Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo (ONT) valdybos pareigūnai atliko ikiteisminį tyrimą prasidėjusį nuo kruvino konflikto vienoje iš Panevėžio mieste esančių kavinių.

Atliekant tyrimą dėl sunkaus sveikatos sutrikdymo gauta duomenų apie išžaginimą, seksualinį prievartavimą, prekybą žmonėmis, pelnymąsi iš kito asmens prostitucijos, privertimą lytiškai santykiauti, įtraukimą į prostituciją, vaiko pirkimą, pardavimą, turto prievartavimą bei kitas nusikalstamas veikas. Ikiteisminį tyrimą kontroliavo Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai. Siekiant atskleisti nusikalstamas veikas bendradarbiauta su Lietuvos kriminalinės policijos biuru, Panevėžio AVPK KP Sunkių nusikaltimų tyrimo valdyba.

Panevėžio apskr. VPK KP organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdyboje, vykdant įvairias žvalgybines priemones, renkant, fiksuojant ir vertinant gautą informaciją nustatyta, kad Panevėžio mieste esančioje kavinėje įvyko krauju paženklintas konfliktas, kurio metu buvo brutaliai ir žiauriai sužaloti žmonės. Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas, kai į Panevėžio ligoninę du jaunuoliai atvežė su galvos trauma, daugybiniais veido kaulo lūžimais ir peties audinių plyšimu vyriškį apie 25-30 metų amžiaus.

Vyriškis buvo gydomas Intensyvios terapijos skyriuje. Panevėžio apskr. VPK KP ONT valdyboje tuo metu jau buvo analizuojama žvalgybos metu gauta informacija, ryškėjo kruvino konflikto dalyvių asmenybės, jų gyvenamos vietos, kriminalinė praeitis. Įvertinus operatyviai surinktus duomenis jau tą pačią dieną buvo planuojamos sulaikymo operacijos, kiti veiksmai nustatant visus įtariamus asmenis. Kitą dieną jau buvo nustatyti visi asmenys, įvykdę nusikaltimą. Tai A. L., M. L., D. T., V. M. Nustatyti asmenys buvo anksčiau teisti už įvairius nusikaltimus.

Kavinėje įvyko tikra egzekucija – nukentėjusieji buvo mušami kojomis, kumščiais, į juos sulaužytos kėdės, stalai. Vienas jų buvo vežamas bagažinėje iki sodybos Panevėžio rajone, kurioje gyveno vienas iš nukentėjusių vyriškių. Sodyba suniokota neatpažįstamai: išdaužyti langai, sulaužytos durys, namų apyvokos daiktai, o ten rastas vyriškis žiauriai sužalotas.

Iš surinktos informacijos buvo matyti, kad Panevėžio mieste susibūrė grupė asmenų, kuri pasižymėjo ypač žiauriu elgesiu. Grupės nariai buvo ne tik Panevėžio gyventojai, gaujai priklausė ir Raseinių gyventojai. Vieni su kitais susipažino būdami įkalinimo įstaigoje.

Narpliojant konflikto priežastis, ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad dalis įtariamųjų verbavo žmones, kurie būtų išnaudojami nusikalstamų veikų darymui Vokietijos Federacinėje Respublikoje. Nusikalstamos grupės nariai, siekdami bendro tikslo – turtinės naudos sau ir nusikalstamos veikos bendrininkams, parengė nusikaltimo padarymo planą bei nusikaltimo padarymo mechanizmą, pasiskirstė vaidmenis ir užduotis. Buvo įtariama, kad minėti vyriškiai iš asmenų, patekusių į jų interesų ratą, reikalaudavo pinigų, grasino sunkiai sutrikdyti sveikatą.

Tiriant šios nusikalstamos grupės veiklą išaiškinti asmenų žalojimai, bausmės už nepaklusnumą, išaiškinti tokių fizinių susidorojimų motyvai. Kadangi sužaloti asmenys buvo įbauginti, jie vengė duoti parodymus, bijojo persekiojimų ar smurto jų ar šeimos narių atžvilgiu. Sužalojimai buvo ypač žiaurūs, gydymas trukdavo ilgai. Nukentėję asmenys būdavo mušami ne tik kojomis, kėdėmis, bet ir vežiojami automobilio bagažinėje, rišami prie medžio ir žalojami.

Kruopščiai renkant įrodymus, įvairius faktus, buvo nustatyti sunkiai sužaloti M. B., E. Š. bei grasinimai susidoroti su M. P. Tyrimą atliekantys pareigūnai, siekdami išaiškinti šiuos nusikaltimus, apklausdami nukentėjusiuosius turėjo įgyti jų pasitikėjimą. Pareigūnų kruopštaus darbo, bei psichologinių žinių dėka buvo išaiškinti nusikalstamos grupuotės nusikaltimai, kurie buvo žinomi tik pačiam artimiausiam ratui. Užkirstas kelias jų vykdomiems nusikaltimams.

Nustatytos 8 nusikalstamos veikos, iš kurių 1 labai sunkus nusikaltimas, 1 sunkus ir 5 apysunkiai nusikaltimai: LR BK 135 str. 1 d. (sunkus sveikatos sutrikdymas); 146 str. (neteisėtas laisvės atėmimas); 139 str. (dėl neatsargumo nesunkiai sužalojo 2 ar daugiau žmonių); 181 str. (turto prievartavimas); 138 str. (nesunkus sveikatos sutrikdymas); 187 str. (turto sugadinimas ar sunaikinimas).

Atliekant tyrimą buvo gauta duomenų, kad vienas iš įtariamųjų, kuriam kardomoji priemonė suėmimas buvo pakeista į švelnesnę, kaip tada pareigūnai įtarė, padarė nusikaltimus dėl prekybos žmonėmis bei seksualinio išnaudojimo. Gauta informacija apie mažametės seksualinį išnaudojimą viename iš Panevėžio mieste esančių daugiabučių namų. Pareigūnai, žinodamas tik apytikslę bei mergaitės išsakytą nepatikrintą informaciją, operatyviai nustatė įtariamąjį asmenį, A. L. Pasirodo, kad tai tas pats asmuo, kuris buvo įtariamas dalyvavęs jau minėtame krauju paženklintame konflikte kavinėje.

Atliekant tyrimą nustatytos 4 nukentėjusios, viena iš jų mažametė, neturėjo 14 metų. Įtarta, kad vyriškis (pasinaudodamas mergaičių bejėgiška būkle dėl mažametystės bei jų pažeidžiamumu - sunkia materialine padėtimi, siekdamas lytiškai santykiauti bei tenkinti lytinę aistrą, žadėdamas piniginį atlygį) privertė su juo lytiškai santykiauti. Vyriškis mergaites nugirdydavo alkoholiu.

Kratos metu bute rasti moteriški drabužiai, moteriškas apatinis trikotažas, rinkinys vienkartinių moteriškų skustuvų. Bute rastas švirkštas, kuriame buvo narkotinės medžiagos - heroino pėdsakų.

Įtariamasis, įgijęs nepilnamečių mergaičių pasitikėjimą, norėdamas greitai „užsidirbti“, užverbavo nepilnametes teikti seksualines paslaugas už atlygį. Pats surasdavo klientų. Taip užverbavo prostitucijai bei prostituciją organizavo, kontroliavo priimamų klientų skaičių, derino laiką, vietą, laiką, palydėdavo nukentėjusiąją į susitikimą su klientais, susirinkdavo pinigus gautus iš prostitucijos. Mergaitėms neuždirbus reikiamos sumos, taikė fizines bausmes, grasindavo panaudoti smurtą. Įtarta, kad vyriškio bute galėjo būti rengiamos orgijos. Nustatytas įtariamasis, kuris žinodamas, kad nukentėjusioji yra jaunesnė nei 16 metų, tenkino su ja lytinę aistrą.

Nustatyti nusikaltimus padarę vyriškiai - A. L., E. V. Vien už mažamečio asmens išžaginimą gresia iki 15 metų laisvės atėmimas. A. L. ne kartą ankščiau teistas už vagystes, plėšimą, išžaginimą, įtraukimą į prostituciją bei pelnymąsi iš kito asmens prostitucijos. E. V. ankščiau neteistas.

Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta 12 nusikalstamų veikų pagal 149 str. 4 d. (išžaginimas); 150 str. 4 d. (seksualinis prievartavimas); 157 str. 1 d. (vaiko pirkimas arba pardavimas); 307 str. 3 d. (pelnymasis iš kito asmens prostitucijos); 151 str. 1 d. (privertimas lytiškai santykiauti); 308 str. 2 d. (įtraukimas į prostituciją), 151 str. 2 d. (privertimas lytiškai santykiauti).

Už labiausiai patikusį tyrimą DELFI skaitytojai galės balsuoti nuo spalio 18 d. Daugiausiai skaitytojų balsų surinkusios bylos tyrėjams – visuomenės išrinktiems metų sekliams – DELFI įteiks prizą spalio pabaigoje minint Kriminalinės policijos dieną.