Išėjo į laisvę, prisigėrė ir pradėjo smurtauti

Pernai rugpjūtį Virginijus Tautrimas, Egidijus Ežerskis ir dar du draugai nuvyko į Marijampolę. Iš joje esančių pataisos namų jie pasiėmė į laisvę paleistą draugą, kurį turėjo parvežti į Šilutę.
Važiuojant namo, automobilyje laisvai liejosi alkoholiniai gėrimai, kompanija kelis kartus sustojo ir baruose. Kai į laisvę paleistas draugas gerokai įkaušo, jis automobilyje ėmė smurtauti prieš V. Tautrimą.

Smurtas tęsėsi tol, kol kompanija pasiekė Šilutės rajone esantį Žemaičių Naumiestį. Viename jo daugiabučių namų gyveno V. Tautrimo brolis Petras.

Automobilis sustojo daugiabučio namo kieme, iš jo išlipo kruvinas V. Tautrimas, E. Ežerskis ir kiti draugai, o į laisvę paleistas smurtautojas girtas liko miegoti mašinoje.

Kažkuris iš V. Tautrimo draugų nubėgo pas jo brolį į namus, kur rado tik P. Tautrimo uošvį. Galiausiai kieme pasirodė ir pats P. Tautrimas. Kompanija papasakojo, jog kelionėje jo brolis buvo sumuštas.

P. Tautrimas net nesigilino, kas mušė jo brolį, iškart į pagalbą praėjo kviestis kitus kieme buvusius jaunus vyrus. Prie jo prisidėjo tik Imantas Vidutis. Du vyrai užpuolė E. Ežerskį, ėmė jį mušti, pargriovė ant žemės ir į įvairias kūno vietas rankomis ir kojomis sudavė mažiausiai 16 smūgių.

Muštynės liovėsi tik tada, kai V. Tautrimas ėmė šaukti, kad jį automobilyje mušė ne E. Ežerskis.

Tada vyrai iš mašinos išsitraukė miegantį buvusį kalinį ir jam sudavė mažiausiai 10 smūgių, taip nežymiai sutrikdė jo sveikatą. Tačiau šis jį mušusiems vyrams jokių pretenzijų neturi.

Iš ligoninės išvežė į areštinę

Į įvykio vietą buvo iškviesti policijos pareigūnai ir greitosios pagalbos medikai. Jie E. Ežerskį nugabeno į ligoninę, tačiau joje jis elgėsi agresyviai, norėjo pabėgti, todėl buvo perkeltas į areštinę.

Po kurio laiko jis pasijuto blogai, vėl buvo nugabentas į ligoninę. Paaiškėjo, kad nuo smūgių jam buvo plyšusi dvylikapirštė žarna. Nors vyras buvo skubiai operuotas, tačiau po paros jo gyvybė užgeso.

Kaltinimai dėl nužudymo iš chuliganiškų paskatų buvo pareikšti 24 metų P. Tautrimui ir 28 metų I. Vidučiui. Jiems abiems bei 29 metų V. Tautrimui taip pat pareikšti kaltinimai dėl viešosios tvarkos pažeidimo.

Visi kaltinamieji iškart pripažino savo kaltę, jos niekada neneigė. Nužudymu kaltinami vyrai tvirtino, kad nužudyti E. Ežerskio tikrai nenorėjo, jie tik siekė pamokyti V. Tautrimo skriaudiką, bet susipainiojo, kuris iš automobilyje buvusių vyrų buvo smurtautojas.

Kaltinamieji iš dalies jau atlygino ir turtinę žalą – padengė kai kurias E. Ežerskio laidojimo išlaidas.

Už nužudymą – 5 metai nelaisvės

Už nužudymą dėl chuliganiškų paskatų gresia laisvės atėmimas nuo 8 iki 20 metų arba iki gyvos galvos.

Klaipėdos apygardos teismo teisėjų kolegija, išnagrinėjusi šią bylą, pirmadienį konstatavo, jog ir P. Tautrimas, ir I. Vidutis yra kalti dėl nužudymo iš chuliganiškų paskatų. Lengvinanti aplinkybė ta, jog kaltinamieji pripažino savo kaltę, padėjo tyrimui.

Teismo nuomone, P. Tautrimas ir I. Vidutis E. Ežerskį nužudė netiesiogine tyčia, o sumušė, bet vienas smūgis, nuo kurio plyšo dvylikapirštė žarna, buvo mirtinas. Anot teismo, neįmanoma nustatyti, kas sudavė tą mirtiną smūgį, o žmogų mušė du asmenys, todėl jie vertinami kaip bendrininkai ir jų atsakomybė vienoda. Jie esą suprato, kad gali nužudyti žmogų, bet to nenorėjo.

Tačiau įvertinus tai, jog muštynių iniciatoriumi buvo P. Tautrimas, o I. Vidutis jam tik atskubėjo į pagalbą, pastarajam skirta 5 metų laisvės atėmimo bausmė. Tai yra net mažau nei minimali bausmė už tokį nusikaltimą, tačiau teismo nuomone, ji yra tinkama, norint pasiekti bausmės skyrimo tikslų. Be to, I. Vidutis iki šiol išlaikė tris mažamečius vaikus.

P. Tautrimas į pataisos namus pasiųstas 10-čiai metų. Bausmė yra artima minimaliai bausmei už padarytą nusikaltimą, tačiau teismas taip pat vertino, jog nužudyta buvo netyčia, kad kaltinamasis prisipažino ir gailisi to, ką padarė.

Muštynėse taip pat dalyvavęs, tačiau ne E. Ežerskį, o kitą draugą mušęs V. Tautrimas nuteistas už viešosios tvarkos pažeidimą. Jam skirta vienerių metų laisvės apribojimo bausmė. Per tą laiką jis įpareigotas ne tik susirasti darbą, bet ir nemokamai 100 valandų dirbti sveikatos priežiūros įstaigose.

Klaipėdos apygardos prokuratūros prokuroras Arūnas Saunorius teigė, jog teismo nuosprendžio veikiausiai neskųs, nes panašių bausmių kaltinamiesiems ir prašė.

P. Tautrimo gynėjas tvirtino, jog nuosprendis gali būti skundžiamas, nes, jo nuomone, kaltinimai turėtų būti perkvalifikuoti iš nužudymo dėl savanaudiškų paskatų į paprastą nužudymą, už kurį gresianti bausmė yra mažesnė – laisvės atėmimas nuo 7 iki 15 metų.

Nukentėjusiuoju šioje byloje buvo nužudytojo E. Ežerskio brolis, kuris gyvena užsienyje. Jis už brolio mirtį prašė atlyginti neturtinę žalą – 100 tūkst. eurų. Tačiau teismas priteisė 10 kartų mažesnę sumą, nes, anot jo, reikia vadovautis sąžiningumo, teisingumo ir protingumo kriterijais.