Vilniaus miesto apylinkės teismas pirmadienį paskelbė, kad vienoje draudimo bendrovėje dirbanti 55 metų Milda P. pažeidė Kelių eismo taisykles (KET), dėl jos neatsakingų veiksmų žuvo žmogus.

„Jos veika, nors ir padaryta dėl neatsargumo, yra labai pavojinga“, – pabrėžė baudžiamąją bylą išnagrinėjusi teisėja Nida Vigelienė.

„Šią nusikalstamą veiką ji padarė šiurkščiai pažeisdama Kelių eismo taisykles: automobilį vairavo pajutusi neigiamą išmetamųjų dujų poveikį sveikatos būklei ir nesustojo, tęsdama važiavimą, pasirinkdama vairuojamo automobilio važiavimo greitį ji neatsižvelgė į eismo intensyvumą, kad galėtų sustabdyti transporto priemonę iki bet kurios iš anksto numatomos kliūties, ir priartėjusi prie priekyje jos automobilio jos važiavimo krypties eismo juosta arčiau dešiniojo važiuojamosios dalies krašto ta pačia kryptimi mažesniu greičiu važiavusio dviratininko, kurį buvo galimybė iš anksto pastebėti, ji laiku nesulėtino vairuojamo automobilio važiavimo greičio ir nesustabdė jo prieš kliūtį, o taip pat jos neapvažiavo“, – nuosprendyje nurodė teisėja.

Anksčiau neteista Milda P. susitaikė su žuvusiojo dviratininko seserimi ir broliu, jiems atlygino padarytą turtinę ir neturtinę žalą, todėl neprieštaraujant nukentėjusiesiems ir prokurorui teismas nutarė kaltinamąją atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės.

Anot teismo, Milda P. yra pakankamai drausminga vairuotoja, o tragiškas įvykis kelyje buvo atsitiktinio pobūdžio.

Tačiau atleisdamas Mildą P. nuo baudžiamosios atsakomybės teismas, siekdamas ją pataisyti, paveikti, kad laikytųsi įstatymų ir vėl nenusikalstų bei siekdamas užtikrinti teisingumo principo įgyvendinimą, skyrė baudžiamojo poveikio priemones – nurodė į Nukentėjusiųjų nuo nusikaltimų fondą sumokėti 10 MGL (376,60 Eur) baudą, be to, dvejiems metams moteriai uždraudė vairuoti transporto priemones.

Bylos duomenimis buvo nustatyta, kad Milda P. praėjusių metų liepos 21 d., apie 17.25 val., automobiliu „Volswagen Polo“ važiuodama Geležinio Vilko g., ties Seimo tuneliu apsinuodijo transporto priemonių išmetamosiomis dujomis.

Blogai pasijutusi moteris turėjo sustabdyti automobilį ir toliau nevairuoti, bet ji tęsė kelionę ir pravažiavusi prekybos centrą „Ozas“ ties Jono Kazlausko g. užvažiavo šaligatvio bortelio, juo važiavo apie 40 metrų, o po to vėl išvažiavo į kelią ir partrenkė juo važiavusį dviratininką Artūrą Gruodį – 40 metų vyras patyrė sunkius sveikatos sužalojimus, nuo kurių įvykio vietoje mirė.

Baudžiamąją bylą teismui perdavęs prokuroras Linas Gružas nurodė, kad Milda P. privalėjo sustoti prie Seimo, kai pajuto, kad apsinuodijo transporto priemonių išmetamosiomis dujomis. Tai numato ir KET – susirgus vairuoti draudžiama, neatsitiktinai transporto priemonės yra laikomos padidinto pavojaus šaltiniu.

Eismo įvykio metu kaltinamoji buvo blaivi.

Baudžiamojon atsakomybėn dėl tragiško įvykio patraukta moteris pripažino jai pateiktus kaltinimus, tačiau apie prieš metus nutikusią nelaimę nelabai ką galėjo papasakoti.

„Prisiimu kaltę dėl nelaimės – tada pasijutau blogai, nesustojau, kai išvažiavau iš tunelio, bloga savijauta baigėsi, maniau, kad viskas praeis, – teisme sakė Milda P. – Bet pravažiavusi Ozo viaduką praradau sąmonę – nuo to momento nieko neprisimenu. O kai atsigavau, pamačiau, kad automobilis yra sustojęs, buvo išdaužtas stiklas, supratau, kad su kažkuo susidūriau. Paskui pamačiau, kad ant kelio guli žmogus.“

Ji sakė padariusi klaidą, kad pajutusi sveikatos pablogėjimą nesustojo, o toliau važiavo automobiliu.

Kad moteris laikinai galėjo prarasti sąmonę, pareigūnams nekilo abejonių – tokios pozicijos ji laikėsi nuo pat pradžių, kai tik išlipo iš automobilio. Kad moteris skundėsi sveikata, nurodė ir liudytojai, buvę įvykio vietoje, kurioje buvo mirtinai sužalotas dviratininkas.