Pasmaugė per kelias minutes

Šią savaitę 51-ąjį gimtadienį švęsiantis J. Davydovas visiškai pripažino savo kaltę ir Klaipėdos apygardos teisme trečiadienį labai gailėjosi to, ką padarė. Jis net neprieštaravo, kad jis ir toliau liktų už grotų – būtų pratęstas suėmimas.

Tačiau jis teismo prašė, kad jam būtų skirta dar viena kompleksinė psichologinė psichiatrinė ekspertizė, kuri esą galbūt padėtų atsakyti į klausimą, kodėl jis taip pasielgė. J. Davydovui jau buvo atlikta ambulatorinė psichologinė psichiatrinė ekspertizė ir nustatyta, kad jis pakaltinamas.

82 metų Kazė Davydova buvo nužudyta šiemet vasario 19 dieną. Ji buvo pasmaugta savo namuose Klaipėdoje – bute, kuriame gyveno kartu su šeimos iki šiol nesukūrusiu sūnumi J. Davydovu. Beje, pastarasis pats sūnaus prieš maždaug dešimt metų susilaukė su sugyventinę, tačiau jų keliai išsiskyrė, nes moters esą pradėjo labai gerti.

Vasario 19-osios rytą taksistu dirbęs J. Davydovas išėjo į darbą. Namo jis grįžo po kelių valandų – apie 9 val. išgerti kavos.

Jis teisme pasakojo, kad naktį jis jautėsi prastai – atidaręs langą šaukė. Todėl mama iš ryto pasiteiravo apie jo sveikatą ir pasiūlė išgerti raminamųjų vaistų.

2015 metų pavasarį J. Davydovas 20 dienu gydėsi Klaipėdos psichiatrinėje ligoninėje, tačiau jokių vaistų reguliariai nevartojo, mama medikamentų jam įsiūlydavo tik tada, kai pamatydavo, kad sūnaus būklė pablogėjo.

„Kai ji man pasiūlė vaistų, man pasirodė, kad ji yra ta Anglijos premjerė Margaret Tečer ir nori mane nunuodyti. Jos dar paklausiau, ar ji nėra žvalgybos agentė. Mama nustebo išraudo, taip supratau, kad ji tokia ir yra. Todėl ją pastūmiau, ji pakrito ant lovos. Apie porą minučių ją smaugiau, o tada rankas atleidau Ji dar kvėpavo, todėl vėl ėmiau smaugti. Iš visa tai truko kokias 5-7 minutes. Kai ji nebekvėpavo, iš burnos pradėjo veržtis putos, supratau, kad ji nebegyva. Pasiėmiau pasą, pinigų, o kažkoks vidinis balsas kuždėjo, kad turiu važiuoti kuo toliau“, – teisme aiškino J. Davydovas.

Kalbėjo apie „Sputniką“ ir keistus objektus

Jis patraukė Palangos link. Kurorte esą pamatę automobilį, kuris labai panašus į tokį, kokį vairuoja pažįstamas žmogus. „Tada tas pats vidinis balsas man ėmė kuždėti, kad turiu sekti tą automobilį. Jis važiavo į Latviją, o aš – iš paskos. Privažiavome Duobelę, tas automobilis pasuko į miško keliuką ir dingo, o mano mašina ėmė gesti, nes baigėsi kuras. Man pasirodė keista, nes gaunu energiją per „Sputniką“, jie turėjo papildyti kuro atsargas, bet to nepadarė. Kai sustojau, maždaug 10 minučių aplink mane skraidė keisti objektai, kurie švietė violetine spalva. Vėliau jie dingo“, – lyg pasaką teisme sekė J. Davydovas.

Tuomet prie jo stabtelėjo kitas automobilis, kurio vairuotojas paklausė, ar baigėsi degalai. J. Davydovas pagalbos atsisakė. Netrukus pro šalį važiavo Duobelės rajono policijos patruliai. Pamatę lietuviškus valstybinius numerius, jie ėmė klausinėti, kas nutiko, jiems kilo įtarimų, kad vairuotojas apsvaigęs nuo kvaišalų ar raminamųjų vaistų.

„Aš jiems pasakiau, kad nužudžiau savo mamą ir Margaret Tečer. Tada jie mane uždarė į areštinę“, – pasakojo kaltinamasis.

Mama – šventas žmogus

Latvijos pareigūnai iškart informaciją perdavė Klaipėdos pareigūnams. J. Davydovas anksčiau buvo teistas už vagystę, į laisvę jis buvo paleistas anksčiau laiko, todėl policija turėjo duomenis apie jo gyvenamąją vietą. Nuvykę į butą, pareigūnai ilgai beldėsi, bet niekas neatsidarė.

Kriminalistai iškvietė specialiąsias tarnybas, durys buvo išlaužtos. Lovoje gulėjo negyva moteris, ant jos kaklo buvo matyti smaugimo žymių.

Po kelių dienų į Klaipėdą buvo pargabentas ir J. Davydovas, kuriam skirta griežčiausia kardomoji priemonė – suėmimas trims mėnesiams.

Kitas nužudytosios sūnus Olegas, kuris už brolį yra vyresnis šešeriais metais, teisme pasakojo, jog apie nusikaltimą sužinojo iš spaudos.

„Mamos kaimynė paskambino mano žmonai, pasakė, kad bute kriminalistai. Nuvykau ten, bet niekas nieko nesakė. Po kurio laiko žiniasklaidoje perskaičiau, kad mano brolis sulaikytas Duobelėje. Pasiskambinau vietos pareigūnams ir jie tai patvirtino. Iki šiol negaliu suprasti, kodėl jis taip padarė, už ką. Mama buvo šventas žmogus, jį labai mylėjo, virė valgį, skalbė. Kartą paprašiau, kad Jurijus pakeistų elektros lemputę mamos kambaryje, tai jis atšovė, kad jei man reikia, aš ir turėčiau pakeisti“, – mamos ir su ja gyvenusios brolio santykius apibūdino O. Davydovas.

Pasikeitė, kai grįžo iš pataisos namų

Jis tvirtino, kad J. Davydovas buvo normalus, tačiau jo elgesys labai pasikeitė, kai jis grįžo iš Pravieniškių pataisos namų, kur atliko bausmę už stambią vagystę.

„Jis pats prašėsi kad būtų paguldytas į psichiatrinę ligoninę. Tačiau mama niekada nesiskundė, kad Jurijus blogai elgtųsi, todėl tikrai nenujautėme, kad gali nutikti tokia nelaimė“, – ašarų teisme netramdė O. Davydovas.

Jis pateikė civilinį ieškinį atlyginti 30 tūkst. eurų neturtinę žalą. „Sutinku, neprieštarauju Jei jau taip padariau, tai su viskuo sutinku“, - ieškinio sumai neprieštaravo J. Davydovas.

Klaipėdos apygardos teismo teisėjų kolegija trečiadienį patenkino J. Davydovo ir jo gynėjo prašymą kaltinamajam skirti dar vieną – kompleksinė psichologinę psichiatrinę ekspertizę.

Tačiau jos būtinumu labai abejojo valstybės kaltinimą palaikanti Klaipėdos apygardos prokurorė Edita Mikalainienė. „Visos ekspertizės jau atliktos. Be to, kaltinamojo veiksmai po nusikaltimo aiškiai rodo, kad jis suvokė, ką padarė, kaip elgėsi toliau. Jis susirinko dokumentus, pinigus ir bandė pabėgti iš Lietuvos. O jo pasakojimai apie M. Tečer, žvalgybos agentus, keistus objektus yra tik gynybos versija, siekiant išvengti baudžiamosios atsakomybės“, – savo nuomonę reiškė prokurorė.