Nuo liūčių patvinusi Danės upė naktį į penktadienį apsėmė pastatų pirmus aukštus. Daugelis naujakurių nebuvo spėję apsidrausti. Iš Mažojo kaimelio, Tauralaukio ir kitų Klaipėdos apylinkių namų teko evakuoti apie 30 gyventojų. Žmonės keikė Civilinės saugos tarnybą, kuri laiku nepranešė apie gresiantį pavojų.

Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktorės Juditos Simonavičiūtės teigimu, visiems nuo stichijos nukentėjusiems klaipėdiečiams prireikus bus suteikta pastogė. Dėl to kreiptasi į viešbučius ir mokyklas. Jiems taip pat bus tiekiamas maistas. Likusius tuščius namus saugojo policijos pareigūnai. Apsemtų sodybų gyventojai perspėti negerti vandens iš šulinių, nes jis gali būti netinkamas naudoti. Žmonėms vandens atgabeno ugniagesiai.

Potvynis, keletą dienų skandinęs Pietų ir Rytų Lietuvą, savaitės pabaigoje plūstelėjo į pajūrį. Užvakar vakare Kretingos rajone vandeniui pralaužus Padvarių užtvanką, ištvino Akmena ir uostamiestį kertanti Danės upė. Vanduo apsėmė kelis šimtus sodų bendrijų, kotedžų bei upės žemupyje gyvenančių žmonių sodybas. Potvynio grėsmė kilo ir Kretingos miestui bei apylinkėms. Tačiau apskrityje ekstremali padėtis nepaskelbta, rašo "Lietuvos žinios".

Kelias paras šalyje siautėjusi gamtos stichija Kauno, regis, pasigailėjo. Kretingos rajone ji prilygo katastrofai, sunaikinusiai žemdirbių derlių, o uostamiesčio prieigose neapsieita be gyventojų evakuacijos, tegia "Kauno diena".

Naktį iš ketvirtadienio į penktadienį didžiulio potvynio banga plūstelėjo į Klaipėdos miesto pakraščius. Buvo užlieta apie 600 ha teritorijos. Potvynis vieniems tapo nelaime, kitiems - tik reginiu. Vakar vanduo Kretingos rajone jau buvo pradėjęs slūgti. Klaipėdos miesto centrui potvynio pavojus taip pat negrėsė. Danės upė mieste nebuvo išsiliejusi. Vakar tiek Kretingos rajono, tiek Klaipėdos valdžia dėl potvynio nusprendė neskelbti ekstremalių situacijų, rašoma "Klaipėdoje"

Tai, kad upės kaimynystė gali būti ir kenksminga, Danės pašonėje gyvenantys žmonės suprato vakar rytą. Apie antrą valandą nakties pradėjęs kilti vanduo pakilo taip aukštai, kad teko evakuoti žmones, gyvūnus, skubiai nešti daiktus, saugesnėje vietoje pastatyti automobilius. Sunkiausia buvo iš apsemtoje "Klaipėdos želdinių" teritorijoje esančio žirgyno evakuoti 17 žirgų. Jie paniškai bijojo kylančio vandens.

Už civilinę saugą atsakingi Klaipėdos pareigūnai ir vėl nustebino savo tariamai šaltais nervais. Net per kelias audringas dienas jie taip ir nematė būtinybės perspėti žmonių apie galimą pavojų, posėdis susidariusiai situacijai Klaipėdoje aptarti įvyko tik vakar ryte, kai iš Danės užlietų vietų jau buvo evakuojami gyventojai.

"Žmonės, gyvenantys prie Danės, sako, kad apie 50 metų tokių vaizdų nėra matę. Jeigu matysime, kad padėtis blogėja, reikės uždaryti ir kai kuriuos kelius, bet padėtis kontroliuojama", - sakė Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktorė Judita Simonavičiūtė . Vakar daugeliui žmonių jau tekus bėgti iš vandens užlietų namų, civilinės saugos specialistai nenorėjo sutikti, kad susizgribta buvo per vėlai, rašo "Vakarų ekspresas".