Vilniaus apygardos teismas ketvirtadienį pradėjo nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje kaltinimai dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis medžiagomis, neturint tikslo jas platinti, taip pat dėl jų platinimo ir dėl neteisėto disponavimo nešaunamuoju ginklu pateikti šiuo metu Vilniuje gyvenančiam ir studijuojančiam Klaidui Vitkauskui.

Anksčiau neteistas ir jokių reikalų su teisėsauga neturėjęs jaunuolis gali būti įkalintas net iki 12 metų – tokia griežta bausmė jam numatyta dėl to, kad jis narkotines medžiagas, įtariama, platino vienam nepilnamečiui asmeniui.

Šiuo metu didelių nemalonumų turintis K. Vitkauskas pripažįsta jam pateiktus kaltinimus, tačiau tikina, jog narkotinių medžiagų neplatino, o draugus tik buvo pavaišinęs hašišu. Nemokamai, nes taip norėjo pasidžiaugti ką tik praėjusiu gimtadieniu.

„Internete skaičiau, kad žolė nedaro didelės žalos, ji nėra tokia kenksminga kaip alkoholis ar cigaretės – juk yra šalių, kuriose ją rūkyti galima legaliai“, – teisme pareiškė K. Vitkauskas.

Ir čia pat sukėlė baudžiamąją bylą nagrinėjančios teisėjos Virginijos Švedienės nuostabą.

„Tai dar pasakysite, kad yra naudinga sveikatai?“ – kaltinamojo teiginiais stebėjosi teisėja.

Kaip teigė byloje valstybinį kaltinimą palaikantis Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras Rimas Juodis, įtariama, K. Vitkauskas praėjusių metų rugsėjo pabaigoje Vilniuje, prie Ukmergės g. esančio prekybos centro „Maxima“ iš ikiteisminio tyrimo metu nenustatyto asmens įsigijo ne mažiau kaip 146 g (tiek buvo rasta kratos metu) supresuotos psichotrinės medžiagos – sintetinio kanabinoido MDMB-CHMICA.

Už narkotines medžiagas K. Vitkauskas pardavėjui sumokėjo 200 eurų, dar apie 50 Eur buvo likęs skoloje, kurios iki šiol taip ir negrąžino.

Supresuotą medžiagą, kuri buvo įdėta į cigarečių pakelį, jaunuolis parsivežė į Širvintų rajoną, kuriame gyveno su močiute – jo motina gyvena Vilniuje, o tėvas – Danijoje. Būtent jis jaunuoliui duodavo pinigų, kuriuos, kaip paaiškėjo, šis ir išleido kvaišalams.

Pareigūnai tuo metu dvyliktoje klasėje besimokiusį K. Vitkauską sulaikė spalio 27 d. – Musninkų Alfonso Petrulio gimnazijos direktorius policijai pranešė, kad trys moksleiviai yra apsvaigę nuo narkotinių medžiagų.

Tą pačią dieną pareigūnai K. Vitkausko namuose atliko kratą, kurios metu rado ne tik nesuvartotų narkotikų, bet ir draudžiamą laikyti nešaunamąjį ginklą – kastetą. Jį jaunuolis teigė nusipirkęs iš vieno kaimo gyventojo už šešis eurus: „Visi kieme kažką turėdavo – kas peiliuką, kas – lazdą, norėjau ir aš pasirodyti, todėl nusipirkau ir aš, norėjau kažką turėti, bet visą laiką jį laikiau stalčiuje.“

Šiuo metu Vilniuje gyvenantis ir studijuojantis jaunuolis neslėpė, kad narkotinių medžiagų pirmą kartą pabandė praėjusią vasarą, kai buvo atvažiavęs į Vilnių su draugais pasivažinėti riedlentėmis prie Katedros aikštės.

„Vienas riedlentininkas man pasiūlė parūkyti žolės, parūkiau, patiko, todėl paprašiau gauti, nes norėjau nusipirkti“, – teisme pasakojo K. Vitkauskas.

Jo prašymas netrukus buvo išgirstas – riedlentininko bičiulis jam parūpino apie 30 g supresuotų narkotikų, už kuriuos jis sumokėjo 120 Eur. Narkotikai greitai baigėsi, todėl K. Vitkauskas panoro jų dar nusipirkti – juos pardavė tas pats asmuo, kurio asmens duomenų kaltinamasis pareigūnams negalėjo nurodyti.

Narkotines medžiagas K. Vitkauskas teigė įsigijęs sau: „Vartojau labai atsakingai, stengiausi neviršyti leistinos dozės per dieną.“

Gindamasis nuo kaltinimų, kad įsigytus narkotikus taip pat platino, jaunuolis sakė, jog lapkričio 24 d. atšventė savo gimtadienį, o po trijų dienų gimnazijoje susitiko su dviem savo draugais, kurių vienam tuo metu tebuvo tik šešiolika metų.

„Norėjau parūkyti, pasiūliau draugams, visi nuėjome į apleistą darželį, parūkėme, o paskui su nepilnamečiu draugu grįžome atgal į mokyklą“, – sakė jis. Kitas vaikinas į mokyklą nėjo – netrukus jį keistai besielgiantį pastebėjo gimnazijos direktorius.

„Lyg jam pasidarė bloga, – kalbėjo K. Vitkauskas. – Tada mus iškvietė iš pamokos į direktoriaus kabinetą, sakė, kad vartojome narkotikus, iš pradžių dar bandžiau neigti, bet paskui supratau, jog nėra prasmės.“

Ikiteisminį tyrimą atlikę pareigūnai patikrino K. Vitkauskui priklausantį mobiliojo ryšio telefoną, kuriame surado keletą SMS žinučių – jose draugai siūlėsi kartu parūkyti, bet K. Vitkauskas jiems atkirsdavo, kad „nachaliava (nemokamai) neparūkysi, už 1 g reikia mokėti 12 Eur“.

„Čia kalba ėjo apie tabaką – mes jį irgi rūkydavome“, – K. Vitkauskas neigė, kad gimnazijoje besimokantiems moksleiviams parduodavo kvaišalus. Tačiau tokia jo pozicija nustebino teisėją: „Ar dabar tabakas parduotuvėse jau parduodamas ir po vieną gramą?“ Į šį klausimą jaunuolis negalėjo atsakyti.

Vis dėlto, K. Vitkauskas tikino, kad gailisi, jog buvo pradėjęs vartoti narkotines medžiagas, nors jos, jaunuolio teigimu, esą ir nėra tokios kenksmingos kaip alkoholis ar cigaretės. „Dabar nebevartoju“, – teisme sakė jis.

Baudžiamąją bylą nagrinėjanti teisėja nutarė apklausti ir K. Vitkausko draugus, kuriuos šis esą nemokamai pavaišindavo kvaišalais.