Tokią beprecedentę bylą ketvirtadienį atvertė Panevėžio apygardos teismas. Klausantis kaltinamojo iš nuostabos antakiai kilnojosi ir teisėjui, ir prokurorui, ir valstybės paskirtai gynėjai.

Turto prievartavimo bylos iš privačių asmenų ar pareigūnų nėra retos. Dažniausiai laiškus su grasinimais nusižiūrėtiems asmenims siuntinėja ir pinigų reikalauja kaliniai.

10 klasių išsilavinimą turintis bedarbis J. Survila iki tol su teisėsauga problemų turėjo tik dėl įsigyto vieno kontrabandinių cigarečių pakelio, tačiau jo užmojai prievartauti pinigus pranoko patyrusių nusikaltėlių.

Jis kaltinamas tuo, kad šių metų vasario 25 dieną iš savo mobiliojo ryšio telefono, prisijungęs prie dviejų savo elektroninio pašto dėžučių, parašė ir Lietuvos Respublikos prezidento kanceliarijai išsiuntė du analogiško turinio elektroninius laiškus.

Juose vyras grasino susprogdinti po dvi bombas penkiose Lietuvos mokyklose. Kad to neatsitiktų, reikalavo, jog prezidentė per penkias dienas surinktų ir perduotų jam penkis milijonus eurų. Laiškuose reketininkas nurodė, kad pinigų perdavimo vietą ir laiką praneš vėliau.

Vieno iš jo elektroninio pašto adresas skambėjo gana grėsmingai ir galėjo sukelti asociacijas su terorizmu. Jis prasidėjo žodžiu „habibas“. Kadangi išsiuntęs pirmąją grasinamą žinutę prezidentūrai vyras nesulaukė jokio atsako, po keliolikos minučių išsiuntė kitą, kad būtų įtikinamiau, „prikabino“ internete surastų bombų nuotraukas.

J. Survilos psichiką tyrę specialistai nustatė, kad jis gali atsakyti už savo veiksmus.

Norėjo pasiimti dukrą

Į teismą iš Anykščių rajono, Troškūnų miestelio, kur šiuo metu gyvena, J. Survila buvo atvežtas policijos automobiliu. Spalio mėnesį jis neatvyko į pirmąjį posėdį Panevėžio apygardos teisme – aiškino neturintis pinigų kelionei, nes darbdavys neišmokėjo algos. Į kitą posėdį teismas nutarė jį atvesdinti.

„Būčiau autobusu atvažiavęs, tačiau iš vakaro paskambinęs įgaliotinis pasakė, kad nuveš“, – kaltinamasis teismui paaiškino, kad šį kartą buvo nusprendęs pasirodyti.

J. Survila pripažino savo kaltę ir gailėjosi dėl to, ką padarė. Jis pateikė argumentus, kodėl ryžosi tokiam žingsniui.

Bedarbis pasakojo, kad vasario 24 dieną jam paskambino buvusi žmona, kuri kartu su jo ketverių metų dukra gyvena Kaune. Ji pranešė, kad šio miesto vaiko teisių specialistai iš jos paima dukrelę ir ją apgyvendins vaikų globos namuose.

Pasak teisiamojo, buvusi jo sutuoktinė turi problemų dėl alkoholio. J. Survila jau anksčiau žinojo, kad jo vyriausią dukrą gali ištikti jaunėlės, kurios jis susilaukė su kita, taip pat svaigalais piktnaudžiaujančia moterimi, likimas – mažylė jau kuris laikas auga vaikų globos namuose.

Abiem vaikams išlaikyti iš jo priteisti alimentai – vyriausiai dukrai 100 eurų per mėnesį, jaunesnei – po 75 eurus. Vienai alimentų jis nemoka nuo šių metų birželio, kitai – nuo kovo mėnesio.
Tėvas vaiko teisių specialistų prašė atiduoti jam auginti vyresnę dukrą, tačiau jam buvo pasakyta, kad privalo turėti nuolatinę gyvenamąją vietą ir nuolatines pajamas.

Iš buvusios žmonos išgirdus, kad dukrelė išvežama į vaikų globos namus, J. Survilai į galvą šovė mintis reketuoti prezidentę.

Per apklausą jis nurodė, kad buvo labai supykęs ant valdžios. Teisėjo paklaustas, ar nepagalvojo, kad gyvenamąją vietą ir nuolatines pajamas galėtų turėti dirbdamas, teisiamasis atsakė neigiamai.

Grasinamus laiškus į prezidentūros kanceliariją jis išsiuntė iš savo sesers mobiliojo telefono, nes jo buvo sugedęs. J. Survila negalėjo logiškai paaiškinti, kodėl reikalavo tokios didelės sumos.
„Tikėjausi nors kiek gauti“, – prisipažino.

Už gautus pinigus vyras ketino įsigyti būstą sau bei dukrai ir „užtikrinti mergaitei gyvenimą“. Gynėjai pasiteiravus, ar yra apskaičiavęs, kiek reikia per mėnesį pinigų vaikui išlaikyti, teisiamasis atsakė neigiamai.

Anykščių rajono socialiniai darbuotojai teismui nurodė nemanantys, kad J. Survila gebėtų pasirūpinti vaiku ir tada, jeigu turėtų namus, darbą ir pajamų. Jų teigimu, jaunas dviejų vaiku tėvas nesugeba gyventi vienas, sunkiai orientuojasi, kokios jo pajamos ir išlaidos, juo rūpinasi mama. J. Survila šiuo metu gyvena su seserimi.

Žada ieškotis darbo

Prokuroras prezidentūros baugintojui prašė skirti 4 metų laisvės atėmimo bausmę, jos vykdymą atidedant pustrečių metų. J. Survilos advokatė prašė švelnesnės bausmės.

Vyras, paklaustas, kaip įsivaizduoja savo ateitį, jeigu pavyks išvengti kalėjimo, atsakė, kad ieškosis darbo.
Jis ketina plušėti pas ūkininkus. Į darbo biržą, kurioje buvo registruotas, bet išbrauktas be teisės registruotis pusę metų, nes atsisakė mokytis, grįžti nenorėtų.

Nuosprendį teismas Anykščių rajono gyventojui paskelbs lapkričio 21 dieną.