiek metų kentėdama smurtą ji lyg kačiukas buvo įstumta į kampą“, – sakė kaltinamosios kaimynė. Moteris tikino, kad ir kaimynai neturėjo ramybės dėl nuolat siautėjančio Michailo V., o S. E. Putvinskienė ne kartą buvo sudaužyta lyg bulvė.

„Ir dar ji savo sugyventinį turėjo išlaikyti iš savo mažos pašalpos“, – sakė ji.

Baudžiamojoje byloje dėl tyčinio nužudymo pareigūnai nukentėjusiaisiais yra pripažinę Vladimiro V. du sūnus – jie pareiškė po 10 tūkst. eurų neturtinės žalos atlyginimą.

Jeigu teisme bus įrodyta S. E. Putvinskienės kaltė, jai grės laisvės atėmimo iki 20 metų bausmė.