Prokuratūra praneša, kad, bylos duomenimis, vieni pagrindinių įtariamųjų, trisdešimtmetis R. M. ir keturiasdešimt penkių metų E. M., siekdami praturtėti, 2014 metų rudenį suorganizavo ir vadovavo nusikalstamam susivienijimui, kuris, kaip įtariama, skirtas neteisėtam disponavimui didžiuliais narkotinių ir psichotropinių medžiagų kiekiais, nelegaliai gabenamais į Norvegiją ir ten įvairiais kiekiais pardavinėjami.

Ikiteisminio tyrimo metu nustatyti atvejai, kai nusikalstamo susivienijimo narių užsakymu labai dideli kiekiai narkotinės medžiagos – hašišo, buvo atgabenti iš Ispanijos į Norvegijos Karalystę ir perduoti tolesniam jų realizavimui.

Kaip nustatė ikiteisminį tyrimą atlikę Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos pareigūnai, nusikalstamam susivienijimui vadovaudamas ir pats dalyvaudamas susivienijimo veikloje R. M. skirstė užduotis susivienijimo nariams, nurodydamas R. P. bei G. V. užverbuoti nukentėjusiuosius T. B ir T. K., tuo metu gyvenusius Norvegijoje, ir naudojantis jais pardavinėti narkotines medžiagas, taip pat įsakė užvaldyti dar vieno nukentėjusiojo D. B. automobilį.

Nukentėjusieji buvo užverbuoti naudojant apgaulę, fizinį smurtą bei grasinimus susidoroti su jų artimaisiais.

Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad realizavimui skirtos narkotinės ir psichotropinės medžiagos buvo slepiamos Norvegijoje, miškuose įrengtose slėptuvėse.

Atliekant šį tyrimą buvo glaudžiai bendradarbiaujama su Norvegijos pareigūnais, kurie, remdamiesi Lietuvos pareigūnų pateikta informacija, surado slėptuves ir išėmė realizavimui skirtas narkotines, psichotropines medžiagas.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, 2015 metų pavasarį nusikalstamas susivienijimas buvo reorganizuotas į ginkluotą nusikalstamą susivienijimą. Vieno susivienijimo narių susitikimo metu, prie Kaune esančio prekybos centro, panaudojant fizinį smurtą ir grasinant ginklais buvo sužaloti du nukentėjusieji, atimta jų laisvė bei pasikėsinta juos nužudyti.

Profesionalių ir savalaikių policijos pareigūnų veiksmų dėka nusikalstamo susivienijimo narių veikla buvo užkardyta, asmenys sulaikyti. Sulaikymo ir kratų metu narių automobiliuose bei namuose rasti ir paimti keturi šaunamieji ginklai – pistoletai, peiliai, antrankiai ir kt.

Šioje byloje nukentėjusiaisiais pripažinti trys asmenys, įtarimai dėl minimų nusikalstamų veikų įteikti septyniems asmenims ir jų atžvilgiu baudžiamoji byla perduota Kauno apygardos teismui.

Šeši kaltinamieji teismo sprendimo laukia Kauno tardymo izoliatoriuje, vienam asmeniui taikomos švelnesnės kardomosios priemonės.