Vėl neatvyko kaltinamieji

Byloje dėl viešosios tvarkos pažeidimo kaltinimai pareikšti 25 metų Gražvydui Martinkui, 32-erių Edmundui Tamošauskui, 25-erių Natalijai Ščerbakovai, 27 metų Gintarei Ruginytei. Jaunos moterys yra mamos, auginančios mažamečius vaikus, dar net nelankančius darželio.

Šios baudžiamosios bylos pirmasis posėdis Klaipėdos miesto apylinkės teisme turėjo įvykti dar šiemet gegužę, bet tada nepasirodė kai kurie kaltinamieji.

Posėdis dar du kartus buvo atidėtas dėl to, kad į teismą neatvyko arba kaltinamieji, arba jų gynėjai.

Pirmadienį bylos vėl nepavyko atversti, nes į teismą neatvyko du kaltinamieji – N. Ščerbakova ir G. Martinkus.

N. Ščerbakovos buvęs sugyventinis E. Tamošauskas teismui aiškino, kad moteris į teismą atvykti negalėjo, nes serga jųdviejų vaikas. „Temperatūra, sloguoja, dar kažkas“, – teigė E. Tamošauskas.

Kaltinamojo įpareigota teismui pristatyti dokumentus, įrodančius, jog negalėjo atvykti dėl vaiko ligos.

Kitas kaltinamasis – G. Martinkus teisme nepasirodė be pateisinamos priežasties, todėl prokurorė Vida Kaubrytė paprašė, kad į kitą posėdį jis būtų atvesdintas, o už tai, kad nepasirodė pirmadienį, jam būtų skirta bauda.

Prašė visus suimti

„Tai, kas vyksta yra absoliutus negerbimas nei nukentėjusiųjų, nei teismo. Mes iš Vilniaus išvažiavome 6 val. ryte, vairuoti buvo pavojinga, nes siautė pūga. Visą kelią, kol važiavome, skambinau į teismą pasitikslinti, ar posėdis įvyks, bet niekas nekėlė ragelio. Dabar matome, kad posėdis vėl neįvyks, nes nėra dviejų kaltinamųjų. Manau, kad jie yra pavojingi visuomenei, nes jaučiasi nebaudžiami. Todėl tesimo prašau, kad visus juos suimtų. Taip bus užtikrinta, kad jie dalyvautų teismo posėdžiuose ir byla būtų išnagrinėta“, – teisme ugningą kalbą rėžė G. Serbulas.

Byloje nukentėjusiuoju pripažintas ne tik jis, bet dar dvi merginos.

Bylą nagrinėjanti teisėja aiškiai pasakė, jog nėra teisinio pagrindo suimti kaltinamuosius.

„Jie akivaizdžiai negerbia mūsų laiko, pinigų, nervų, bemiegių naktų. Taip tęstis nebegali“, – piktinosi G. Serbulas.
Kitas teismo posėdis numatytas kitų metų sausio pradžioje.

Vykdė teisingumą

DELFI rašė, kad 2014 metų liepos 6-osios naktį, šiek tiek po vidurnakčio, Klaipėdoje, parke prie Vasaros estrados, girtų jaunuolių minia užpuolė automobilį BMW. Jie sumušė ir suspardė vairuotoją, jį apiplėšė. Užpuolime dalyvavo ir girtos merginos.

Tą vakarą Vasaros estradoje vyko grupės SEL koncertas. Su renginio organizatoriais dirbo ir reklamos specialistas iš Vilniaus G. Serbulas. Savo automobilį jis buvo pastatęs koncerto dalyviams ir organizatoriams specialiai skirtoje aikštelėje už estrados.

Kadangi iš organizatorių aikštelės gatvę pasiekti galima tik dviratininkams ir pėstiesiems skirtu taku, reklamos specialistas nusprendė išvažiuoti, kai iki koncerto pabaigos liko 10 minučių. Taip jis tikėjosi išvengti besiskirstančių žmonių minios, tačiau nepavyko.

Vos išvažiavus iš aikštelės, kelią automobiliui, turinčiam leidimą važiuoti tuo taku, pastojo grupelė akivaizdžiai girtų jaunuolių. Jie nesitraukė iš kelio, ėmė šaukti: „Ko tu čia važiuoji dviračių takais?! Apsisuki ir važiuoji iš čia!“. Jaunuolių vis daugėjo, dalis jų sugulė ant variklio dangčio. Užpuolikai ėmė brautis į automobilio saloną, iš jo traukti vairuotoją. Be jo mašinoje buvo kelios merginos. Vyras išlipo iš automobilio, užpuolikai G. Serbulą parvertė ant žemės, pradėjo spardyti į įvairias kūno vietas.

Vyrui pavyko išsilaisvinti ir vėl sėsti į savo automobilį. Kai jis ėmė važiuoti, užpuolikai vėl puolė daužyti automobilį. Mašiną daužė akmenimis, buteliais, spardė. Vyrui buvo sužalota galva, sumuštas kūnas, jis neteko, akinių, šaliko, buvo suplėšyti marškiniai, sudaužytas brangus laikrodis. Visas užpuolimas buvo nufilmuotas automobilyje buvusiu vaizdo registratoriumi.

Nukentėjusysis patirtą žalą (automobilio, nedrausto KASKO, sugadinimus, kitus nuostolius) įvertino apie 6 tūkst. eurų. Jis iš kaltinamųjų siekia prisiteisti ir neturtinę žalą – 10 tūkst. eurų.
„Jie net neatsiprašė, nė karto prie mūsų nepriėjo“, – apie kaltinamųjų abejingą požiūrį į savo veiksmus kalbėjo G. Serbulas.

Prokurorės V. Kaubrytės teigimu, kaltinamieji savo kaltės neprisipažįsta, jie mano, kad yra teisūs, kad darė tvarką, nes užkirto kelią automobiliui, kuris važiavo pėstiesiems ir dviratininkams skirtu taku.

„Vaizdo įrašas yra, bet garso nėra. Jame matyti, kad viskas prasidėjo lyg pokštas, bet išaugo į labai rimtą konfliktą“, – teigė prokurorė.