Modelių agentūros „Base Models“ agentais apsimetę asmenys jaunoms, 14-19 metų amžiaus, paauglėms internetu rašė apgaulingas žinutes, teigdami, kad jos galėtų tapti modeliais. Merginų buvo prašoma atsiųsti nepadorias nuotraukas, o joms žadėtas atlygis svyravo nuo 500 iki 50 000 svarų.

Londone įsikūrusi „Base Models“ agentūra teigė, kad jie sulaukė daugiau nei 40 pranešimų iš jaunų merginų, kurios tvirtino, jog su jomis per mobiliąją programėlę „Snapchat“ susisiekė jų agentas. Viename iš agentūros sulauktų pranešimų teigiama, jog nepilnametės paauglės buvo prašyta atsiųsti nuotrauką, kurioje ji pozuotų apsinuoginusi.

„Base Models“ teigė, kad pranešimai apie jų agentais apsimetančius asmenis prasidėjo praėjusį mėnesį. Vos sužinoję apie „Snapchat“ paskyrą, jie apie ją pranešė programėlės kūrėjams, o šie paskyrą pašalino. Tačiau vos po savaitės buvo sukurta nauja paskyra ir pranešimai toliau tęsėsi.

Vienos keturiolikmetės paauglės, su kuria susisiekė apgavikai, mama pasakojo BBC: „Jie dukrai parašė žinutę, prisistatydami kaip „Base Models“ agentai. Jie tvirtino, kad ieško naujų modelių, tad dukra jiems nusiuntė kelias portretines nuotraukas.“

Paauglė „agentui“ pabrėžė, kad jai yra vos keturiolika metų, tačiau šis vis tiek paprašė nuotraukos, kurioje mergina pozuotų tik su apatiniais. Ji apie tai iškart papasakojo mamai, o ji – tikrajai modelių agentūrai.

Moteris teigė bijanti, kad nesunkiai jauku gali tapti paauglės, kurios neturi jokios patirties ar suvokimo apie finansus: „Jeigu jaunam žmogui pasakai, kad jie gali užsidirbti iki 50 tūkstančių svarų būdami modeliu, tai jiems gali pasirodyti kaip puiki galimybė.“

„Base Models“ direktorius Maxas Ridd‘as teigė, kad „įžymybių kultūros“ pavyzdys modelių agentūras ir greitai išpopuliarėti norinčius jaunuolius apgavikams padarė lengvu taikiniu.

„Jaunus žmones visuomet vilioja populiarumas ir įžymumas, bet pastaruoju metu tai tapo ypač akivaizdu, kai į padangę iškilo tokios žvaigždės kaip Kim Kardashian. Tapimas modeliu yra tarsi pirmas žingsnis link išgarsėjimo – tai, ko gero, ir yra priežastis, kodėl apgavikai taikėsi į jaunas merginas“, - kalbėjo direktorius.

Būta pranešimų ir apie merginas, su kuriomis modelių ieškančiais agentais apsimetę asmenys susisiekė per „Skype“. „Base Models“ prašo visus, kuriuos internetu kalbina jų darbuotojais apsimetantys asmenys, nedelsiant apie juos pranešti agentūrai arba policijai.

Modelių agentūra patikino – jie „Snapchat“ paskyros neturi ir programos nenaudoja naujų modelių paieškai.

JK labdaros organizacija Nacionalinė žiauraus elgesio su vaikais prevencijos draugija (angl. National Society for thePrevention of Cruelty to Children; NSPCC) teigė, kad jokios tikros modelių agentūros potencialių modelių tikrai neprašys internetu siųsti nepadorias nuotraukas.

Draugijos atstovas taip pat perspėjo, kad nepilnamečiai jaunuoliai turėtų gerai pagalvoti prieš dalindamiesi tokiomis nuotraukomis internetu, o sudvejojus pataria susisiekti su vaikų linija numeriu 0800 11 11.