Mirtinas šūvis

Už daug sunkių nusikaltimų kalėti iki gyvos galvos nuteisto Henriko Daktaro-Henytės bendražygiu vadinto, kartu su gaujos nariais teisto, o vėliau išteisinto kauniečio Nikolajaus Archipovo likimas sulaukė įvairių vertinimų. 60-mečio kūnas su šautine žaizda rugpjūčio 29 d. rastas jo namuose, Kiškių gatvėje. Šalia aptiktas ir ginklas, iš kurio paleistas mirtinas šūvis, rašo „Savaitraštis Kaunui“.

Daktarų gaujai artimo kauniečio likimas netrukus davė peno įvairioms interpretacijoms. Jį pažinoję žmonės tikino, kad N. Archipovas buvo nužudytas, o slepiant nusikaltimą imituota savižudybė. Esą su juo susidoroti galėjo laisvėje esantys kalėti iki gyvos galvos nuteisto H. Daktaro bendrai.

Motyvų įvykdyti šiam nusikaltimui toli ieškoti nereikia. Velionis kartu su kitais gaujos nariais ir H. Daktaru buvo teisiamas garsiojoje „Daktarų byloje“, Klaipėdos apygardos teismas skyrė 2 metus nelaisvės, bet konstatavo, kad gaujai jis nepriklausė. N. Archipovui apskundus nuosprendį, byla dėl sukčiavimo ir turto sunaikinimo nutraukta suėjus senaties terminui.

Kas dabar galėtų paneigti tebesklandančias kalbas, kad garsioje byloje kaunietis galėjo būti išteisintas mainais už suteiktą vertingą informaciją apie kitų gaujos narių įvykdytus sunkius nusikaltimus?

Po mįslingos N. Archipovo žūties pasigirdus įvairiems vertinimams, Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Darius Žukauskas tikino, kad remiantis pirminiais duomenimis galima manyti, jog kaunietis iš gyvenimo pasitraukė savo noru.

Pasak pareigūno, yra požymių ir tam tikrų aplinkybių, teikiančių pagrindo svarstyti savižudybės versiją.

Kūrė unikalų būstą

Nedaugelis žino, kad N. Archipovas prestižiniame Vičiūnų rajone buvo sukūręs unikalų būstą.
Žvelgiant nuo Kiškių gatvės šis pastatas, kuriame kadaise veikė dirbtuvės, nėra išvaizdus. Paslaptis atsiveria įžengus į jo vidų. Pastatui suremontuoti laiko ir lėšų negailėta: čia įrengtas grindinis šildymas, 3 kambariai, vonia bei virtuvė sujungta su požeminiu objektu – šaudmenų sandėliu.

Požeminės pastato dalies plotas – įspūdingas, siekia net 145 kv. m. Carinės Rusijos laikais statytame ginkluotės sandėlyje sumontuoti radiatoriai, įrengta šildymo sistema.

Pasak karo istorijos specialistų, objektas, kurį puoselėjo velionis, yra Kauno tvirtovės dalis, tiksliau,
6-oji baterija. Šis šaudmenų sandėlis buvo susprogdintas per Pirmąjį pasaulinį karą. Galingas sprogimas išgriovė dalį fasado, bet pastatas išliko. Sovietmečiu prie jo buvo pastatytas ūkinės paskirties namelis, čia veikė dirbtuvės.

Parduoti nesisekė

Likus 4 mėnesiams iki mirties, N. Archipovas į išskirtinį savo būstą buvo įsileidęs ir „Savaitraštis Kaunui“ žurnalistus.

Kaunietis jau kurį laiką pastatui su požeminiu šaudmenų sandėliu bandė rasti pirkėją, jam talkino mieste gerai žinomos nekilnojamojo turto agentūros brokeriai. Už išoriškai kukliai atrodantį namą su požemiais H. Daktaro aplinkai priskirtas kaunietis norėjo gauti 300 tūkst. eurų.

N. Achipovas pasakojo, kad parduoti ilgai puoselėtą būstą jį privertė pasikeitusi situacija. Kaunietis čia investavo nemažai lėšų, ketino sukurti unikalų traukos objektą.

Perskaitęs Lietuvos karybos paveldo tyrinėtojo Vladimiro Orlovo išleistą knygą „Kauno tvirtovės istorija“, N. Archipovas sugalvojo, kad šiose patalpose būtų galima įrengti Kauno tvirtovės muziejų. Tam pritarė ir knygos autorius V. Orlovas, ir generolas A. Pociūnas. Deja, pradėjus rinkti eksponatus pasirodė, kad turimas plotas yra per mažas muziejaus ekspozicijai. Dėl šios priežasties ir dėl lėšų trūkumo idėjos buvo atsisakyta.

Sūnus – nušautas

N. Archipovo sūnus Deivis buvo nušautas 2007 m. sausio 5-ąją Tvirtovės alėjoje, prie Kauno technikos kolegijos, kilus ginkluotam konfliktui tarp konfliktavusių jaunimo gaujų. Kartu su 21 metų sulaukusiu D. Archipovu buvęs jo 19 metų draugas Antanas Marma nors ir patyrė ypač sunkius sužalojimus, bet išgyveno.

A.Marma – su Kauno šešėliniu pasauliu sieto bokso klubo „Gongas“ prezidento Anatolijaus Marmos-Toliko sūnus.

Kriminalistai nustatė, kad Tvirtovės alėjoje iš viso buvo paleisti net 45 šūviai. Tik laimingo atsitiktinumo dėka per šaudynes niekas iš nekaltų praeivių nenukentėjo.

D. Archipovas nušautas belaukiant to paties Kauno apygardos teismo nuosprendžio dėl automobilių vagysčių. Jis buvo teisiamas kartu su H. Daktaro pusbroliu Haroldu Voloskevičiumi.

Susprogdino motinos namą

Velionis N. Archipovas buvo teisiamas už bandymą pasipelnyti iš draudimo kompanijos. 1997 m. jis apdraudė savo motinos namą Šakių rajone ir kitą turtą daugiau nei 254,8 tūkst. eurų sumai.

1997 m. spalį naktį per sprogimą gyvenamasis namas buvo sugriautas iki pamatų. Netrukus N. Archipovas kreipėsi į draudimo kompaniją dėl draudimo. Pareigūnai nustatė, kad namas susprogdintas tyčia, į jo rūsį iš balionų prileidus dujų ir įjungus elektros tiekimą.

Draudimo bendrovę mėginta apgauti naudojantis pažintimis su jos darbuotoju. Šis turėjo gauti 20 tūkst. JAV dolerių atlygį. Už nusikaltimą buvo nuteistas ir vienas iš Daktarų grupuotės dalyvių Egidijus Abarius-Goga.