Pirmadienį plačiai nuskambėjo įvykis, kai uostamiesčio pareigūnams įkliuvo automobilį vairavęs Aleksandras Zabolotnas, nors tokios teisės jis neturi.

Spalio 27 dieną Klaipėdos apygardos teismas paskelbė, o sykiu ir patvirtino Klaipėdos miesto apylinkės teismo nutartį, jog A. Zabolotnas yra kaltas dėl to, jog 2014 metų gruodį Klaipėdoje, Statybininkų prospekte, nereguliuojamoje pėsčiųjų perėjoje automobiliu užmušė moterį ir nė nestabtelėjęs pabėgo iš įvykio vietos.

Už tokį nusikaltimą teismas A. Zabolotnui skyrė dvejų metų laisvės atėmimo bausmę, tačiau jos vykdymą atidėjo dvejiems metams. Be to, teismas nusprendė iš A. Zabolotno trejiems metams atimti vairuotojo pažymėjimą.

Nepaisant to, pirmadienį jis įkliuvo policijos pareigūnams, kai vairavo automobilį. Pareigūnai turėjo žinių, jog daromas toks pažeidimas, todėl ir sustabdė jiems žinomą transporto priemonę. Įtarimai pasitvirtino – ją vairavo A. Zabolotnas, jis buvo blaivus.
Tačiau tai, kad nevykdo teismo paskirtos bausmės, vyrui laisvės veikiausiai nekainuos.

Klaipėdos apygardos probacijos tarnybos Probacijos skyriaus viršininkė Aurika Stanislovaitienė paaiškino, kad A. Zabolotnas pažeidė jam skirtą baudžiamojo poveikio priemonę – nevairuoti trejus metus.

„Kai jis bus patrauktas administracinėn atsakomybėn ir jam bus skirta nuobauda už padarytą pažeidimą, mes tai matysime savo duomenų bazėje. Teoriškai galėtume kreiptis į teismą, kad jam būtų panaikintas bausmės vykdymo atidėjimas ir jis keliautų į pataisos namus. Tačiau praktika yra kitokia. Teismams nepakanka, kad žmogus nusižengia tik vieną kartą, jis tai turi daryti sistemingai. Todėl jis turi padaryti gal ne dešimt nusižengimų, bet kokius tris tai tikrai. Kitu atveju mūsų prašymas būtų tiesiog atmestas“, – teigė A. Stanislovaitienė.

Ji dar negalėjo pasakyti, kaip tarnyba elgsis šiuo konkrečiu atveju, nes iš viešoje erdvėje pateikiamos informacijos matyti, jog A. Zabolotnas yra linkęs nepaisyti teismo sprendimų. Tačiau kol tarnyba neturi naujausių duomenų, kol kas negali imtis jokių veiksmų.

Kai Klaipėdos miesto apylinkės teismas A. Zabolotną nuteisė už tai, kad jis avarijoje mirtinai sužalojo moterį ir pasišalino iš įvykio vietos, skyrė jam dvejų metų laisvės atėmimo bausmę ir jos vykdymą atidėjo dvejiems metams, mirusiosios artimieji kreipėsi į Klaipėdos apygardos teismą, prašydami, jog kaltininkui būtų skirta reali laisvės atėmimo bausmė.

Kol A. Zabolotnas ir jo užmuštos moters artimieji laukė, kada byla bus pradėta nagrinėti apeliacine tvarka, vyras įkliuvo pareigūnams ne tik todėl, kad vairavo automobilį, nors neturėjo tam teisės, bet jis dar buvo ir girtas – 1,64 promilės.

„Tačiau šis pažeidimas įtakos bausmės vykdymo atidėjimo panaikinimui neturi, nes jis buvo padarytas tada, kai teismo sprendimas dar buvo neįsiteisėjęs. Tai rodo, kad žmogus mėgsta pažeidinėti taisykles, tačiau mes nieko negalime padaryti, nes sprendžia teismai“, – teigė A. Stanislovaitienė.