Kaip pranešė KT atstovė spaudai, prašymą išnagrinėti prezidento dekretą dėl G.Baziulio atleidimo Teismo pirmininkas Egidijus Kūris priėmė antradienį.

Pareiškėjas - Lietuvos apeliacinis teismas prašo ištirti, ar prezidento 2004 metų liepos 1 dienos dekretas, kuriuo iš Vilniaus apygardos teismo pareigų buvo atleistas G.Baziulis, neprieštarauja Konstitucijai ir Teismų įstatymo nuostatoms.

Lietuvos apeliacinis teismas abejoja, ar prezidento dekretas, kuriuo už teisėjo vardą pažeminusį poelgį, G.Baziulis buvo atleistas iš teisėjo pareigų, neprieštarauja konstituciniam teisinės valstybės principui, Konstitucijos 29 straipsnio 1 daliai (įstatymui, teismui ir kitoms valstybės institucijoms ar pareigūnams visi asmenys lygūs), 115 straipsniui (teisėjai iš pareigų atleidžiami įstatymo nustatyta tvarka), taip pat Teismų įstatymo 83 straipsnio 1 daliai, pagal kurią teisėjas drausmine tvarka atsako Teisėjų garbės teisme, ir šio įstatymo nuostatoms, kuriose reglamentuojama teisėjų drausminė atsakomybė ir atleidimo iš pareigų tvarka.

Pareiškėjas abejoja, ar prezidento dekretu G.Baziulis galėjo būti atleistas iš teisėjo pareigų Teisėjų garbės teisme neišnagrinėjus jam iškeltos drausminės bylos.

Kauno apygardos teismas šių metų balandį nusprendė, kad G.Baziulis dėl teisėjo vardo pažeminimo buvo atleistas teisėtai.

Pernai sausį padaręs Palangoje avariją, jis policininkams sumelavo niekur nedirbantis. Toks jo elgesys buvo traktuotas kaip žeminantis teisėjo darbą. Už tai G.Baziulis ir neteko teisėjo darbo.