Tačiau paaiškinti, kodėl ir kokiomis aplinkybėmis nužudė menininkę, nenori. „Esu jau davęs parodymus policijoje, noriu, kad mane teistų pagal tai, ką jau esu pasakęs“, – ketvirtadienį pareiškė 27 metų M. Lozaraitis.

Vilniaus apygardos teismas pradėjo nagrinėti didelio visuomenės dėmesio sulaukusią A. Každailytės nužudymo bylą – M. Lozaraičiui pateikti kaltinimai ne tik dėl nužudymo iš savanaudiškų paskatų, bet ir dėl neteisėto elektroninės mokėjimo priemonės įgijimo bei panaudojimo, pasikėsinimo sukčiauti, vagystės bei turto sunaikinimo bendrininkų grupėje.

Tuo metu jo bičiulis – penkis kartus teistas Aleksejus Baranovas, kuris anksčiau teistas dėl nužudymo, kaltinamas dėl vagystės ir nepranešimo apie sunkų nusikaltimą. Jis sakė, kad neturi ką slėpti, nes dailininkės nenužudė, bet tik ją apvogė, tiesa, ne visus daiktus, kurie yra nurodyti prokurorų surašytame kaltinamajame akte, išnešė iš menininkės namų.

Bylos duomenimis, praėjusių metų liepos 22 d. M. Lozaraitis apie 2 val. nakties peiliu atsirakino dalininkės A. Každailytės buto Vilniuje duris ir ją pasmaugė. Įvykdęs šį nusikaltimą kaltinamasis pertempė moters kūną į tuščią kaimyno butą, kurio duris buvo išlaužęs jau anksčiau, taip bandė slėpti nusikaltimo pėdsakus.

Pasišalindamas iš nusikaltimo vietos M. Lozaraitis pasisavino aukos mobilųjį telefoną, kompiuterį, banko korteles bei kelis kitus asmeninius daiktus.

A. Každailytei netikėtai dingus, policija pradėjo intensyviai vykusią paiešką, apie dingusią menininkę pranešė daugelis žiniasklaidos priemonių, žinia plito ir socialiniais tinklais internete.

Po kelių dienų su nužudymu susieti vyrai buvo sulaikyti, o A. Každailytės kūnas – surastas.

Tyrimo metu nustatyta, kad M. Lozaraitis 2015 m. pavasarį apsigyveno Vilniuje pas A. Baranovą, su kuriuo susitiko ir susidraugavo Alytaus pataisos namuose.

Kaltinamieji su A. Každailyte susipažino tuomet, kai ji pardavusi savo butą Latako g. persikėlė gyventi į Sodų g. – abu vyrai buvo pasamdyti remontuoti naująjį moters būstą ir padėti jai persikraustyti.

Pradėję buto remonto darbus M. Lozaraitis ir A. Baranovas pastebėjo, kad kaimyniniame bute niekas negyvena.

Tyrimo duomenimis, išlaužę šio buto duris, jie apsilankė jame kelis kartus ir pavogė įvairiausių daiktų už bendrą beveik 13 tūkst. eurų sumą. Išlaužtos kaimyno buto durys buvo pridengtos remontuojam menininkės butui nupirktais stiklo vatos paketais, tad įsilaužimo žymių niekas nepastebėjo.

Persikraustymo dieną, kaip įtariama, M. Lozaraitis iš moters rankinės ištraukė 100 eurų – neva už tai, kad ji neatsiskaitė už tebevykstančius remonto darbus.

Kitą dieną apie pavogtus pinigus tapo žinoma, tad M. Lozaraičio paslaugų menininkė atsisakė, todėl keletą dienų A. Baranovas butą remontavo vienas.

Pasak pareigūnų, vieną vakarą, kai A. Baranovas grįžo po šio darbo namo, M. Lozaraitis užsiminė, kad eis apvogti A. Každailytę ir po kelių valandų išėjo. Likęs namie A. Baranovas paryčiais sulaukė M. Lozaraičio skambučio ir susitiko su juo mieste.

Laukdamas bendrininko M. Lozaraitis sugebėjo pasinaudoti nužudytosios banko kortele ir iš jos sąskaitos nuėmė virš 100 eurų, už kuriuos abu kaltinamieji vėliau pirko narkotikų. Nužudytosios daiktus, kurių bendra vertė nesiekė 500 eurų, kaltinamieji ketino parduoti.

Ne kartą prisipažino, kad nužudė dailininkę

Šioje byloje nukentėjusiaisiais yra pripažintas A. Každailytės tėvas, brolis ir dukterėčia. Jie iš kaltinamųjų prašo priteisti ne tik turtinę, bet ir neturtinę žalą – apie 100 tūkst. Eur.

Nužudytosios tėvas Arvydas Stanislavas Každailis taip pat yra dailininkas, grafikas, knygų iliustratorius. Jis yra atkūręs ir sukūręs daugiau kaip 40 miestų ir miestelių herbus, vėliavas: istorinę valstybės vėliavą, Lietuvos valstybės herbą, pasienio stulpus, Prezidento vėliavą, Lietuvos valstybės didįjį herbą, Seimo logotipą ir kt.

Nužudytosios dailininkės tėvas teisme neslėpė, kad su dukra prieš tragediją ilgą laiką nebendravo, nes jis gyveno kaime, o A. Každailytė – Vilniuje. Apie tai, kad jo dukra yra dingusi, tėvas sužinojo per televizijos žinias.

„Agnė buvo labai savarankiška – pati rinkosi, kaip jai gyventi, kaip elgtis, ji buvo talentinga dailininkė, galėjo daug padaryti“, – sunkiai rinko nužudytosios tėvas.

Jo teigimu, dingus dukrai jos paieška užsiėmė sūnus Daumantas Simonas Každailis, kuris yra knygų dailininkas. Tačiau surasti sesers jam nepavyko, nors kartu su policijos pareigūnais ir buvo atvykęs į A. Každailytės butą. O ji jau tuo metu buvo nužudyta ir paslėpta gretimame bute.

Nužudytosios brolis įsitikinęs, kad jo seserį nužudė ne vienas M. Lozaraitis. Šią versiją tyrė ir policijos pareigūnai, bet įrodymų, kad su nužudymu buvo susijęs ir A. Baranovas, ikiteisminio tyrimo metu nepavyko surinkti.

Daumantas Simonas Každailis (kairėje) ir Arvydas Stanislavas Každailis
Tačiau nužudymu kaltinamo M. Lozaraičio bičiulis A. Baranovas pareiškė, kad M. Lozaraitis jam ne kartą buvo prisipažinęs, jog nužudė buto šeimininkę, bet tuoj pat pasitaisydavo ir pareikšdavo, kad pajuokavo.

Po nužudymo policija paleido – patikėjo, kad vogtus daiktus rado

Dailininkės brolis D. Každailis neslepia, kad nors byla ir perduota nagrinėti teismui, tačiau iki šiol neišnyko abejonės, jog baisų nusikaltimą M. Lozaraitis galėjo įvykdyti ne vienas. Jo teigimu, greičiausiai būtent todėl kaltinamasis nužudymu teisme ir atsisakė duoti parodymus.

„Mane tai labai nuvylė, nes buvau nugirdęs nuogirdų, kad teisme jis pasakys tai, ko mes negirdėjome, tikėjausi, jog pagaliau jis kalbės, nes visada buvau įsitikinęs, kad A. Baranovas jam buvo užkrovęs ne tiek kaltės, kiek jie buvo sutarę ir tai M. Lozaraitį supykdė, – sakė knygų dailininkas. – Bet matyt jis išsigando klausimų ir išvis atsisakė kalbėti.“

Pasak jo, tą naktį, kai buvo nužudyta jo sesuo, A. Baranovas M. Lozaraičiui buvo atsiuntęs mįslingą SMS žinutę.

„Tyrimo metu A. Baranovas sakė, kad tamsią naktį M. Lozaraitis negrįžta namo ir aš jam parašau žinutę „kaip sekasi“, bet net nežinau, kelinta buvo valanda, – kalbėjo dailininkės brolis. – Tamsią naktį nė vienas iš mūsų nė vienam iš artimųjų žmonių nerašome, kaip sekasi, o klausiame, kur esi, kada grįši, ypač jeigu žmogus kur nors dingo. Ką jis norėjo sužinoti – kas kaip sekasi? Ir kituose parodymuose yra parašyta, kad jis žinojo, jog (M. Lozaraitis) eina vogti, o kaip galima vogti iš žmogaus, kai jis yra namuose, o jo pinigai – banko kortelėse. Vogti nėra ko iš Agnės, nėra pas ją brangių daiktų, iš jos tik galima atimti. Kad iš žmogaus kažką atimti, reikia jį suniokoti, o teismo ekspertizės išvadoje nurodyta, kad sesuo ne tik buvo pasmaugta, bet ir jai suduoti smūgiai – padaryti sužalojimai.“

D. Každailis neslėpė, kad jį nuvylė teisėsaugos atlikto tyrimo rezultatai.

„Aš esu labai nusivylęs teisėsaugos pajėgų galimybėmis ištirti nusikaltimą – man nepatinka kaltinimas, nepatinka, kad A. Baranovui atmestas kaltinimas kaip bendrininkui, – sakė jis. – Aš suprantu, kad greičiausiai jis ten nebuvo, bet byloje yra tik įrodymas, kad jo telefono tuo metu ten nebuvo. Bet kad jis susijęs su tuo ir laukė, akivaizdu – iš šių nusikaltimų jie bendrai visą gėrį vartojo, pirkdavo narkotikus iš vogtų daiktų, o paskui suvartodavo kartu.“

A.Každailytės brolis taip pat stebėjosi, kad po nusikaltimo policijos pareigūnai buvo sulaikę M. Lozaraitį (kai šis bandė parduoti vogtus daiktus, kuriuos nurodė esą radęs), bet netrukus jį paleido.

„Tada jis grįžo pas A. Baranovą, jie turėjo daug laiko tartis ir apgalvoti savo parodymus“, – D. Každailio teigimu, akivaizdu, kad A. Baranovas galėjo vengti dalyvauti nusikaltime, nes kartą jau yra atlikęs bausmę dėl žmogaus nužudymo.

Kad kaltinamųjų suole dėl nužudymo turėtų sėdėti ne vienas, o du asmenys, mano ir nužudytos dailininkės tėvas A. Každailis.

„Man kelia abejonių ta naktis po nužudymo ir parodymai, ypač A. Baranovo – kelia abejonių, kad jis nežinojo apie nužudymą“, – sakė jis.

Prokuroras sklaido abejones: nėra įrodymų

Tuo metu baudžiamojoje byloje valstybinį kaltinimą palaikantis Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras Liutauras Rudzevičius sako, kad M. Lozaraitis vienas buvo apkaltintas dėl tyčinio nužudymo, nes duomenų, jog ir A. Baranovas būtų susijęs su labai sunkiu nusikaltimu, nebuvo gauta.

„Ikiteisminio tyrimo metu buvo surinkti faktiniai duomenys – mes rėmėmis apklausomis, telefoninių pokalbių ir SMS žinučių turiniu ir nustatėme, kad toje vietoje tuo metu buvo vienas asmuo ir mes jam pateikėme kaltinimą“, – sakė prokuroras.

L. Rudzevičius pažymėjo, kad tuo metu, kai buvo nužudyta menininkė, M. Lozaraitis vartojo narkotines medžiagas, bet ar nuo jų buvo apsvaigęs nusikaltimo metu, nepavyko nustatyti, nes jis buvo sulaikytas ne iš karto po nužudymo.

M. Lozaraičio advokatas Algirdas Gurauskas taip pat patikino, kad kaltinamasis nuo pat tyrimo pradžios aiškino, jog dailininkę jis nužudė vienas. „Mano ginamasis teigia, kad šį nužudymą jis padarė vienas, į butą jis ėjo tik apvogti“, – sakė jis.

Aleksejus Baranovas
Paklaustas, kodėl teisme kaltinamasis atsisakė nuoširdžiai papasakoti apie įvykdytą nusikaltimą, A. Gurauskas sakė: „Jam labai skaudu prisiminti, ką yra padaręs, jis labai puikiai supranta, kokia skaudi tragedija yra šioje iškilių dailininkų šeimoje. Aš pats mačiau, kaip jam buvo sunku – jis net negalėjo pakelti audeklo, kai buvo rastas lavonas, ir taip pat jam šiandien sunku duoti parodymus.“

Papasakojo, kaip žudė: smaugiau 5 minutes

Ikiteisminio tyrimo metu M. Lozaraitis policijos tyrėjams smulkiai papasakojo, kaip nužudė menininkę. Jis prisipažino, kad tądien tabore buvo nusipirkęs narkotikų, juos suvartojęs, o grįžęs namo nutarė nueiti apvogti buto, kuriame su A. Baranovu atliko remonto darbus, šeimininkę.

„Tuo metu bute šviesa nedegė, bet ji atsispindėjo nuo kompiuterio, prie kurio sėdėjo Agnė, – pasakojo kaltinamasis. – Tada Agnė atsistojo kažką paimti, o aš priėjęs dešine ranka ją paėmiau už kaklo, o kaire ranka – smaugti. Smaugiau apie 5 min., ji dar bandė muistytis. Paskui ją nuvilkau į koridorių, varžtu atrakinau kaimyno buto duris, ją nutempiau ir užmečiau skuduru. Grįžęs atgal į butą paėmiau daiktus, piniginę ir nuvažiavau į taborą. Kitą dieną norėjau parduoti kompiuterį ir telefoną, bet buvau sulaikytas policijos pareigūnų, kuriems paaiškinau, kad daiktus radau. Jie tada mane paleido.“

Mindaugas Lozaraitis ir advokatas Algirdas Gurauskas
M. Lozaraitis teigė, kad nusikaltimą įvykdė vienas ir dėl to, kaip pasielgė su A. Každailyte, esą labai gailisi.

Tuo metu A. Baranovas, kuris su M. Lozaraičiu susipažino atlikdamas bausmę Alytaus pataisos namuose, teisme pareiškė, kad dingus A. Každailytei net neįtarė, jog ji gali būti nužudyta, o jos lavonas yra paslėptas už sienos esančiame bute.

„Policijoje iš pradžių ant manęs norėjo visus makaronus kabinti, nes esu teistas dėl nužudymo, bet ši versija atkrito – aš su nužudymu nesusijęs“, – kalbėjo A. Baranovas.

Kalbėdamas apie M. Lozaraitį jis prisipažino, kad šis ne kartą po A. Každailytės dingimo buvo užsiminęs, jog ją nužudė, tačiau esą to nepriėmęs rimtai, nes iš karto pareikšdavo, kad pajuokavo.

Dėl vagystės ir nepranešimo apie įvykdytą nusikaltimą teisiamas A. Baranovas teisme taip pat prisipažino, kad M. Lozaraitis darbą suteikusią A. Každailytę buvo apvogęs jau pirmą dieną, kai tik su šia susipažino ir padėjo iš vieno buto pervežti jos daiktus į naująjį būstą. „M. Lozaraitis sakė, kad tada iš Agnės rankinės ištraukė 100 eurų“, – teigė A. Baranovas.