Šioje du metus užsitęsusioje dvikovoje laimėjo Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Kriminalinės policijos nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos pareigūnas Andrius Jakubka su savo kolegomis, nugalėję vieną profesionaliausių ir azartiškiausių automobilių vagių Lietuvoje, savo nusikaltimais kėlusį galvos skausmą užsienio valstybių pareigūnams.

Kuo sunkiau, tuo įdomiau

2014 metų pavasarį Šiaulių kriminalistas A. Jakubka gavo vertingos informacijos apie vieno Šiaulių miesto automobilių vagies-profesionalo veiklos modelį ir mechanizmą. Gautais duomenimis, šiaulietis prabangius automobilius vogdavo Vokietijoje. Tyrimo pradžioje pagrobtų transporto priemonių realizavimo vieta ir būdas pareigūnams nebuvo tiksliai žinomi, tačiau turimi duomenys leido daryti prielaidą, kad dalis pavogtų automobilių realizuojami rusakalbiams nusikalstamo pasaulio atstovams Vokietijoje.

Šiaulių kriminalistai šia informacija pasidalijo su kolegomis Vokietijoje.

Buvo pradėtas kriminalinės žvalgybos tyrimas. Paaiškėjo, kad šis nusikalstamo pasaulio atstovas – itin atsargus. Tyrėjas A. Jakubka ieškojo nestandartinių sprendimų ir technikos naujovių. Pareigūnas tam negailėjo nei laiko, nei jėgų, nuolat bendradarbiavo su Lietuvos kriminalinės policijos biuru. Buvo siekiama, kad tyrėją pasiektų informacija apie kiekvieną stebimo šiauliečio žingsnį: jam būnant namuose, važiuojant automobiliu, bendraujant su įvairiais asmenimis. Atliekant tyrimą, buvo įgyvendintos ir kai kurios pareigūno pasiūlytos naujoviškos idėjos. Šiame tyrime buvo atlikti tokie veiksmai, kokių Šiaulių apskrities policijoje iki tol niekas dar nebuvo bandęs atlikti.

Nors idėjų, noro ir pastangų buvo daug, tačiau tyrimas į priekį judėjo lėtai. Buvo fiksuoti keli šiauliečio ir vieno jo bendrininko išvykimai į Vakarų Europą, tačiau disponavimas informacija apie juos nutrūkdavo, sekamiesiems kirtus Lietuvos-Lenkijos sieną. Iš gaunamos informacijos fragmentų pareigūnas po truputį ir kantriai dėliojo šiokią tokią „mozaiką“, leidžiančią spėti, kuriame Vokietijos regione išvykusieji vykdo savo neteisėtą veiklą. Pradėta kontaktuoti su minėto Vokietijos regiono policijos pareigūnais, o vienas jų, susitikimo metu, pusiau juokais, pusiau rimtai konstatavo: „Mes turime didelę problemą dėl automobilių vagysčių ir visai neturime informacijos. Vieninteliai, kas gali mums padėti sprendžiant šią problemą, yra Lietuvos pareigūnai“.

Su užsienio kolegomis buvo aptarti bendri veiksmai, pasidalinta A. Jakubkos surinkta informacija. Vokietijos pareigūnai buvo nustebinti ir sužavėti Šiaulių kriminalistų idėjų gausa ir dedamomis pastangomis tų idėjų įgyvendinimui.

2014 metų pabaigoje buvo fiksuoti dar du šiauliečio ir jo bendrininko išvykimai į Vokietiją. Tačiau Vokietijos kolegoms nepavyko užčiuopti kur, kada ir kokiu būdu vykdomos jų nusikalstamos veikos. Ilgapirščiai veikė itin apgalvotai, laikėsi konspiracijos. A. Jakubkos vadovus vis dažniau aplankydavo mintys, jog beveik metus trunkantį tyrimą teks nutraukti kaip neperspektyvų. Tik pats tyrėjas A. Jakubka taip nemanė. Jis atkakliai tęsė darbą vadovaudamasis principu „kuo sunkiau, tuo įdomiau“.

Vokiečiams sučiupti nepavyko

2015 m. gegužės mėn. A. Jakubka vėl suteikė Vokietijos pareigūnams informaciją, kad ilgapirštis – vėl Vokietijoje. Ryšys su kolegomis Vokietijoje buvo palaikomas dieną ir naktį, ir viskas ėjosi lyg ir sėkmingai, tačiau… Kai Lietuva tapo Šengeno nare nuo 2007 m., ir nuo tada Lietuvos nusikaltėliai tiesiog plūstelėjo į Vakarų Europą, tik nedaugelis Europos Sąjungos šalių policijos pareigūnų prisitaikė prie mūsų nusikaltėlių veikimo būdų ir „profesionalumo“. Šiauliečiui nuo Vokietijos kriminalistų pavyko pasprukti. Tą sykį A. Jakubkos pastangos patyrė fiasko. Vagišius vėl ramiai gyveno Šiauliuose, sportavo, pietavo kavinėse, leido laiką naktiniuose klubuose. Jokių nusikalstamų veiksmų, jų planavimo ar išvykimo į užsienį fiksuojama nebebuvo.

Po tokių įvykių tyrimą atliekančiam pareigūnui tikrai turėjo nusvirti rankos. Tačiau vyriausiasis tyrėjas A. Jakubka nepasidavė.

Andrius, rinkdamas informaciją apie šį nusikalstamo pasaulio atstovą, domėjosi ne tik jo neteisėta veikla, bet ir jo žmogiškosiomis savybėmis, silpnybėmis. Tyrėjas žinojo, kad be automobilių vagysčių jo stebimas šiaulietis ilgai netvers. Ir esmė buvo ne pinigai, o adrenalinas. Kai kas adrenalino gauna kopdamas į kalnus, kai kas – šokdamas su parašiutu... O šis šiaulietis adrenalino gaudavo vogdamas automobilius.

Paspruko ir nuo estų

Tyrėjas neapsiriko. Po keleto mėnesių buvo pradėti fiksuoti šio vyro išvykimai į Latviją, o kolegos iš Rygos pranešė, kad Latvijos sostinėje ir jos apylinkėse padaugėjo prabangių automobilių vagysčių. Be to, Andriaus dėmesį atkreipė 2015 rugsėjo pradžioje Joniškio rajone nuo kelio nuvažiavęs ir avariją patyręs Estijoje pavogtas prabangus „Mercedes“ markės automobilis. Pradėjus tirti šį įvykį, kai kurie gauti duomenys leido daryti prielaidą, kad šiaulietis su šio automobilio vagyste yra glaudžiai susijęs. Taigi pasitvirtino įtarimas, kad vyras, šiek tiek atsipūtęs, ėmėsi jo širdžiai, greičiausiai, mielos veiklos, tik pakeitė jos vietą.

A. Jakubka, jau su dviguba energija, tyrimą tęsė toliau. 2015 m. spalio pabaigoje jam pavyko gauti šiauliečio Estijoje numatomų vykdyti automobilių vagysčių plano fragmentus ir žinių apie jo bendrininkus iš Latvijos. Susisiekus su Estijos kolegomis, buvo aptartas operacijos planas. Šįkart planas pavyko. Estai sulaikė prabangų automobilį pavogusius ir jau besikėsinančius pavogti antrąjį Latvijos piliečius. Tačiau šiaulietis ir šį kartą sugebėjo pasprukti. Bet jo dalyvavimas automobilių vagystėse Estijoje buvo užfiksuotas ir surinkti kai kurie įrodymai.

Po šių įvykių įtariamasis, suprasdamas, kad jo gali būti ieškoma, į Šiaulius negrįžo. Jam sulaikyti buvo išduotas Europos arešto orderis. Kai kurie duomenys leido daryti išvadą, kad jis galėtų būti Latvijos sostinėje Rygoje.

Pasiilgo mamos ir sužadėtinės

Puikiai išstudijavęs šiauliečio asmenybę, A. Jakubka neabejojo: ilgai laukti jo pasirodant Šiauliuose neteks – vyrą siejo labai artimi ryšiai su mama, taip pat čia jo laukė sužadėtinė.

Ir, kaip jau ne kartą buvo šiame tyrime, nuojauta pareigūno neapgavo. 2016-ųjų balandžio pradžioje sužinota, kad jis lankėsi mėgstamame Šiaulių sporto klube, vėliau – naktiniame klube. Tikintis, kad vieši pasirodymai bus dažnesni, pradėtos kontroliuoti vietos, kuriose šiaulietis galėjo pasirodyti.

2016 m. gegužės 15 d. jis buvo pastebėtas sužadėtinės bute. Žaibiškai suorganizuota stebėjimo ir sulaikymo operacija buvo rezultatyvi – išėjęs iš buto ir sėsdamas į draugo automobilį, šiaulietis labai nustebo, pamatęs pareigūnus, tačiau nepasimetė ir bandė bėgti. Tik šįkart pasprukti jam nepavyko. Vyras buvo sulaikytas ir uždarytas į areštinę. Dabar jis etapuotas į Estiją, kur jam pareikšti įtarimai dėl 6 prabangių automobilių vagysčių ir dalyvavimo automobilių vagystes vykdančioje organizuotoje nusikalstamoje grupuotėje. Šiaulietis suimtas 6 mėnesiams.

Taip baigėsi tyrimas, kurio metu nuo visuomenės buvo izoliuotas, turbūt, vienas profesionaliausių automobilių vagių ne tik Šiauliuose, bet ir visoje Lietuvoje. Jo padaryta žala daugybei fizinių asmenų ir draudimo bendrovių įvairiose Europos šalyse sunkiai suskaičiuojama, bet neabejotinai siekia septynženklę sumą.

Šiaulių apskrities VPK Kriminalinės policijos Nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos 2-ojo skyriaus vyriausiasis tyrėjas A. Jakubka savo profesionalumu, atkaklumu, nestandartiniu sprendimų siūlymu ir idėjomis parodė, kad net ir labai sudėtingas ar beviltiškas tyrimas gali būti sėkmingai baigtas.

Už labiausiai patikusį tyrimą DELFI skaitytojai galės balsuoti nuo spalio 18 d. Daugiausiai skaitytojų balsų surinkusios bylos tyrėjams – visuomenės išrinktiems metų sekliams – DELFI įteiks prizą spalio pabaigoje minint Kriminalinės policijos dieną.