Šios bylos tyrimas prasidėjo dar praėjusių metų pradžioje. 2015 m. sausio 27 d. į Kauno policiją kreipėsi išsigandusi moteris, kuri pranešė, kad nuo vakar dienos negali susisiekti su savo teta Valerija Urmoniene. Atvykus į jos namus ir niekam neatidarius durų, ji su vyru atsirakino duris, tikėdamasi rasti tetą namuose.

Įėjus į vidų pareiškėja sunerimo, kadangi tetos katinas buvo uždarytas viename iš kambarių, ko ankščiau nebūdavo. Taip pat ją nustebino tai, kad vonioje nėra nei vieno rankšluosčio. Koridoriuje mėtėsi viena šlepetė, virtuvėje ant spintelės paliktos kivio žievelės taip pat kėlė įtarimą, kad tetai galėjo kažkas nutikti, nes ji buvo labai tvarkinga. Atidžiau apžiūrėjusi butą pastebėjo, kad dingo buto nuosavybės dokumentai, kai kurie daiktai.

Vadovaujantis šiuo pranešimu, nedelsiant buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl 86 metų Valerijos Urmonienės dingimo be žinios, paskelbta jos paieška. Į įvykio vietą išvyko Kauno apskrities VPK Kriminalinės policijos sunkių nusikaltimų tyrimo valdybos pareigūnai.

Aiškinantis moters dingimo aplinkybes buvo atliekamos liudytojų apklausos, kurių metu siekta gauti kuo daugiau informacijos apie dingimo aplinkybes, jos gyvenimo būdą, įpročius, pomėgius, veiklą dingimo dieną. Buvo apklausiami dingusiosios draugai, pažįstami, kaimynai, aplinkinių namų gyventojai, aplinkinių įstaigų ir įmonių darbuotojai, policijos pareigūnai kėlė įvairias įvykio versijas.

Kriminalistams apžiūrėjus įvykio vietą ant laikraščio rastas užrašytas telefono numeris, kaip vėliau nustatyta, juo naudojosi V. Urmonienės sodo kaimynas Karolis Neoras. Pareigūnams tai sukėlė pagrįstų įtarimų, kad jis gali būti susijęs su V. Urmonienės dingimu. Tikrinant šią versiją, buvo atliktas kruopštus darbas, kurio dėka daugėjo duomenų, kad K. Neoras prisidėjęs V. Urmonienės dingimo.

Pareigūnai, analizuodami K. Neoro veiksmus nustatė, kad jis, išsikvietęs taksi automobilį, važiavo V. Urmonienės namų link į Maironio gatvę. Buvo atlikta Maironio gatvėje bei aplinkinėse gatvėse įrengtų vaizdo kamerų įrašų peržiūra, kurios metu nustatytas kiemas, į kurį K. Neoras atvyko su savimi turėdamas polietileninį maišelį, o po kelių minučių iš kiemo išėjo be jo. Įtarus, kad K. Neoras galėjo atsikratyti reikšmingais įkalčiais, buvo atlikta nuodugni kiemo, bei jame esančių šiukšlių konteinerių apžiūra.

Intuicija pareigūnų neapgavo, nes apžiūros metu buvo rasti ne tik V. Urmonienės bet ir dar vienos moters - Nijolės Vaškevičienės sukarpytų asmens dokumentų, banko kortelių fragmentai. Kriminalistai, norėdami išsiaiškinti, kokiu būdu šiukšlių konteineryje atsirado sukarpyti N. Vaškevičienės dokumentai, nuvyko pas ją į namus. Durų niekas neatidarė, o susisiekus su 62 metų N. Vaškevičienės artimaisiais, kurios sūnus dirba Kauno policijoje, paaiškėjo, kad jie nuo 2015 metų sausio mėnesio jos nebemato ir negali su ja susisiekti. Dar didesnis įtarimas kilo nustačius, kad K. Neoras gyvena toje pačioje laiptinėje kaip ir dingusi N. Vaškevičienė. Tuo pagrindu Kauno apskrities VPK buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl N. Vaškevičienės dingimo be žinios.

Tiriant versiją, kad ir su N. Vaškevičienės dingimu gali būti susijęs K. Neoras, buvo atliktos kratos jo bute, automobilyje, sodo namelyje, atliktos įvykio vietos apžiūros N. Vaškevičienės bute, kurių metu rasti tyrimui reikšmingi daiktai, objektai ir pėdsakai, patvirtinantys K. Neoro nusikalstamus veiksmus. Abu ikiteisminiai tyrimai buvo perkvalifikuoti pagal LR BK 129 str. 1 d. (Nužudymas) ir sujungti.

K. Neoras buvo laikinai sulaikytas, jam įteikti pranešimai apie įtarimus. Kauno apylinkės teismo nutartimi jam paskirta kardomoji priemonė – suėmimas.

Apklausų metu K. Neoras buvo nenuoširdus, nenuoseklus, dažnai keitė gynybines versijas. Keisdamas parodymus klaidino ikiteisminį tyrimą atliekančius pareigūnus, žadėjo prisipažinti ir parodyti vietas, kuriose paslėpti nužudytų moterų kūnai, bet vėliau, imituodamas psichinę ligą ir išmokęs ligos simptomus, atsisakydavo duoti parodymus.

Atlikus objektų tyrimus ir gavus specialistų išvadas, buvo neabejojama tuo, kad abi moterys galėjo būti nužudytos. Abiejų moterų kūnai paslėpti tyrimo metu nenustatytose vietose. Siekiant surasti nužudytųjų moterų kūnus buvo atlikta daugybė paieškos veiksmų pasitelkiant ir Kauno apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos narus gelbėtojus.

Vykdant paiešką buvo apžiūrėtos tvenkinio prieigos, esančios šalia V. Urmonienės ir įtariamojo K. Neoro močiutės sodų, išleistas tvenkinio vanduo, apžiūrėta tvenkinyje esančio šulinio ertmė bei dugnas. Pritaikius specialius įrankius ir priemones, buvo atkimštas šulinio latakas ir sustačius specialius tinklus, tvenkinio vanduo buvo leidžiamas į Kauno marias, siekiant aptikti tyrimui reikšmingų objektų. Atliekant pakartotiną kratą įtariamojo K. Neoro močiutės sode, buvo atlikti kasinėjimo darbai sklype bei po sodo namelio pamatais, lauko tualetu. Taip pat, pasitelkus Kauno apskrities VPK Patrulių būrio kinologus su tarnybiniais šunimis, pagal turimą tyrimo metu surinktą medžiagą, buvo apžiūrėtos įvairios Kauno apskrities bei kitų apskričių teritorijos.

Pareigūnai nuolat sekė ir tikrino visoje Lietuvoje gautą informaciją apie rastus nenustatytų asmenybių lavonus ar rastus kaulų fragmentus. Įvairiose Kauno miesto vietose buvo tikrinami nenaudojami šuliniai, atkeliant jų dangčius, tikrintas juose esantis turinys, apleistos vietovės, parkai ir miškai.

Bet moterų kūnų vis dėlto nepavyko rasti. Spėjama, kad žudikas galėjo kūnus supjaustyti gabalais ir paslėpti skirtingose vietose. Tačiau pareigūnai surinko daugybę kitų įrodymų.

Atliekant šį tyrimą dalyvavo gausios Kauno apskr. VPK kriminalinės policijos pareigūnų pajėgos, kurie šio tyrimo metu negailėdami laiko atliko itin kruopštų darbą ir įgijo neįkainuojamos patirties. Bendro kartu su Kauno apygardos prokuratūra darbo dėka, 2016 m. liepos 29 d. šis ikiteisminis tyrimas perduotas Kauno apygardos teismui, kur šiuo metu vyksta nagrinėjimas.

Už labiausiai patikusį tyrimą DELFI skaitytojai galės balsuoti nuo spalio 18 d. Daugiausiai skaitytojų balsų surinkusios bylos tyrėjams – visuomenės išrinktiems metų sekliams – DELFI įteiks prizą spalio pabaigoje minint Kriminalinės policijos dieną.