Pasirodo, inžinieriai yra perspėję vietos savivaldybę apie šiame regione galimas nuošliaužas, rašo aftenposten.no.

Penktadienį maždaug 12.00 val. vietos laiku geologai davė leidimą vėl pradėti žvalgyti teritoriją, taigi, gelbėtojų su tarnybiniais šunimis komanda leidosi į trijų dingusių ir, kaip spėjama, žuvusių asmenų paieškas.

Kaip teigiama penktadienį ryte policijos išplatintame pranešime, trys, tikriausiai, žuvę žmonės buvo lietuvių tautybės.

Policija: apie nelaimę pranešta tik penktadienį ryte

„Visą naktį toje vietovėje dirbo žmonės. Jie su naktinio matymo žiūronais žvalgė teritoriją, kurioje įvyko tragedija, stengdamiesi įžiūrėti kokius nors judesius“, – penktadienį ryte sakė paieškos operacijai vadovaujantis Gunnaras Bjanesas iš Rumerikės policijos skyriaus.

Ketvirtadienį buvo ieškoma naudojant sraigtasparnius. Deja, visos gelbėtojų pastangos buvo bergždžios. Policija mano, kad trys dingę asmenys, ko gero, yra žuvę.

DELFI primena, kad įvykio vietą aplankęs lietuvis Andrius neslėpė nuostabos neišvydęs aktyvių veiksmų. Jos teigimu, vietos spaudos informacija ir jo išvystas vaizdas gerokai skiriasi - nelaimės vietoje vaikštinėjo vos keli žmonės ir tai visai nebuvo panašu į aktyvią dingusiųjų paiešką.

400 metrų pločio nuogriuva

Ketvirtadienį 15.45 val. policija gavo pranešimą apie įvykusią purvo nuošliaužą Siorumo regione.

Nuošliaužos matmenys – 400 metrų plotis ir 300 metrų ilgis.
Nuošliauža pajudėjo ir nelaimė įvyko tada, kai netoliese esančiame miške dirbo šeši žmonės, pasamdyti vietiniame ūkyje.

Po įvykio trys iš jų atvyko į policijos nuovadą ir pranešė apie dar tris dingusius kolegas. Jie bus apklausiami siekiant gauti kokios nors atvejo tyrimui naudingos informacijos.

Sužalotas virstančio medžio

Vienas nelaimės vietoje buvęs vyras buvo sužalotas ant jo virstančio medžio. Kaip ketvirtadienį vakare pranešė policijos viršininkas Knutas Hammeris, šiuo metu jis nugabentas į Ochiusą.

Nuošliauža tikriausiai nustūmė ir čia stovėjusį traktorių. Šioje teritorijoje buvo vykdomi kelio darbai, bet prasidėjus nuošliaužai šeši ūkyje pasamdyti vyrai buvo nuklydę į mišką ir dirbo ten.
Paiešką vykdžiusiuose sraigtasparniuose buvo naudojamos specialios kameros. „Deja, nepavyko aptikti nei traktoriaus, nei trijų vyrų“, – sakė K. Hammeris.

Ketvirtadienį 19.30 val. vietos laiku buvo paskelbta apie naują gelbėjimo operacijos etapą: buvo pradėta ieškoti ne gyvų, o mirusių žmonių.

Siorumo merė Marianne Grimstad Hansen savivaldybės svetainėje paskelbė, kad imtasi visų būtinųjų veiksmų siekiant suvaldyti situaciją.

Apie nuošliaužas buvo įspėta

Kaip matyti iš Norvegijos geografinio žemėlapio, nuošliauža įvyko būtent toje teritorijoje, kurioje tokių nelaimių grėsmė išties didelė. Rizika šioje vietoje įvertinta trimis balais iš penkių galimų.
Jau prieš porą metų inžinierius Steinas H. Stokkebo perspėjo apie šiame regione tykančius pavojus ir nuošliaužų keliamą riziką.
Inžinierius tvirtina nustatęs keletą ypač pavojingų vietų. Jis informavo Siorumo savivaldybę apie tai, kas gali įvykti, ir pasistengė paaiškinti, kad reikia imtis veiksmų.

Įmonė, kurioje dirba S. H. Stokkebo, specializuojasi apsaugos nuo nuošliaužų, erozijos, potvynių ir kitų stichinių nelaimių srityje.

Inžinierius teigia pakankamai seniai įspėjęs Siorumo savivaldybę, kad kas nors panašaus gali nutikti, mat tuo metu vykdė projektą, susijusį su situacija tame regione.

Siorumo merė M. Grimstad-Hansen sako apie jokius įspėjimus nežinanti. Aplinkos ir socialinių reikalų sektorių savivaldybėje kuruojanti pareigūnė Marianne Aasen komentuoti šiuos tvirtinimus atsisakė.

Nuošliaužų būta ir seniau

Artimiausia kaimynė pasakojo „Aftenposten“, kad regione nuolat buvo vykdomi statybų darbai. Ji teigia, kad nuošliaužų yra buvę ir anksčiau.

„Prisimenu purvo nuošliaužas devintajame dešimtmetyje“, – sako moteris.

Kas sukėlė nuošliaužą, iki šiol neaišku.