Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėjas Ugnius Trumpulis penktadienį pradėjo nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje G. Elvanas kaltinamas ne tik dėl išžaginimo, bet ir seksualinio prievartavimo.

Kadangi kaltinimai susiję su žmogaus seksualinio apsisprendimo laisvei ir neliečiamumui, teismas bylą nagrinėja neviešuose posėdžiuose.

2010 m. Lietuvoje apsigyvenęs G. Elvanas nemalonumų sulaukė po įvykio, nutikusio dar praėjusių metų rugpjūčio 9 d. naktį – apie 4 val. policijai telefonu buvo pranešta, kad Priegliaus g. esančiame bute buvo išžaginta 20 metų mergina.

Iš karto po šio įvykio į policiją buvo pristatyti du vyrai – butą nuomavęsis turkas ir pas jį su dviem merginomis iš sostinės Vokiečių g. esančio baro atvykęs G. Elvanas. Kadangi buto nuomoninkas su galima seksualine prievarta nebuvo susijęs, jam įtarimai dėl šio įvykio nebuvo pateikti.

Nukentėjusioji policijos pareigūnams nurodė, kad prieš ją buvo panaudota seksualinė prievarta. Mergina tą naktį buvo neblaivi – jai nustatytas daugiau kaip 1,1 prom. girtumas. Ji teigė, kad dėl girtumo ir nuovargio turkui nesugebėjo pasipriešinti.

Tuo metu seksualiniu prievartavimu ir išžaginimu kaltinamas Lietuvoje gyvenantis turkas pareigūnams nurodė, kad nenaudojo prievartos, o su nukentėjusiąja pripažinta lietuvaite santykius turėjo bendru sutikimu.

Kad prieš nukentėjusiąją būtų panaudota prievarta, esą nenustatė ir medikai – teigiama, kad jie nerado jokių smurto žymių. Taip pat nebuvo rasta ir spermos pėdsakų.

Seksualiniais nusikaltimais kaltinamas vyras teigė, kad su dviem merginomis (seserimis) susipažino viename bare Vokiečių g. – jie kartu bendravo, fotografavosi, o vėliau merginos, kurios nepažinojo Vilniaus, nutarė važiuoti į namus, o vienas turkų pasisiūlė jas parvežti savo automobiliu, nes nei jis, nei jo draugas alkoholio išvis nevartojo.

Pakeliui į namus merginos taip ir nesugebėjo nurodyti, kur gyvena, todėl butą Priegliaus g. nuomojantis turkas pasiūlė važiuoti į jo namus, kur viešnios galės pernakvoti. Seserys neprieštaravo.

Svečiuose jos dar buvo pavaišintos vynu, o paskui nuėjo miegoti – viename kambaryje atsigulė nukentėjusioji, o šalia jos – kaltinamasis. Kas vyko toliau, žino tik jie abu, nors turkas tikina, kad nukentėjusioji esą pati pirmoji parodė iniciatyvą.

Nukentėjusioji iš kaltinamojo teismo prašo priteisti 50 tūkst. eurų neturtinės žalos atlyginimą.

Teismo proceso baigties G. Elvanas, kuris su diplomatinėje tarnyboje dirbančia sutuoktine išsiskyrė po pradėto ikiteisminio tyrimo, laukia laisvėje – dar prieš prasidedant posėdžiui jis vengė viešumo. Kol teismas nepatvirtino kaltės, G. Elvanas laikomas nekaltu – baudžiamasis įstatymas už nusikaltimus, kuriais vyras yra kaltinamas, numato laisvės atėmimo iki septynerių metų bausmę.