„Šis objektas neeilinis, labai didelis, mums atvykus apsauga jau buvo pradėjusi evakuoti žmones, tačiau kai kurie dar blaškėsi po prekybos centrą. Buvom gavę pranešimą, kad dega parduotuvė, tačiau priėję iki gaisro židinio supratome, kad dega soliariumas,“ – pasakojo ugniagesių veiksmams vadovavęs Vilniaus APGV 3-iosios komandos viršininkas Andžejus Romeiko.

Atvykus ugniagesiams, prekybos centre veikė priešgaisrinė signalizacija, centrinė pastato dalis, kurioje ir buvo įsikūręs soliariumas, skendėjo dūmuose. „Laimei, veikė automatinė gaisro gesinimo sistema, tad mūsų ugniagesiams jį pavyko užgesinti naudojant vieną gaisrinį švirkštą. Iki mums atvykstant gaisrą gesintuvu bandė gesinti apsaugos darbuotojas, tačiau jam to jau nebepavyko padaryti. Ugniagesiai gaisrą užgesino per maždaug 5-7 minutes,“ – sakė A. Romeiko.

Pasak komandos viršininko, labai gerai, kad apsauga iš karto pradėjo evakuoti žmones ir per garsiakalbį keliomis kalbomis nuolat buvo skelbiamas pranešimas, kad žmonės išeitų iš prekybos centro, apsaugos darbuotojai saugojo visus įėjimus, tikrino tualetus ir kitas patalpas. „Gerai, kad jau buvo vėlus metas, be to, darbo diena, ir prekybos centre nebuvo daug žmonių. Buvo likę darbuotojai, kino centro ir restoranų lankytojai. Jeigu toks gaisras kiltų savaitgalį, ypač kai žaidimo aikštelėje tėvai palieka vaikus, būtų daug sudėtingiau“, – teigė jis.

Patekus į panašią situaciją, kai prekybos centre ar kitame dideliame objekte kyla gaisras ir suveikia priešgaisrinė signalizacija, A. Romeiko pataria įdėmiai išklausyti garsinį pranešimą, vykdyti apsaugos nurodymus ir ramiai, nekeliant panikos, išeiti iš pastato: „Dažnai būna, kad žmonės nereaguoja į priešgaisrinę signalizaciją, mano, kad tai techninis gedimas ar mokymai. Tačiau jie į šį signalą turėtų žiūrėti atsakingai ir būti atsargūs. Gali pasitaikyti tokių atvejų, kai žmogus, būdamas, pavyzdžiui, persirengimo kabinoje, gali negirdėti garsinio pranešimo ir nebespėti išeiti iš degančių ar dūmų pilnų patalpų“.

Šį kartą iš „Ozo“ buvo evakuota apie 800 žmonių. Per gaisrą išdegė apie 40 kv. m soliarumo patalpų ir 200 kv. m bendrojo naudojimo koridoriaus. Vandeniu užpilta apie 3 000 kv. m pirmojo aukšto prekybos centro koridoriaus ir parduotuvių grindų. Nuo ko kilo gaisras, tiriama, praneša Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas.

„Antradienio vakarą, prekybos ir pramogų centre „Ozas“ įsikūrusiame soliariume kilus gaisrui, dūmais apsinuodijusi apsaugos darbuotoja liko ligoninėje iki trečiadienio ryto“, - praneša prekybos ir pramogų centro atstovė Renata Keršienė. Kitas, mažiau nukentėjęs, apsaugos darbuotojas medikų pagalbos atsisakė.

Prekybos ir pramogų centras „Ozas“, išskyrus kelias jame esančias parduotuves, trečiadienį dirba, kaip įprastai.

Šiemet Lietuvoje prekybos centruose jau kilo 9 gaisrai. Vienas didesnių gaisrų yra buvęs 2009 m., taip pat spalio mėnesį, Vilniaus „Akropolyje“. Tuomet degė kinų restoranas, buvo evakuota 3,5 tūkst. žmonių.