Spalio 10 d. Bendrajam pagalbos centrui buvo pranešta apie prekybos centre „Akropolis“ neva padėtą sprogmenį. Analogiško skambučio operatorės sulaukė spalio mėn. 18 d. – asmuo pranešė apie mokykloje neva padėtą sprogmenį.

Abiem atvejais Klaipėdos apskrities VPK buvo įvestas Sprogimo grėsmės likvidavimo planas „Skydas“, į įvykio vietas atvyko gausios policijos, Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos, medikų pajėgos, praneša policija.

Buvo evakuoti žmonės, nutrauktas prekybos centro ir mokyklos darbas. Objektuose sprogmenų ieškojo Lietuvos policijos Antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ išminuotojai. Dėl melagingų iškvietimų privatūs ir viešieji asmenys patyrė materialinių nuostolių.

Siekiant išaiškinti šiuos akiplėšiškus nusikaltimus, Klaipėdos apskrities VPK buvo sudaryta Klaipėdos miesto policijos komisariato ir Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos tyrėjų grupė. Pareigūnai per trumpiausią laiką atliko didelio masto kompleksinius tyrimo veiksmus bei nustatė įtariamuosius. Trečiadienio ryte pareigūnai sulaikė tris moksleivius.

Nustatyta, kad apie prekybos centre neva padėtą sprogmenį melagingai pranešė du keturiolikmečiai. Už keturiolikmečio duotą 1 eurą apie mokykloje neva padėtą sprogmenį Bendrajam pagalbos centrui pranešė šešiolikmetis. Nusikaltimai įvykdyti dėl chuliganiškų paskatų.

Nepilnamečiai jau turėjo reikalų su teisėsauga. Keturiolikmečiai buvo apklausiami dėl vagysčių, šešiolikmetis – dėl smurto prieš motiną ir vagystės.

Keturiolikmečiai išvengs baudžiamosios atsakomybės, nes už melagingą pranešimą apie visuomenei gresiantį pavojų ar ištikusią nelaimę atsako asmuo, kuriam iki nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo padarymo buvo suėję 16 metų.

Šešiolikmečiui bus pareikštas įtarimas dėl melagingo pranešimo apie visuomenei gresiantį pavojų, jeigu dėl to buvo iškviestos pagalbos tarnybos.

Už šį nusikaltimą baudžiama viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki 1 metų.

Nepilnamečių tėvams gali būti pateikti civiliniai ieškiniai už nuostolius, patirtus dėl prekybos centro ir mokyklos darbo sutrikdymo bei specialiųjų tarnybų reagavimo į melagingus iškvietimus.

Klaipėdos apskrities VPK struktūriniai padaliniai ir toliau operatyviai bei efektyviai reaguos į pranešimus apie visuomenei gresiančius pavojus. Kiekvienu atveju bus išnaudotos visos galimybės, kad melagingai apie tokius įvykius pranešę asmenys būtų patraukti atsakomybėn.