Savaitės pradžioje prapliupęs lietus kurorto gyventojus bei atsakingus specialistus privertė ne juokais susirūpinti. Antradienį kanalizacijos vamzdžiai nebesugebėjo talpinti viso nutekančio vandens, tad ėmė tvinti rytinėje miesto dalyje įrengti butai. Tačiau tuomet nukentėjusieji nuo gamtos išdaigų dar nežinojo, jog netrukus patvins ne tik kai kurių palangiškių būstai, bet ir pats miestas.

Gerokai prastesnė situacija buvo ketvirtadienį – maždaug pusantro metro pakilus vandens lygiui Rąžėje, jis ėmė veržtis ne tik į pievas, bet ir šalia esančias kavines.

Patvino netikėtai

Penktadienį “Palangos komunalinio ūkio” direktorius S.Dokšus “Vakarinei Palangai” teigė, jog reguliuoti upės vandens lygį šiuo metu neįmanoma. Specialistas pripažino, jog tuo atveju, jei ties vieta, kur Rąžė įteka į jūrą, iš upės būtų laiku išimtos šiukšles sulaikančios grotos, vandens lygis būtų kiek žemesnis. Tačiau patvinus upei tai padaryti nebeleido siautėjanti jūra.

Pasiteiravus, kodėl minėtas grotas išimti nebuvo pasirūpinta anksčiau, S.Dokšus atkreipė dėmesį, jog vandens lygis Rąžėje pakilo visiems labai netikėtai. “Kas galėjo žinoti, kad taip bus. Per visą mano gyvenimą rugpjūtį nėra buvę tokių liūčių”, - laikraščiui sakė “Palangos komunalinio ūkio” vadovas.

Plaukiojo baldai

Ketvirtadienį stebėdama nebevaldoma tapusią situaciją kavinės “Rąžė” savininkė D.Ganžirauskienė negalėjo sulaikyti ašarų – patvinusi upė iki pat durų apsėmė kavinės kiemą. Vandenyje liko lauke stovėję mediniai baldai, gėlės.

Ketvirtadienio rytą verslininkė su nerimu stebėjo patvinusią upę – moteris baiminosi, jog link jūros tekanti srovė netrukus gali pasiglemžti ir kavinės kieme stovėjusius, tačiau prie žemės nepritvirtintus medinius stalus bei suolus. Ir iš tikrųjų – netrukus dalis baldų ėmė plaukioti, tad kavinės darbuotojams nebeliko nieko kita, kaip nusiavus batus bei pasiraitojus kelnes “žvejoti” juos iš vandens.

Nerimą verslininkei kėlė ir tai, jog Rąžė paskandino ir jos ilgai puoselėtas gėles. “Vandens lygis kyla, o niekas nežiūri. Septynerius metus čia dirbu, tad jau pastebėjau – jei komunalininkai nuleistų apsaugines upės užtvaras, vanduo imtų bėgti per jų viršų ir greičiau nuslūgtų. Skambinau, prašiau, bet niekas nežiūri – mat kitoje tiltelio pusėje lelijas augina”, - su apmaudu kalbėjo moteris.

Prakalbo apie baudas

D.Ganžirauskienė pasakojo, jog vanduo iš aukščiau esančios Ronžės gatvės į kavinės kiemą ėmė tekėti dar šeštadienį. Negana to, netrukus jis ėmė veržtis į pastato vidų – kavinės virtuvę.

“Kaip koks cunamis. Dar su šluota bandžiau sulaikyti, bet kur tau – nubloškė. Paskui vanduo ėmė tekėti į lauką”, - pasakojo kavinės savininkė.

Bandydama kiek pasigerinti padėtį, D.Ganžirauskienė pasirūpino, jog link Rąžės būtų iškastas latakas, kuriuo iš aukščiau esančios gatvės į kavinės kiemą nutekantis vanduo subėgtų į Rąžę. Tačiau apie nelegalių lataką sužinoję aplinkosaugininkai prakalbo apie nemažas baudas.

Užliejo krantinę

Užtvino ketvirtadienį ne tik “Rąžės” kavinė – gerokai pakilus vandens lygiui, apsemta buvo dalis upės krantinės, esančios prieš J.Basanavičiaus gatvę. Už S.Daukanto gatvės vanduo buvo pakilęs tiek, kad vos keliolikos centimetrų trūko, jog pradėtų veržtis į pėsčiųjų dalį. Tai, beje, tapo atrakcija turistams – ne vienas su fotoaparatu ar filmavimo kamera skubėjo įsiamžinti neįprastai patvinusios Rąžės fone.

Po vandeniu atsidūrė ir vieta, kurioje per vasarą stovėjo smalsuolius viliojanti drakono formos “Pabaisa”. Laimei, atrakcioną patraukti suspėta laiku.

Išplukdė trinkeles

Gerokai nukentėjo ir pramogų centras “Fortas”. Maždaug pusė tiltelio, vedančio iš J.Basanavičiaus gatvės į “Fortą”, atsidūrė po vandeniu. Tai pamatę neįprastą pramogą sau pasidarė vaikai – į vandenį panirusiu tilteliu mažieji noriai važinėjo dviračiais.

Patvinusi Rąžė apsėmė ir pramogų klubo terasą, išjudino bei išplukdė medines trinkeles, kuriomis buvo išgrįstas “Forto” kiemas. Darbuotojai taip pat buvo priversti braidyti po vandenį ir į polietileninius maišus rinkti plaukiojančius rąstelius.

“Pabaisą” išgelbėjo

Pasak “Forto” rinkodaros skyriaus vadovo K.Markevičiaus, pirmieji pavojaus signalai jį pasiekė iš trečiadienio į ketvirtadienį, trečią valandą nakties. “Mobiliuoju telefonu gavau žinutę ir mūsų kaimynų, “Pabaisos” savininkų, kurios turinys buvo maždaug toks: “Po 20 minučių ir į mūsų “Pabaisa”, ir į “Fortą” įsiverš vanduo”. Tuomet budinome personalą, žiūrėjome, ką galime padaryti. Kėlėme aukštyn aparatūrą, bet beveik neabejoju, kad dalį jos drėgmė vis tiek sugadino”, - ketvirtadienį laikraščiui kalbėjo K.Markevičius.

“Fortas” prarado ne tik terasoje išgrįstas trinkeles – vanduo įsiveržė ir į pastato vidų bei apsėmė rūsį, sandėlį bei pirmajame aukšte esančią šokių salę. “Vandens šiuo metu – iki kelių”, - su apmaudu konstatavo Rinkodaros skyriaus vadovas.

Tyvuliavo vanduo

Ketvirtadienio rytą nuo J.Basanavičiaus gatvės iki buvusio “Jūratės” baseino praeiti taip pat nebuvo įmanoma – praeiviams sustoti tekdavo pasukus vos kelis žingsnius iš J.Basanavičiaus gatvės, nes palei kavinę “Kastytis” jau tyvuliavo vanduo. Apsemta buvo visa minėta atkarpa – Meilės alėja, tiltelis, vedantis per Rąžę. Iš vandens tekyšojo krantinę juosiančios apsauginės sienelės.

Ne ką daugiau pešė ir norėjusieji link buvusio “Jūratės” baseino patekti pro kavinę “Ronžės uostas” – jos kieme taip pat tyvuliavo vanduo.

Pakliuvo į nelaisvę

Kliuvo ir magijos teatrui “DiArchy” – Meilės alėjoje įrengta pasirodymams skirta palapinė bei aptvertoje teritorijoje stovėję teatro artistų gyvenamieji vagonėliai taip pat mirko vandenyje.

“Automobiliai, kempingai – viskas skendi. Esame savo vagonėlyje ir laukiame, kol vanduo nuslūgs. Pakliuvome į nelaisvę ir net išvažiuoti negalime”, - apmaudo neslėpė magijos teatro direktorius A.Gaičiūnas.

Vadovas prisipažino, jog vagonėliuose, kuriuose gyvena artistai, tyvuliuoja vanduo. “Todėl dabar sėdime ant sėdynių kojas susikėlę”, - sakė “DiArchy” vadovas.

Suprato naktį

Apie tai, kad Rąžė tvinsta, magijos teatro atstovai suprato naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį. Pasak A.Gaičiūno, apie antrą valandą nakties jis atsibudo ir pastebėjo, jog viskas užpilta. Trauktis iš vandens semiamos teritorijos tuomet jau buvo per vėlu. “Tada pagalvojome, kad naktį palis ir nustos. Tačiau dabar jau aišku, kad vandens lygis tik kyla”, - apmaudo neslėpė A.Gaičiūnas. Pasak “DiArchy” direktoriaus, po aptvertą magijos teatro teritoriją vaikščioti galima tik nusivilkus viršutinius drabužius, nes vandens lygis vietomis – iki juosmens. “Jei norime nubristi iki savo palapinės, turime nusirengti”, - sakė A.Gaičiūnas.

Neramu dėl mašinų

Palapinėje, kurioje vyksta magų pasirodymai, taip pat tyvuliuoja vanduo – plaukioja grindys, žiūrovams skirti suolai. Saugodami, kad nesušlaptų, vertingiausius daiktus magijos teatro atstovai sukėlė ant pusantro metro aukščio scenos.

Neramu A.Gaičiūnui ir dėl dviejų teatro teritorijoje stovinčių bei vandenyje skendinčių automobilių – “Mazdos” ir praėjusių metų laidos “Ford Transit”. Teatro direktoriaus teigimu, jų varikliai ko gero, užpilti.

Lieka laukti

Pasak “DiArchy” vadovo, jei tik artistai būtų žinoję, jog Rąžė gali taip patvinti, tikrai nebūtų čia apsistoję. “Dabar esame spąstuose – Meilės alėja link tiltelio važiuoti negalime, nes ten gylis dar didesnis. O link J.Basanavičiaus gatvės taip pat neįmanoma judėti – trukdo mūsų pačių palapinė, kurią išmontuoti nėra taip paprasta. Blogiausia yra tai, kad nežinome, kiek vandens lygis dar kils”, - “Vakarinei Palangai” kalbėjo A.Gaičiūnas.

Kokių nuostolių patvinusi Rąžė pridarė artistams, kol kas sunku pasakyti, nes net į vietą iškviesti draudimo kompanijos atstovai negalėjo įvertinti situacijos. Anot teatro direktoriaus, reikia laukti, kol vanduo atslūgs.

Šventojoje - geriau

Šventojoje padėtis kiek geresnė – pasak gyvenvietės seniūno R.Litvino, daugiausiai problemų būta trečiadienį, kuomet ėmė tvinti Kopų, Prieplaukos bei Jūros gatvės. “Visą dieną dirbome – ieškojome, kur nukreipti susikaupusį vandenį. Šiandien padėtis geresnė”, - ketvirtadienį kalbėjo R.Litvinas.

Šventojoje vėjas nuvertė keletą prekybinių stalų ir nulaužė vieną prie vadinamojo Beždžionių tilto augusį medį. “Laimei, niekas nenukentėjo”, - sakė seniūnas. Pajūryje įsikūrusios lauko kavinės, R.Litvino teigimu, apsemtos nebuvo.