Nors pagrindiniai bylos kaltinamieji Sauliui Velečka, pravarde Agurkas, Norbertas Tučkus, Audrius Petkauskas, Tadas Petrošius prašė skirti švelnesnes kardomąsias priemones – piniginį užstatą ir intensyvią priežiūrą laisvėje, Klaipėdos apygardos teismas ketvirtadienį nutarė vyrams ir toliau skirti griežčiausią kardomąją priemonę - suėmimą trims mėnesiams.

Teismas atsižvelgė į tai, kad visiems kaltinamiesiems pateikti kaltinimai yra susiję su itin visuomenei pavojingu neteisėtu disponavimu itin dideliu kiekiu narkotinėmis ir psichotropinėmis medžiagomis, jų kontrabanda tarp užsienio šalių.

Be to, konstatuota, jog kaltinimai yra pareikšti dėl to, kad nusikaltimai buvo daromi ilgai ir pavojingu būdu, o kaltinamajame akte nurodoma, jog grupuotę subūrė ir jai vadovavo būtent šie keturi kaltinamieji.

Teismo nuomone, kaltinamiesiems nebuvo galima skirti švelnesnių kardomųjų priemonių, nes laisvėje jie vėl gali daryti nusikaltimus arba bandyti nuo teisingumo pasislėpti užsienyje, nes ten turi ryšių.
Klaipėdos apygardos teismas taip pat konstatavo, kad pagal pareikštus kaltinimus visi vyrai yra pavojingi visuomenei ir linkę pažeidinėti joje nusistovėjusias elgesio taisykles. Pagal formuojamą teismų praktiką viešojo intereso apsauga nusveria asmens laisvės gerbimo taisyklę. Teismo vertinimu, šiame baudžiamajame procese viešąjį interesą sudaro ne tik siekis izoliuoti nuo visuomenės linkusius nusikalsti asmenis, bet ir netrukdomai teisme ištirti labai pavojingus nusikaltimus.

Šią nutartį galima skųsti Lietuvos apeliaciniam teismui.

Liepą Klaipėdos apygardos teismas šiems keturiems kaltinamiesiems buvo skyręs švelnesnes kardomąsias priemones – piniginį užstatą po 30 tūkst. eurų, dokumentų paėmimą bei intensyvią priežiūrą 6 mėnesiams. Tačiau kaltinimą palaikantis prokuroras kreipėsi į Lietuvos apeliacinį teismą, kuris panaikino Klaipėdos apygardos teismo nutartį ir agurkinius grąžino į tardymo izoliatorių.

S. Velečka, N. Tučkus, A. Petkauskas, T. Petrošius yra suimti jau beveik ketverius metus – tol, kol vyko ikiteisminis tyrimas ir per visą bylos nagrinėjimą, kuris prasidėjo 2014 metų lapkričio 11 dieną.
Kai byla Klaipėdos apygardos teisme buvo atversta, suimti buvo 9 asmenys iš visų 12 kaltinamųjų.

Tačiau per dvejus metus suimtųjų liko tik penki – minėti keturi asmenys ir Dmitrijus Romanovičius, kuris kaltinamas prieštaringai vertinamo verslininko Vidmanto Sadausko nužudymu.

2014 metų lapkritį teisme „narve“ buvo ir Darius Petkauskas, ir Gintautas Cegelskis, ir Tadas Vieraitis, ir Saulius Vyšniauskas.

Tik trims kaltinamiesiems – Kęstučiui Liukaičiui, Redui Vilkauskui ir Linui Perminui buvo skirtos švelnesnės kardomosios priemonės – rašytinis pasižadėjimas neišvykti. Pastarasis dar buvo sumokėjęs ir 29 tūkst. eurų užstatą.

Pirmasis į laisvę žengė G. Cegelskis. 2014 metų gruodžio 1 dieną jam skirta kardomoji priemonė – maždaug 15 tūkst. eurų užstatas ir rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

2015 metų birželio 12 dieną laisvės oro įkvėpė T. Vieraitis ir S. Vyšniauskas. Jiems skirta kardomoji priemonė – užstatas po 20 tūkst. eurų.

D. Petkauskui kardomosios priemonės nebeskiriamos, nes šiuo metu jis atlieka laisvės atėmimo bausmę Marijampolės pataisos namuose.

Tačiau tai, jog užstatas nesulaiko kaltinamųjų Lietuvoje, jau įrodė L. Perminas. Neseniai paaiškėjo, kad jis ne tik spruko iš Lietuvos, bet spėjo „pasižymėti“ ir Švedijoje.

L. Perminas be teismo leidimo išvyko iš gyvenamosios vietos Lietuvoje, į keltą, plukdantį į Švediją, registravosi kito asmens vardu. Taip pat Klaipėdos apygardos teismui buvo pateikti Lietuvos kriminalinės policijos biuro Tarptautinių ryšių valdybos duomenys, kad iš Europolo Švedijos nacionalinio skyriaus gautas pranešimas, kad kaltinamasis už šioje valstybėje padarytą nusikaltimą buvo nuteistas 14 mėnesių laisvės atėmimo bausme. Ją vyrui užsienyje paskirta atlikti iki 2017 m. birželio 5 d., jeigu iki tol nebus pritaikytas lygtinis paleidimas.

Klaipėdos apygardos teismo teisėjų kolegija L. Perminui už akių skyrė suėmimą, o jo sumokėtą užstatą atėmė ir perdavė valstybei. L.Perminui skirto suėmimo terminą teismas nustatys, kai jis bus atvesdintas – po bausmės atlikimo Švedijoje bei perdavimo Lietuvai.

Kitas teismo posėdis vadinamojoje agurkinių byloje numatytas lapkričio 29 dieną. Tada ir paaiškės, ar bylos nagrinėjimą pavyks tęsti, nors teisme dėl akivaizdžių priežasčių negali dalyvauti kaltinamasis L. Perminas.

Šioje byloje, kurią sudaro 140 tomų, kaltinimai pareikšti dvylikai asmenų. Kaltinimai pateikti dėl nužudymo, kontrabandos, neteisėto disponavimo dideliu kiekiu narkotinių medžiagų, jų platinimu ir kitais nusikaltimais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)