Kaip rašo dienraštis "Respublika", Vilniaus rajono apylinkės prokuratūra, remdamasi policijos pareigūnų protokolais, dėl šio įvykio rengiasi inicijuoti ikiteisminį tyrimą.

Pasak dienraščio, liepos 24 dieną 13-metė Asta Čivilytė su pussesere ėjo pas senelius. Rudaminos gyvenvietės centre eidamos šaligatviu jos pamatė dideliu greičiu pėsčiųjų taku priešais jas atlekiančią mašiną. Vienai mergaitei pavyko išsigelbėti, o kitą neblavaus Roberto Ščanovičiaus vairuojama mašina partrenkė ir sunkiai sužalojo.

Netrukus įvykio vietoje pasirodė policijos pareigūnai, susirinko minia žmonių. Po keliolikos minučių atbėgo netoliese gyvenanti Vilniaus universitetinės ligoninės reanimacijos gydytoja Irena Babianskienė. Ji mergaitę iškart pradėjo reanimuoti, tačiau moteris jokios medicinos įrangos neturėjo.

Kaip rašo dienraštis, į įvykio vietą atvyko ir dar keli policijos pareigūnų ekipažai, atskubėjo Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnai su metalo pjaustyklėmis, tačiau greitosios pagalbos medikų vis nebuvo.

Įvykio liudininkai pasakojo, kad greitąją po kelis kartus kvietė ne tik susirinkę žmonės, medikams ne sykį skambino policininkai.

Policijos pareigūnų protokoluose nurodyta, kad sužalota trylikametė maždaug pusvalandį buvo gyva.

Kai į nelaimės vietą po daugiau nei 40 minučių atvyko medikai, mergaitei jau buvo konstatuota mirtis.

Vilniaus rajono apylinkės prokuratūra, remdamasi policijos pareigūnų protokolais, rengiasi inicijuoti ikiteisminį tyrimą, nes policininkams paprašius atsiųsti reanimobilį buvo atsisakyta tai padaryti.

Policijos pareigūnai kreipėsi į teismo medicinos ekspertus, kad šie nustatytų, ar buvo šansų išgelbėti mergaitę. Jei tyrimo išvados bylos, kad mergaitės gyvybė užgeso laiku nesuteikus reikiamos pagalbos, reanimobilį atsiųsti atsisakę arba nurodymą tai padaryti davę asmenys gali stoti prieš teismą.

Mergaitę reanimuoti bandžiusi gydytoja I.Babianskienė teigė į nelaimės vietą atskubėjusi maždaug 20 minučių po įvykio. Gydytoja sakė bent 10-20 minučių mergaitei dariusi dirbtinį kvėpavimą ir širdies masažą.

Vaikų reanimatologė tvirtino, kad mergaitės vyzdžiai nebuvo visiškai išsiplėtę, širdis dar rodė gyvybės ženklus. "Viltis reanimuoti visada yra, vyzdžiai dar nebuvo iki galo išsiplėtę, nors pagal sužalojimus buvo galima spręsti, kad smegenys pažeistos", - apie medikų belaukiančios sužeistosios būklę pasakojo Rudaminoje gyvenanti gydytoja.

Policijos pareigūnai reanimobilį mergaitei bandė iškviesti bendrosios pagalbos telefonu 112.

Atsiliepusi operatorė policijos pareigūnus sujungė su Vilniaus rajono centrine poliklinika, šiai pavaldžios ir Vilniaus rajono greitosios medicinos pagalbos brigados.

Vilniaus rajonas neturi nė vieno reanimobilio. Sveikatos apsaugos ministro įsakymu Vilniaus miesto greitosios medicinos pagalbos stoties reanimobiliai privalo "aptarnauti" visą Vilniaus regioną.

Bendrojo pagalbos centro atstovė spaudai Palmira Vinkšnaitė negalėjo paaiškinti, kodėl policijos pareigūnai nebuvo sujungti su Vilniaus miesto greitosios pagalbos stotimi reanimobiliui iškviesti.

Vilniaus rajono greitoji pagalba policijos pareigūnams paaiškino, kad šie reanimobilio iškviesti negali, nes Vilniaus miesto greitoji medicinos pagalba su jais nutraukė bendradarbiavimo sutartį.

Vilniaus rajono centrinės poliklinikos gydytoja Vida Čirbienė "Respublikai" tvirtino, kad Vilniaus miesto greitosios medicinos pagalbos stotis apie bendradarbiavimo sutarties nutraukimą įspėjo praėjusių metų rudenį, o ją nutraukė šių metų pradžioje.

Kad Vilniaus miesto greitosios medicinos pagalbos stotis atsisako padėti nelaimės ištiktiems rajono gyventojams, patvirtino ir Bendrosios pagalbos centro atstovė spaudai. "Jei įvykis rajone, miestas kvietimą iškart atmeta sakydamas, kad tai ne jų kompetencija. Ne vieną kartą yra taip buvę", - sakė Bendrojo pagalbos centro atstovė.

Vilniaus greitosios medicinos pagalbos stoties vadovas Rimantas Šagždavičius tvirtino, esą kaltinimai, kad miesto greitoji pagalba reanimobiliais nesidalija su rajonu, yra prasimanymas. "Nenutraukėme mes jokios sutarties", - sakė jis.

R.Sagždavičius tvirtino, esą iškvietimus į rajoną jo pavaldiniai atmeta savo iniciatyva. "Gal nepasirinko prioritetų", - sakė jis.

Jo pavaduotoja Vanda Pumputienė "Respublikai" aiškino, kad kvietimo į Rudaminą neužfiksuota.

Be to, V.Pumputienė teigė, esą reanimobilio bet kas iškviesti negali. Esą tokie automobiliai nesiunčiami net ir policijos pareigūnų prašymu.

Pasak R.Šagždavičiaus pavaduotojos, reanimacijos brigada iš vietos pajuda tik iškviesta medikų.

Prokurorai tvirtina, kad telefonu atsiliepusi operatorė neturinti teisės atsisakyti siųsti reanimobilį. "Policijos pareigūnai reanimaciją kviečia tik esant ypatingiems atvejams", - dienraščiui sakė prokurorai.

Pasak "respublikos", prieš nutraukdami sutartį dėl reanimacijos brigadų Vilniaus greitosios medicinos pagalbos stoties atstovai net neslėpė, kad į rajoną reanimobilius jiems siųsti per brangu ir neapsimoka.

Vilniaus miesto greitosios medicinos pagalbos stotis automobilius su medicinos įranga išskirtinėmis sąlygomis ir be konkurso nuomojasi iš privačios bendrovės "Transmeda".

Kadangi greitosios medicinos pagalbos automobilius pigiau nuomoti siūlo dar viena įmonė, "Transmeda" šių metų pradžioje sumažino nuomos kainas, tad reanimobilio siuntimas į rajoną atneša mažiau pelno.